26. 06. 2023

PETKI SO JULIJA IN AVGUSTA REZERVIRANI ZA JAZZ!

V petek, 30. junija 2023, se je na dvorišču Ljubljanskega gradu pričel Mednarodni koncertni cikel JAZZ ODER,  ki bo vse petke julija in avgusta na Gornjem trgu v Ljubljani postregel s privlačnim in raznolikim koncertnim programom.

Vse ljubiteljice in ljubitelje te razburljive in razgibane glasbene zvrsti toplo vabimo, da se nam letošnje poletje pridružijo na JAZZ ODRU, kjer nas bo navduševalo osem izjemnih zasedb od uveljavljenih jazzovskih imen do nadarjenih mladih glasbenikov.

V jazzovske petke nas je na zadnji junijski večer z velikim koncertom na Ljubljanskem gradu popeljala zasedba Stanford Jazz Orchestra (ZDA), s katero je nastopil eden najbolj iskanih ameriških jazzovskih trobentačev Wayne Bergeron. Ameriški zvezdnik, ki je prvič nastopil v Sloveniji, redno sodeluje s svetovno znanimi imeni, kot so Ray Charles, Beyoncé, Barbra Streisand, Michael Bublé, Celine Dion, Seal, Diane Krall, Tito Puente in drugi, njegovo neprekosljivo igranje pa je mogoče slišati tudi v najpopularnejših filmih.

Poletne jazz večere bo v petek, 7. julija, nadaljeval najimpresivnejši slovenski jazzovski podmladek: TG kvartet, ki je na lanskem državnem tekmovanju TEMSIG prejel zlato plaketo in prvo nagrado.

14. julija bo na Gornjem trgu adut tenor slovenskega saksofonizma Lenart Krečič predstavil svež album svojega novega kvarteta slovenskih velikanov jazza Home Run, kitarista Tea Colorija, klaviaturista Tonča Feiniga in bobnarja Gašperja Bertonclja.

21. julija bo na Starem trgu pred Škucem z zvočnim koktejlom fusion jazza, afra, funka, free jazza in rocka nastopila ajdovsko-goriška zasedba Gal Furlan Quartet.

Na zadnji julijski petek, 28. 7., pa bo JAZZ ODER ponudil še novo zasedbo priznanega kitarista Matjaža Dajčarja z našim najvidnejšim mladim vibrafonistom Vidom Jamnikom, ki je z odliko diplomiral na ameriški glasbeni akademiji Berklee, MatJazz II. Kvatet bo posebej za to priložnost okrepljen z genialnim avstrijskim bobnarjem Klemensom Marktlom.

Avgustovske jazzovske petke bo 4. 8. na Gornjem trgu v Ljubljani otvoril nominiranec za prestižno nagrado Echo Jazz Awards in dobitnik hrvaške nagrade Porin za jazz album leta Daniel Caccia, ki bo nastopil ob prekaljenem Ratko Zjaca Organ Triu (Hrvaška, Nizozemska, Slovenija).

Na Gornjem trgu bomo 11. avgusta prisluhnili tudi najnovejšemu projektu vsestranskega primorskega saksofonista Janija Šepetavca, NextPLZ, ki ga bo predstavil v družbi izvrstnega klaviaturista Aleša Ogrina, basista Erika Čeboklija ter žanrsko razgibanega bobnarja Tomija Puriča.

Ljubljanske jazzovske petke bomo zaključili z vzhajajočo zvezdo slovenske jazzovske scene, pevko Sarah Železnik, ki v Slovenijo prinaša svežino amsterdamskih jazz klubov. Nastopila bo z zasedbo vrhunskih jazzistov, in sicer z našim mednarodno uspešnim klaviaturistom Markom Črnčecem, ki ga poznavalcem jazza ni potrebno posebej predstavljati, ter izkušenima Nikolo Matošičem in Žigatom Smrdelom.

Zadnji petek v avgustu bo dodatno obogaten JAZZ ODER zaživel pod okriljem Mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani.

Več o programu letošnjega Jazz odra si lahko ogledate na tej povezavi.

Se vidimo na jazzu!

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio