06. 06. 2023

POLETNA KONCERTNA SEZONA 2023

Spoštovane ljubiteljice, cenjeni ljubitelji vrhunske kulturne ponudbe,

v Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije se intenzivno pripravljamo na bližajočo se poletno koncertno sezono 2023, ki bo navduševala z bogatim dogajanjem. Že 35. leto zapored kot nevladna in neprofitna organizacija skrbimo za brezplačno dostopne kulturne dogodke na visoki ravni po Sloveniji in na gostovanjih v tujini. Dostopnost vrhunske kulture ostaja naše temeljno vodilo, saj želimo kakovostne glasbene vsebine približati čim širšemu krogu poslušalcev.

V okviru naših programskih sklopov za vas pripravljamo atraktiven in raznolik glasbeni izbor od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Načrtujemo pestro poletno koncertno dogajanje, v okviru katerega se bo zvrstilo več kot 70 koncertov vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov iz 24 držav. V zadnjih letih uspešno krepimo našo mednarodno kulturno mrežo, preko katere zagotavljamo koncerte po različnih slovenskih krajih ter gostovanja naših glasbenih umetnikov na priznanih tujih festivalih. Koncerti bodo letos potekali po 28 prizoriščih v 4 evropskih državah.

35. Mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani bodo 15. junija na Kongresnem trgu z gala koncertom pod taktirko maestra Simona Krečičasvečano odprli najboljši pevci in pevke, prvaki mariborske operne hiše, s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Na odru se jim bo pridružila posebna gostja večera, neverjetna komaj 10-letna harfistka, absolutna zmagovalka na državnem tekmovanju TEMSIG, Evelin Greblo, ki je leta 2022 na tekmovanju Virtuosos V4+ v Budimpešti zastopala Slovenijo kot najmlajša tekmovalka sezone ter v finalu oddaje od maestra Placida Dominga prejela posebno priznanje. S koncertnim programom se bomo poklonili 50. obletnici smrti velikega slovenskega skladatelja Lucijana Marije Škerjanca in 150. obletnici rojstva skladatelja Sergeja Rahmaninova, ki ju obeležujemo v letošnjem letu.

Pompozen vstop v poletno koncertno sezono bo dan pred svečano otvoritvijo dodatno obogatil predfestivalski koncert Vokalne akademije Ljubljana, z umetniškim vodjem in dirigentom Stojanom Kuretom, v spremljavi kvarteta flavt in dvojih orgel. Eden naših mednarodno najprepoznavnejših in največkrat nagrajenih vokalnih sestavov, ki je med drugim kot prvi moški zbor v zgodovini osvojil veliko zborovsko nagrado Evrope, se bo predstavil z žlahtnim izborom svežih transkripcij renesančnega zvočnega bogastva iz Hrenovih kornih knjig.

V historičnem ambientu Narodne galerije bo zazvenel mojstrski ansambel profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo Camerata Academica Ljubljana, ki bo premierno izvedel noviteto prodornega mladega skladatelja Simona Kravosa.

Gostili bomo vrsto vrhunskih tujih komornih sestavov. Med njimi velja izpostaviti duo izkušenega nemškega violončelista Reinharda Latzka in zmagovalca mednarodnega glasbenega tekmovanja v Kölnu, nemškega pianista Philippa Scheucherja, ki s svojimi jasnimi in doživetimi interpretacijami postavljata nova merila kakovosti, ter portugalski klavirski duo Martima Almeide in Bernarda Santosa, ki ga je britanski časopis The Guardian oklical za glasbenega genija, študiral pa je med drugim tudi pri Dubravki Tomšič Srebotnjak.

Karizmatičen Luca Magni trio (Italija) bo pričaral atraktiven večer glasbenih del Puccinija in Morriconeja, večkrat nagrajeni plesalec in koreograf Davide Vecchi z mednarodno zasedbo vrhunskih glasbenikov Artsemble (Italija, ZDA, Avstrija) pa pripravlja poseben glasbeno-plesni dogodek, koncipiran okoli umetnosti »Velikega stoletja« (grand siècle).

Ljubitelji umetnosti samospevov bodo lahko uživali v koncertu, zasnovanem na uglasbljeni poeziji slovenskih pesnic 19. stoletja v izvedbi dveh predstavnikov naše operne smetane, Sabine Cvilak in Aljaža Farasina, ter pianistke in skladateljice Aleksandre Naumovski Potisk.

Na turneji po Zagorju, Bohinju, Logatcu in Ljubljani bo nastopila zasedba naših mednarodno najuspešnejših glasbenikov, ki živijo in delujejo v tujini, ENSEMBLE.si, z berlinskima filharmonikoma Andrejem Žustom in Maticem Kudrom na čelu. Naši redni festivalski gosti se bodo tokrat predstavili v redko slišanem pihalnem decetu.

Posebej omenimo še indonezijski zbor The Archipelago Singers, prvi zbor v zgodovini te velike otoške države, ki je domov prinesel mednarodno glavno nagrado. Od tedaj je postal vsesplošno in mednarodno cenjen, saj je pobral celo vrsto prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih v Nemčiji, Španiji, na Filipinih, v Južni Koreji, Bolgariji in Franciji.

V okviru podcikla Mladi talenti bo ponovno navduševala naša neverjetno uspešna mlada, a že mednarodno uveljavljena zasedba Trio Tempestoso, ki se je s svojimi poglobljenimi interpretacijami in izjemnimi mednarodnimi uspehi zadnjih let naglo zavihtela v sam vrh umetniškega poustvarjanja. S koncertnim programom bo obeležila 400. obletnico smrti angleškega renesančnega skladatelja Williama Byrda.

V sklopu velike evropske turneje prihajajo na naš oder izjemni mladi glasbeniki in glasbenice iz celega sveta, ki so uspešno prestali avdicijo na Akademiji za komorno glasbo Colluvio v Avstriji, na tradicionalnem koncertu izbranih nagrajencev tekmovanja TEMSIG pa bo nastopil Godalni kvartet Opifex, ki je poleg zmage na omenjenem tekmovanju v letošnjem letu osvojil tudi prvo nagrado na 15. mednarodnem tekmovanju Giovani Musicisti – Citta di Treviso.

Z našimi dolgoletnimi varovankami, izjemnimi mladimi glasbenicami Tria Rêverie pripravljamo svečani koncert ob njihovi 10-letnici delovanja, s katerim se bomo poklonili tudi spominu na velika slovenska glasbenika in kulturnika: njihovega nekdanjega mentorja Tomaža Lorenza in našega ustanovitelja Primoža Lorenza. Posebej za to priložnost smo naročili novo glasbeno delo uspešne mlade skladateljice Klare Mlakar, ki je v zadnjih letih nase opozorila s serijo nagrad in uspehov.

Mednarodno zasedeni Pihalni kvintet Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov, ki združuje najboljše mlade glasbenike iz Španije, Italije, Srbije, Anglije in Slovenije, bo zaigral v Gradcu, Metliki in Ljubljani. S programskim izborom bo kvintet počastil 100. obletnico rojstva madžarskega skladatelja Györgyja Ligetija, izvedel pa bo tudi noviteto Aleksandre Naumovski Potisk, ki smo jo naročili posebej za dotično zasedbo.

V Mestnem muzeju Ljubljana se obeta zanimiv mednarodni projekt Le moment dansa – Trenutek bo plesal (Italija, Madžarska, Črna gora, Izrael, Koreja, Nizozemska, Slovenija), ki bo skozi prostorsko zlivanje polj glasbene in vizualne umetnosti predstavil serijo medsebojno navdihujočih glasbenih in likovnih stvaritev. Gre za sodelovanje osmih skladateljev, dveh vizualnih umetnikov, štirih glasbenih poustvarjalcev in enega zvočnega inženirja. Vsa dela, ki bodo zazvenela na koncertu, so novitete in hkrati krstne izvedbe, napisane na podlagi istoimenske slike nizozemskega vizualnega umetnika Brama D’Honta.

V sodelovanju z Glasbeno matico Furlanija Julijska krajina in OMA Festivalom pripravljamo Mojstrski tečaj našega pianističnega zvezdnika in ambasadorja GO! 2025 Alexandra Gadjieva, ki bo v duhu brezmejnosti in mednarodnega sodelovanja potekal med Gorico in Ljubljano. Sedemdnevni dogodek bo odprt za javnost, ob večerih pa bo postregel še s koncerti izbranih udeležencev.

Več poudarka bo letos tudi na najmlajših poslušalcih, saj s 3. programom Radia Slovenija – Ars, ZRC SAZU, Akademijo za glasbo Ljubljana in Oddelkom za muzikologijo Univerze v Ljubljani pripravljamo Mednarodni simpozij »Zvok in glasba v doživljanju dojenčkov, malčkov in ranljivih skupin«, ki bo poleg znanstvene razprave ponudil tudi serijo tematskih glasbenih dogodkov. Posebej velja izpostaviti projekt v sodelovanju s Slovensko filharmonijo naslovljen Živalski karneval v Živalskem vrtu. Osmišljen in iskriv koncert v izvedbi komornega ansambla Slovenske filharmonije bo mladim poslušalcem in njihovim spremljevalcem na najbolj originalnem prostoru, v Živalskem vrtu Ljubljana, predstavil, kako je značilnosti živali v svojem najslavnejšem komornem delu Živalski karneval (Kokoši in petelini, Osli, Želve, Slon, Kenguruji …) v glasbeni jezik prenesel francoski skladatelj Camille Saint-Saëns.

Poletne večere v stari Ljubljani bodo tudi letos glasbeno obarvali jazzovski koncerti v sklopu Mednarodnega cikla Jazz oder. Tako vas bodo na Gornjem in Starem trgu razvajali slovenski in tuji mojstri jazza. V jazzovske petke bo na zadnji junijski večer, z velikim koncertom na Ljubljanskem gradu, popeljala zasedba Stanford Jazz Orchestra (ZDA), s katero bo nastopil eden najbolj iskanih glasbenikov, trobentač Wayne Bergeron. Ameriški zvezdnik redno sodeluje s svetovno znanimi glasbeniki od Raya Charlesa do Beyoncé, Barbre Streisand, Michaela Bubléja, Celine Dion, Seala, Diane Krall, Tita Puenteja, Christine Aguilere, Earth Wind & Fire itd., njegovo neprekosljivo igranje pa je mogoče slišati tudi v najpopularnejših filmih, kot so Levji kralj, Moana, Superman se vrača, Misija: Nemogoče, Red Notice, Duša, Ford proti Ferrariju, Svet igrač, Ledeno kraljestvo, Ledena doba, Spider-Man, Dežela La La …

Adut tenor slovenskega saksofonizma Lenart Krečič bo predstavil svež album svojega novega kvarteta jazz velikanov Home Run, nominiranec za prestižno nagrado Echo Jazz Awards »pevec leta« in dobitnik hrvaške nagrade Porin za jazz album leta Daniel Caccia, bo nastopil ob prekaljenem Ratko Zjaca Organ Triu (Hrvaška, Nizozemska, Slovenija), prisluhnili pa bomo lahko tudi najnovejšemu projektu vsestranskega primorskega saksofonista Janija Šepetavca, NextPLZ. Med drugim bo letošnji Jazz oder ponudil tudi novo zasedbo priznanega kitarista Matjaža Dajčarja MatJazz II, ki bo posebej za to priložnost okrepljena z genialnim avstrijskim bobnarjem Klemensom Marktlom, ajdovsko-goriški fusion jazz Gal Furlan Quartet ter najimpresivnejši slovenski jazzovski podmladek, TEMSIG nagrajence TG kvartet.

Poletno sezono Imago Sloveniae bo tradicionalno zaokrožil festival Noči v stari Ljubljani – tridnevno izobilje koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta. Odmevno otvoritev na Novem trgu pripravljamo z opernim zborom, baletnim zborom, orkestrom in najboljšimi solisti SNG Opera in balet Ljubljana.

Vstopnice za dogodke, ki bodo že tradicionalno za obiskovalke in obiskovalce brezplačni, letos velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai.

Se vidimo na koncertih!

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio