11. 06. 2014

PREPLETANJA – koncert operne glasbe ob 40. letnici umetniškega

26. mednarodni festival POLETJE IMAGO SLOVENIAE

Sobota, 21. junij 2014 ob 21. uri
Amfiteater Avditorija Portorož – Portorose

Vstopnina: 18 €, za študente in upokojence 15 €.

Koncert operne glasbe v portoroškem Avditoriju smo pripravili z željo, da bi tovrstne umetniške vsebine postale stalnica v kulturni ponudbi Avditorija in Portoroža.

»Eden poglavitnih ciljev Ustanove Imago Sloveniae je širitev kakovostne glasbene umetnosti v celotnem kulturnem prostoru, s čimer na številna prizorišča po Sloveniji privabljamo tako pestro množico domačih in tujih ustvarjalcev, kot tudi vrhunskih glasbeno-umetniških dogodkov željnih domačih in tujih obiskovalcev«, pravi direktor Imaga Sloveniae Janoš Kern in nadaljuje: »S tem pa seveda skrbimo za decentralizacijo kulturne ponudbe, mobilnost kulturnih dobrin, posredno pa tudi  za razvoj kulturnega turizma.«

Tokratni koncert, ki smo ga posvetili 40. letnici plodnega umetniškega delovanja maestra Igorja Švare in stkali iz arij iz priljubljenih slovenskih in italijanskih opernih del, smo simbolično poimenovali PREPLETANJA.

Poslanstvo Imaga Sloveniae je tudi povezovanje in medkulturni dialog. Zato je tokratni dogodek, ki ga kot rečeno s posebnim namenom prirejamo v našem turističnem biseru Portorožu, zasnovan na prepletanju slovenske in italijanske operne glasbe, glasbe dveh narodov, ki v dialogu že stoletja sobivata v teh krajih.

Pri organizaciji tega zanimivega glasbenega dogodka pa smo se v uspešen dialog prepletli tudi SNG Opera in balet Ljubljana, Avditorij Portorož in Imago Sloveniae. Povabilu k sodelovanju se je odzvala tudi Obalna samoupravna skupnost italijanskih narodnosti.

»Zato smo še posebej veseli, da je kljub kulturi precej nenaklonjenim časom, naš portoroški koncert premrežil nekatere akterje, ki v naši deželi krojijo usodo kulturne ponudbe in zato prav gotovo predstavlja primer dobre prakse sodelovanja med organizacijami javnega in nevladnega sektorja,« poudarja Janoš Kern.

V amfiteatru portoroškega Avditorija bomo tako prisluhnili zboru in orkestru SNG Opera in balet Ljubljana z uveljavljenimi domačimi opernimi solistkami in solisti Urško Arlič Gololičič, Eleno Dobravec, Robertom Brezovarjem, Markom Kobalom, Petrom Martinčičem in Brankom Robinšakom, ki pa se jim bo pridružila še prav posebna gostja – mednarodno priznana ruska sopranistka, Natalija Ushakova.

Skozi čudovito prepletanje slovenske in italijanske operne glasbe nas bo naš slavljenec in priljubljeni slovenski dirigent Igor Švara popeljal s programom, stkanim iz uverture in arij iz oper znanih slovenskih in italijanskih skladateljev D. Švare, A. Foersterja, M. Poliča, V. Parme, G. Rossinija, G. Donizettija, G. Verdija, G. Puccinija. Spomnimo, da so častitljivo poklicno pot maestra Igorja Švare še posebej zaznamovale opere Verdija in Puccinija, ki jih je dirigiral največ, s prav dosledno skrbjo pa se je loteval tudi priprav in izvedb številnih slovenskih oper.

Vredno se je spomniti dejstva, da se imamo za bogato zgodovino opernega uprizarjanja na Slovenskem zahvaliti prav uspešnemu dialogu med italijanskimi operisti in slovenskimi plemiškimi ljubitelji, ki so pri nas prirejali operne predstave že vse od sredine 17. stoletja!
_________________________________________________________________________________________

Solisti, zbor in orkester / Solisti, coro e orchestra del SNG

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio