BEETHOVNOVA HIŠA – BONN

Beethovnova hiša

Beethovnova hiša v Bonnu je rojstni kraj enega izmed največjih glasbenih genijev, skladatelja Ludwika van Beethovna. Dobro ohranjena vse do danes ostaja hiša kot muzej in raziskovalni center eden izmed pomembnejših glasbenih središč na svetu. Hrani največjo zbirko skladateljevih originalnih dukumentov, manuskriptov in inštrumentov.

Hiša je kot muzej zaživela že leta 1889, ko je bila z namenom ohranjanja Beethovnove glasbe in dediščine ustanovljena združba “Beethoven-Haus”. Njen prvi predsednik je bil dobri prijatelj Johannesa Brahmsa – Joseph Joachim, njegovi častni člani pa so Daniel Barenboim, Herbert von Karajan, Igor Oistrach in mnogi drugi veliki umetniki. Kmalu po ustanovitvi združbe je bilo v hiši že slišati muziranje slavnih glasbenikov iz vsega sveta, ki se v obliki različnih festivalov nadaljuje še danes.

Leta 1989 je bila v sosednji stavbi v sklopu združbe zgrajena povsem nova koncertna dvorana “Hermann J. Abs”, ki slovi kot ena najbolj akustičnih dvoran po svetu in vsako leto s kvalitetnimi koncerti privablja v Bonn številne glasbene ljubitelje. Za izvajalce, ki koncertirajo v tej dvorani, posebno izkušnjo in inspiracijo predstavlja tudi dejstvo, da se prav pod odrom dvorane nahaja zbirka mnogih Beethovnovih manuskriptov in predmetov.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio