10. 06. 2013

Slavnostni koncert opernih arij ob 200-letnici rojstva Verdija in Wagnerja in 25-letnici projekta Imago Sloveniae: Ob opernem koncertu Verdi – Wagner: Janoš Kern

Spoštovani,

Letošnji otvoritveni koncert Poletja v Stari Ljubljani je prav poseben dogodek: poklonili se bomo 200-letnici rojstva Verdija in Wagnerja. Priklanjamo se tudi projektu Imago Sloveniae, ki praznuje 25 let delovanja. Pridružujemo pa se še dvema dogodkoma: Verdi v Ljubljani in Junij v Ljubljani.

Povezujemo torej zgodovinske mejnike glasbe, ki je preživela stoletja, ter praznujemo četrt stoletja pestre in raznovrstne glasbene tradicije. Imago Sloveniae je več kot projekt, je ideja, ki povezuje note in ljudi, živo kulturo s kulturno dediščino, Slovenijo, institucije, nevladne organizacije, v primeru nocojšnjega večera tudi SNG Opero in balet Ljubljana, Italijansko ambasado, Italijanski inštitut za kulturo, Festival Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Kajti le v slogi, povezovanju in solidarnosti živi izjemna moč ustvarjalnosti.

In vendar je vsega kriv Primož Lorenz. Umetnik in glasbenik, ki ga ni treba predstavljati, ker ga je ohranil čas, pa tudi ustanovitelj Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, oče oživljanja Stare Ljubljane. Njegovo vizionarstvo, njegova zamisel, njegov pogled so soustvarili Poletje v Stari Ljubljani, Noči v Stari Ljubljani, Poletje Imago Sloveniae, mednarodne poletne festivale, prireditve, vezane na ambient kulturne dediščine. Tudi živost in življenje kulture, tudi drobne lučke, svečke, ki jih je prižigal po mizah, so danes samoumevni in prepoznavni del podobe Stare Ljubljane. Preprosto zato, ker mu je bilo mar.

In mar je tudi nam, ki smo prevzeli njegovo dediščino: za letošnje jubilejno 25. Poletje v Stari Ljubljani smo pripravili zanimiv in pester program. Do konca avgusta se bo zvrstilo 28 koncertov, na katerih se bo predstavilo 425 vrhunskih izvajalcev orkestralne, vokalne in komorne klasične glasbe ter džeza iz 17 držav. Prav posebno pozornost smo namenili zborovskim koncertom, saj je Slovenija velesila na tem področju.

Rad bi poudaril, da bodo vsi koncerti za obiskovalce brezplačni – darilo vam in nam, ker je Ljubljana poletni glasbeni biser: odprto prizorišče glasbenega užitka in praznovanja, ki ni samoumevno. Za njim stoji veliko dela, veliko entuziazma, veliko ljudi. Naj se vsem iz srca zahvalim.

Z glasbo premagujemo ovire, povezujemo ljudi in poti. Glasba nas bogati in plemeniti, ker je življenje samo.

 

Janoš Kern

Direktor Utanove Imago Sloveniae

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio