14. 06. 2017

Sporočilo za medije – festival Imago Sloveniae 2017


Sporočilo za medije
IMAGO SLOVENIAE 2017

Začenja se 29. mednarodni festival Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani

Otvoritveni koncert, ki bo tudi letos potekal v okviru festivala Junij v Ljubljani, se bo odvil v sredo, 14. junija, ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija se bo na odru pridružilo devet odličnih solistov in trije dirigenti mlajše generacije. Pod taktirko Mojce Lavrenčič, Mihe Rogine in Slavena Kulenovića bomo prisluhnili sopranistki Taliti Sofiji Komelj, flavtistu Robertu Pogoriliću, violinistoma Veroniki Brecelj in Domnu Lorenzu, čelistki Zali Vidic, pianistu Urbanu Staniču ter klavirskemu triu Rêverie.
S takšnim koncertom želimo opozoriti na velik potencial, ki ga premorejo mladi klasični glasbeniki in dirigenti ter jim omogočiti čim večjo prepoznavnost tako doma kot tudi v tujini.

O FESTIVALU:
V okviru poletnega dela festivala Imago Sloveniae in Poletje v stari Ljubljani, se bo do konca avgusta zvrstilo 38 koncertov, na katerih se bo predstavilo 266 glasbenikov iz 23 držav.
Festival je zasnovan na dveh programskih linijah: na klasični glasbi, ki z različnimi zasedbami, bodisi z solističnimi recitali, simfoničnimi orkestri ali pevskimi zbori interpretira glasbo iz vseh zgodovinskih obdobij, ter džazu.

Med letošnjimi izvajalci klasične glasbe je potrebno posebej izpostaviti nemško-izraelski sestav vrhunskih glasbenikov Else Ensemble, katerega koncertni program bodo sestavljala izključno dela ženskih skladateljic, med njimi tudi Slovenke Nine Šenk.
Zanimiv bo koncert Lanner kvarteta, ki po svoji zasedbi nekoliko odstopa od tradicionalne oblike godalnega kvarteta, saj mesto violončela zaseda kontrabas.
V goste prihajata dva izjemno zanimiva vrhunska pevska zbora: mešani pevski zbor PUK, ki s svojo več kot 50 letno tradicijo velja za enega najboljših afriških zborov, ter mešani pevski zbor Tenso Evropa, ki ga sestavljajo pevci iz 13 evropskih držav pod vodstvom enega najzanimivejših in najbolj cenjenih sodobnih zborovskih dirigentov Kasparsa Putniņša.
Ob 325-letnici rojstva Giuseppeja Tartinija se bomo glasbenemu velikanu poklonili s koncertom, ki ga bosta izvedla priznana ruska violinistka Nadežda Tokareva in pianist Evgeny Sinayskiy. Vredno je omeniti tudi koncert madžarsko-švicarsko-južnokorjske zasedbe Trio Catch, ki izstopa po svojem edinstvenem načinu virtuoznega dialoga med različnimi zveni klarineta, violončela in klavirja. Poleg izvajanja klasične glasbe je eden poglavitnih ciljev treh mladih glasbenic, prejemnic številnih nagrad, interpretacija sodobne glasbe. Ob svetovnem prazniku glasbe bo 21. junija v Mestnem muzeju Koncert za flavto, harfo in klavir priznanih domačih glasbenih umetnic Karoline Šantl Zupan, Mojce Zlobko Vajgl in odlične japonske pianistke Sae Lee. Na spominskem koncertu Primožu Lorenzu, zaslužnemu slovenskemu umetniku in ustanovitelju projekta Imago Sloveniae, pa se bodo letos predstavili nagrajenci tekmovanja TEMSIG. Poglobljeno razumevanje in čutenje glasbe bo upodobila Marina Horak na koncertu Slovanski plesi in sanjarjenja.

Med letošnjimi izvajalci jazzovske glasbe bo v okviru Jazz odra navdušil Marco Frattini Quartet (ZDA, Italija, Nizozemska). Novo nastalo sodelovanje štirih vrhunskih glasbenikov v edinstveni kombinaciji bobnov, orgel, kitare in saksofona rezultira v osupljivih zvočnih teksturah ter eksperimentalnih ritmičnih strukturah, ki jih podpira močan entuziazem, strast in predanost, ki jo glasbeniki izžarevajo na odru.
Za glasbeni presežek bo poskrbel Max Ionata Hammond Trio, ki ga vodi eden najpomembnejših italijanskih jazzistov, dobitnik kar dveh nagrad Jazzit Award (2012 in 2013) za najboljšega italijanskega tenorskega saksofonista.

Letošnja novost je Ciklus kitarskih koncertov v Plečnikovi hiši, s katerim se bomo poklonili obletnici smrti velikega arhitekta Jožeta Plečnika. Zelo zanimiva bosta koncerta češkega muzikologa in glasbenika Jana Čižmářja, ki se v svoji glasbeni karieri posebej posveča historičnim brenkalom in avstrijskega Dua Ohrwärmer.

Vsi dogodki bodo tudi letos za obiskovalce brezplačni.

 


O projektu Imago Sloveniae:

Imago Sloveniae – Podoba Sloveniae je po kompleksnosti eden največjih nevladnih kulturnih projektov v Sloveniji. Je kulturna mreža, ki povezuje 20 občin in krajev iz vseh delov naše države in iz zamejstva, v okviru katere se vsako leto zvrsti več kot 100 koncertov in drugih kulturnih dogodkov. Uveljavljenost tradicionalnih festivalov in koncertnih ciklov prav gotovo potrjuje več kot 80.000 obiskovalcev letno in velika medijska odmevnost.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio