29. 08. 2019

ZAČETEK 31. MEDNARODNEGA FESTIVALA NOČI V STARI LJUBLJANI

Začenja se 31. Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, največji poulični festival v prestolnici, ki bo med 29. in 31. avgustom 2019 ponovno napolnil staro mestno jedro s kulturnim utripom. Za letošnjo edicijo festivala smo na Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, pripravili še posebej privlačen in kakovosten program. Vsi dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

Letošnji festival je tudi del evropskega projekta Glasovi manjšin, ki je to poletje že uspešno potekal na Madžarskem v Budimpešti (Budapest Folk Fest), v belgijskem Gentu (Trefpunt) in v Italiji po različnih krajih Toskane (Musicastrada). V program smo tako vključili najboljše manjšinske zasedbe iz različnih držav, s čimer želijo organizatorji izpostaviti pogosto podcenjen, celo spregledan, a zaradi tega nič manjši vpliv manjšin na družbo in kulturo (predvsem glasbo) v evropskem prostoru. Kot pravi direktor Ustanove Imago Sloveniae, Janoš Kern: »Letos nam je v sodelovanji s tujimi partnerji v EU projektu uspelo pripraviti še posebej kakovosten in pester program, ki bo izpostavil veliko raznolikost in kulturno prepletenost umetniškega ustvarjanja. Z aktualno festivalsko temo želimo spodbuditi premislek o večji strpnosti in razumevanju drugačnosti.«

Festival Noči v stari Ljubljani bo tokrat postregel s kar 34 dogodki na osmih prizoriščih na katerih bo nastopilo preko 150 glasbenikov iz 28 držav. Koncerti bodo potekali, pod čarobnim poletnim nočnim nebom, na Novem, Dvornem, Starem in Gornjem trgu ter v Parku Špica in Mestnem muzeju. Pod Plečnikovimi arkadami bodo večeri že tradicionalno namenjeni plesu, v dvorani Zemljepisnega muzeja GIAM ZRC SAZU pa bo potekal mednarodni večdisciplinarni simpozij z naslovom Zvok, pesem in političnost, ki ga v Ustanovi Imago Sloveniae organiziramo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Otvoritev festivala z Big bandom RTV Slovenija in gosti (Marina Martensson, Boštjan Gombač, Goran Bojčevski, Nino Mureškič), ki bo nocoj, v četrtek, 29. 8., ob 20. uri na Novem trgu, predstavlja nadaljevanje našega dolgoletnega sodelovanja z RTV Slovenija. Tudi letos bo dogajanje neposredno prenašal Radio Slovenija – 3. program Ars, ki bo spored soustvarjal v živo na festivalskih prizoriščih.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani postregle z udarnim mednarodno obarvanim programom. V duhu manjšinskih vplivov se bodo predstavili Gulaza, judovska zasedba iz Izraela, v kateri moški prepeva arabsko glasbo zatiranih jemenskih žena, Cubismo, vsem dobro poznan kubanski ansambel, v katerem igrajo Hrvati, Slovenci in pri nas živeči Latinoameričani ter romska zasedba iz Italije Baro Drom Orkestar, prisluhnili pa bomo lahko tudi v Sloveniji živečim afričanom, najvidnejšim ustvarjalcem romsko-španskega flamenka, različnim glasbam pod balkanskim vplivom, ki jih ustvarjajo pri nas živeči priseljenci iz bivše Jugoslavije ter mnogim drugim zanimivim mednarodnim glasbenim umetnikom.

Letos bo festival potekal tudi v primeru dežja in sicer na dveh pokritih odrih na Novem in Starem trgu.  Za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju pa bodo obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Celotni program letošnjih Noči v stari Ljubljani si lahko ogledate na novi spletni strani festivala https://noci.imagosloveniae.net, ki smo jo pripravili skupaj s Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, in sicer v okviru projekta »Študentski inovativni projekti za družbeno korist«, ki ga je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio