18. 08. 2020

ZAČETEK 32. MEDNARODNEGA FESTIVALA NOČI V STARI LJUBLJANI (27.–29. avgust 2020)

Začenja se 32. Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, največji poulični festival v prestolnici, ki bo med 27. in 29. avgustom 2020 ponovno napolnil staro mestno jedro s kulturnim utripom. V teh kriznih časih predstavlja umetnost še zadnje zatočišče lepote in miru, zato je še toliko bolj pomembno, da se kulturno dogajanje odvija naprej. Na žalost smo bili zaradi finančnih omejitev prisiljeni letošnjo edicijo festivala precej zmanjšati. Noči v stari Ljubljani so se vsa leta financirale predvsem s sredstvi sponzorjev in koproducentov, ki pa jih je letos zaradi posledic koronavirusa bistveno težje pridobiti. Kljub težkim razmeram, nam je na Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije uspelo pripravili privlačen in kakovosten program.

»Kultura je eno od področij, ki ga je aktualna kriza še posebej prizadela, zato smo se odločili, da letos podpremo predvsem domače umetnike. Tako bo moč prisluhniti nekaterim našim najboljšim izvajalcem in izbranim tujim glasbenikom, ki živijo v Sloveniji. Program pa bo začinilo tudi nekaj vrhunskih tujih zasedb.« je napovedal direktor Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije, Janoš Kern.

Vsi dogodki bodo tradicionalno za obiskovalce brezplačni, saj želimo kakovostne kulturne vsebine približati čim širšemu krogu someščanov in obiskovalcev Ljubljane.

Tema 32. Noči v stari Ljubljani bo tradicijski zvoki sodobnosti. Vzporedno se bo prepletalo več programskih linij etno, jazz in klasične glasbe s poudarkom na glasbenih praksah, ki tradicijske vplive prelivajo v sodobne zvočne forme. Velik del programa bo vključeval manjšinske glasbenike, saj bo s programsko rdečo nitjo festivala tesno povezan tudi Mednarodni večdisciplinarni simpozij Glasba in manjšine, ki ga ob 20-letnici študijske skupine ICTM (Mednarodno združenje za tradicijsko glasbo) za glasbe manjšin, v času festivala pripravljamo v sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU in KED Folk Slovenija.

Noči v stari Ljubljani bodo tokrat postregle s 23 dogodki na 6 prizoriščih skrbno umeščenimi v čaroben poletni ambient starega mestnega jedra, na katerih bo nastopilo preko 100 glasbenikov iz 12 držav.

Festival bo 27. avgusta 2020 ob 20. uri na osrednjem odru na Novem trgu otvorila mednarodna zasedba Mi Linda Dama (Italija, Srbija), vrhunski glasbeniški sestav, ki s sefardskimi zgodbami ustnega izročila odetimi v preplet andaluzijskih melodij in arabskih ritmov ustvarja bogato glasbeno–plesno izkušnjo.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani postregle z udarnim mednarodno obarvanim programom. Prisluhnili bomo tangu v sodobni preobleki z mednarodnim projektom uveljavljenega harmonikarja Jureta Torija Tori Tango (Argentina, Avstrija, Slovenija), ljubljenec občinstva in vsestranski virtuoz na harmoniki Marko Hatlak bo nastopil s svojo Kapobando, mojstrica ljudskega petja Zvezdana Novaković pa se bo ob saksofonskem kvartetu Roya predstavila s projektom Slovena Voices (Hrvaška, Poljska, Slovenija).

V duhu južnejših ritmov Andaluzije bo ob uveljavljeni flamenko plesalki Ani Pandur zaigral Vito Mareence Flamenco Duo, Mascara Quartet bodo očarali s čarobnostjo portugalskega fada, v družbi Lasanthi (Šrilanka, Indija, Slovenija) se obeta koncert indijske klasične glasbe, priča pa bomo tudi koncertu mednarodne zasedbe večkrat nagrajene inovatorke britanskega folka Hannah James The JigDoll Ensemble (Velika Britanija, Avstrija, Madžarska, Iran).

Z repertoarjem navdanim z nostalgično toplino bo pokrajine časa slikala zasedba priznanega skladatelja Alda Kumarja Anbot, Nova Schola Labacensis bo navdušila z večerom grškega rebetika imenovanega tudi grški blues, prekaljeni skladatelj in violinist Matija Krečič, znan tudi kot soavtor mnogih Magnificovih uspešnic, pa bo premierno predstavil svojo novo ploščo Cut / Rez. Nastopili bodo še JUNEsHELEN & Alja Petric: Zvočne krajine – Spevi & Arije, Acamar Trio, JG3O in drugi.

Poleg glasbenih dogodkov bodo Noči ponudile spremljevalni program, v okviru katerega velja poleg že omenjenega mednarodnega simpozija Glasba in manjšine omeniti Knjižnico pod krošnjami (več lokacij) in ulični Kreativni laboratorij na Gornjem trgu.

Festival bo potekal tudi v primeru dežja, saj bodo za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju obiskovalcem na voljo brezplačni dežni plašči.

Celotni program letošnjih Noči v stari Ljubljani si lahko ogledate na spletni strani festivala https://imagosloveniae.net in https://noci.imagosloveniae.net

Prijazno vabljeni!


V teh negotovih časih je program podvržen nenadnim spremembam, zato vas vljudno vabimo, da redno spremljate našo spletno stran.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio