10. 06. 2021

POLETNA KONCERTNA SEZONA 2021

Drage ljubiteljice, cenjeni ljubitelji vrhunske kulturne ponudbe,

v Ustanovi Imago Sloveniae – Podoba Slovenije intenzivno pripravljamo poletno koncertno sezono 2021, ki bo kljub izrednim razmeram navduševala s pestrim dogajanjem. Že 33. leto zapored kot nevladna in neprofitna organizacija skrbimo za brezplačno dostopne kulturne dogodke na visoki ravni v Sloveniji in na gostovanjih v tujini.

Ob tej priložnosti vas vabimo k vpisu v našo bazo obiskovalcev, da boste o naših dogodkih obveščeni redno in pravočasno. Še vedno velja, da lahko del dohodnine namenite za podporo organizaciji naših prireditev (obrazec si lahko prenesete s spletnega mesta), zelo pa bomo veseli tudi vaših prostovoljnih prispevkov in donacij z nakazilom na naš transakcijski račun odprt pri NLB:

Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije
Gornji trg 16, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56  0205 1025 4910 271
Namen: donacija (ali prostovoljni prispevek) Sklic (referenca): SI00 ali SI99

Kot vedno doslej, vam bomo v okviru naših programskih sklopov ponudili atraktiven in raznolik glasbeni izbor, od klasike in predstavitve mladih talentov do jazza in etno glasbe. Tudi letos smo se glede na koronavirusne razmere, ki so močno zaznamovale področje kulture, odločili podpreti predvsem domače umetnike. Načrtujemo pestro poletno koncertno dogajanje, v okviru katerega se bo zvrstilo preko 40 koncertov vrhunskih slovenskih in tujih glasbenikov iz 15 držav.

Svečano odprtje 33. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani, tradicionalno umeščeno na Kongresni trg, bo z gala opernim koncertom posvečeno častitljivi operni poustvarjalski tradiciji v okviru mariborske nacionalne gledališke ustanove, ki je v lanskem letu obhajala 100. obletnico delovanja. V čudovitem ambientu pod poletnim večernim nebom bodo 18. junija solisti, zbor in orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča očarali z  najznamenitejšimi dragulji iz zakladnice opernega opusa.

Kmalu za tem bo v Mestnem muzeju zazvenel mojstrski ansambel, ki se ponaša s preko 40 let dolgo glasbeno potjo, Trio Arcadia (Slovenija, Nemčija), v čigar nastopu bo ob delih za klavirski trio L. van Beethovna in F. Schuberta mogoče prisluhniti tudi skladbi slovenskega skladatelja Ljuba Rančigaja. Sledil bo koncert ob 20-letnici delovanja slovensko-hrvaškega kvarteta flavt 4Syrinx, v historičnem objemu Narodne galerije pa bo mogoče prisluhniti Ansamblu Camerata Academica Ljubljana, nevsakdanjem sestavu odličnih slovenskih glasbenikov, sicer profesorjev ljubljanske Akademije za glasbo.

Omeniti velja koncert posvečen 100. obletnici rojstva mojstra tanga Astorja Piazzole izpod prstov mednarodno uveljavljenega dua – švicarske saksofonistke slovenskih korenin Maje Lisac Barroso in v Švici živečega argentinskega bandoneonista Marcela Nisinmana, ki nas bosta popeljala na glasbeno popotovanje skozi razvoj tanga, od prvotne funkcije bandoneona, ki je postopoma začenjal zamenjevati orgle v argentinskih cerkvah, pa vse do moderne zvrsti imenovane tango nuevo.

V počastitev 700. obletnice smrti Danteja Alighierija se na dvorišču Ljubljanskega gradu obeta posebej zanimiv multimedijski projekt Komedija, ustvarjen z namero, da osvetli pesnikovo strast do glasbe. Predstava je zasnovana kot unikum, kjer se prepletajo pripovedovalčev glas, projekcijska scenografija z digitalno grafiko ter komorna glasba, ki jo v živo izvaja drzni Kvartet Chagall (Italija).

V mednarodnem svetu klasične glasbe trdno zasidran dunajski godalni kvartet Auner (Avstrija), zmagovalec natečaja Eugéne Ysaÿe v belgijskem Liégeu in prvi avstrijski ansambel na naslovnici evropskega letopisa za uprizoritvene umetnosti, se bo na koncertu v Mestnem muzeju s sklepnim delom večera poklonil 150. obletnici rojstva Alexandra von Zemlinskega.

Med gosti druge polovice festivalskega dogajanja omenimo še virtuoza, katerega nekateri glasbeni poznavalci celo štejejo med naslednike legendarnih španskih kitaristov Andresa Segovie in Narcisa Yepesa, Sašo Dejanovića (BiH), ki bo predstavil razvoj španskega kitarskega opusa skozi stoletja, ter ansambel Le Agane (Italija, Avstrija, Črna gora, Srbija, Slovenija) na čelu s slovito svetovno uveljavljeno flavtistko Luiso Sello, za katero so v znameniti reviji New York Concert Review zapisali, da je »umetnica s presunljivo strastjo in naravno spevnostjo, briljantno tehniko, odlično kontrolo diha, čudovitim tonom in velikim šarmom«.

V okviru podcikla Mladi talenti bo s programskim prepletom madrigalov angleške renesanse in slovenske ljudske glasbe premierno nastopila lansko jesen novoustanovljena Mladinska vokalna skupina Glasbene matice, izjemna mlada slovenska čembalistka Eva Dolinšek bo predstavila svojo novo zgoščenko z naslovom Barok II – Pièces de clavecin, katere program je zasnovan kot kronološko popotovanje skozi različna obdobja bogate zapuščine francoskih baročnih skladateljev, prvo javno predstavitev pa bo doživela tudi novonastala festivalska komorna zasedba 4kitare. Mladi kitarski virtuozi, vsi nagrajenci številnih tekmovanj in mednarodno aktivni koncertni glasbeniki, bodo v različnih kombinacijah od sola do kvarteta pester izbor skladb iz kitarskega repertoarja 19. st. začinili z lastnimi kompozicijami.

Zlitje umetnosti flamenka s klasično baročno glasbo bodo z ekstarvagantnim plesnim koncertom Suite a trois pričarali domača plesalka in koreografinja Anja Mejač, flamenko kitarist Riccardo Garcia Rubí (Španija/Italija) ter priznana in večkrat nagrajena slovenska čembalistka Eva Dolinšek. Letos bomo s tradicionalnim koncertom izbranih nagrajencev tekmovanja TEMSIG počastili njihovo jubilejno 50. izvedbo. Prav tako ne gre prezreti predstavnika mlajše generacije uspešnih slovenskih glasbenikov, saksofonista Jana Gričarja in pianistko Nežo Koželj, ki bosta izvedla atraktiven, zvočno svojevrsten program z deli C. Francka, M. Ravela, P. Swertsa in slovensko noviteto izpod peresa Matije Krečiča.

Imago poletno dogajanje pa ne bo razveseljevalo le v prestolnici, temveč v obliki gostovanj tudi po drugih krajih po Sloveniji in v tujini. Posebej poudarimo piranski koncert odlične zasedbe v Berlinu živečih glasbenikov, sicer članov najboljših evropskih orkestrov s težiščem na Berlinskih filharmonikih, združenih pod imenom Berlinski pihalni oktet (Nemčija, Madžarska, Japonska, Slovenija), ter mlad, a že mednarodno uveljavljen Trio Tempestoso, zmagovalec enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo (Borisa Pergamenščikova v Berlinu), ki bo gostoval v slikovitem kraju Abano Terme v bližini Padove v Italiji.

Poletne večere v stari Ljubljani bodo tudi letos obarvali jazzovski koncerti v sklopu Mednarodnega cikla Jazz oder. Tako vas bodo na Gornjem in Starem trgu razvajali slovenski in tuji velikani jazza. Prvi med njimi bo, z najaktualnejšim projektom Broken Circles, nastopil eden mednarodno najuspešnejših slovenskih jazz ustvarjalcev Jure Pukl.  Prekaljeni jazzovski glasbenik Ratko Zjaca, ki ga je Hrvaško društvo skladateljev leta 2019 nagradilo za izjemne avtorsko-umetniške dosežke na področju jazza, se letos vrača v družbi imenitnega italijanskega akordeonista Simonea Zanchinija z zasedbo ZZ Quartet (Italija, Hrvaška, Severna Makedonija, Slovenija). Milan Stanisavljević kvintet bo premierno v živo izvedel glasbo z nove zgoščenke Eastern Star, prav tako z novim projektom Neskončnosti, pa se bo ob svojem kvintetu predstavila vzhajajoča mlada jazz vokalistka Ana Čop. Med drugimi bodo nastopili še mladostno sveži Žiga Smrdel trio, Lado Jakša trio z multimedijskim projektom sodobno oblikovane multivizije ambientov Kosovelove poetike KOvidiKOsovel, ter eden izmed pionirjev emancipacije harmonike iz steznika glasbenih stereotipov Bratko Bibič z zasedbo Dedley Woodleybears (Slovenija, Avstrija, Češka).

Poletna sezona Imago Sloveniae se bo kot vsako leto zaključila s festivalom Noči v stari Ljubljani – tridnevnim izobiljem koncertov izbranih najboljših etno in jazz zasedb z vsega sveta.

Vsi dogodki bodo že tradicionalno za obiskovalce brezplačni.

Prijazno vabljeni k obisku naših kulturnih prireditev!

 

V teh negotovih časih je program podvržen nenadnim spremembam, zato vas vljudno vabimo, da redno spremljate našo spletno stran imagosloveniae.net.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio