31. 08. 2014

ZAKLJUČIL SE JE 26. FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI

26. mednarodni festival NOČI V STARI LJUBLJANI se je v soboto še z zadnjimi koncerti na Starem in Dvornem trgu ter plesnimi koraki, ki so na Stritarjevi ulici odzvanjali še pozno v noč uspešno zaključil. Kljub temu, da smo bili zaradi pomanjkanja sredstev program letošnjega festivala prisiljeni precej skrčiti, je potrdil svoj sloves, da zavoljo kakovosti programskih vsebin vsako leto v slovensko prestolnice pritegne zavidljivo število tujih in domačih obiskovalcev. Tako se je tudi letos od 28. do 30. avgusta na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru Ljubljane zvrstila vrsta zares kakovostnih in raznolikih kulturnih dogodkov, na katerih se je predstavilo več kot 250 izvajalcev iz 12 držav.

Ljubljanski ulični festival, ki tradicionalno sklene pestro poletno kulturno dogajanje v prestolnici, se je pričel v četrtek, 28. avgusta, na odru pred Magistratom z otvoritveno – »multikulturno, glasbeno, pevsko in recitacijsko predstavo« JAZ SEM TI. V njej se je v prikazu kultur z različnih celin na odru prepletlo več kot 60 slovenskih in tujih izvajalcev. Kmalu po tej slikoviti predstavi je občinstvo s svojim koncertom navdušil še dobro razpoloženi Rudi Bučar, ki so se mu pridružile Frčafele. V četrtek zvečer smo na Dvornem trgu med drugim prisluhnili glasbenikom, ki igrajo na drugačne inštrumente,vokalni skupini upokojencev Porporella, ki so nam predstavili istrske pesmi in jazzovski zasedbi slepega pianista Zorana Škrinjarja, ki sliši na ime Amadeusblues quartet. Na Novi trg sta številne gledalce in poslušalce z raznovrstnim programom privabila I. in III. program Radia Slovenija. Obiskovalci so si lahko v živo ogledali številne radijske oddaje, trg pa so napolnili do zadnjega kotička, ko je v improvizirani radijski studio nad fontano s svojo ekipo »ga-ga- jevcev« prispel Sašo Hribar. Na Starem trgu je bilo prav tako živahno. Še posebej takrat, ko so na oder stopili člani madžarske skupine Hangadók, ki so zbranemu občinstvu dokazali, da drugačnost nikakor ne more biti ovira.

V petek zvečer je festival, katerega osrednja tema je bila to pot drugačnost, različnost – drugačna Slovenija, na trge in ulice naše prestolnice privabil še več gledalcev. Kljub temu, da so tik pred koncertom na Mestnem trgu še bili pripadniki slovenske policije, ki so morali s prizorišča odstraniti skrivnostni rdeči kovček – zaradi njega je namreč v zraku visela grožnja, da bomo morali koncerte pred Mestno hišo odpovedati – se gledalci niso pustili motiti. Bilo jih je veliko in v koncertu priljubljene glasbene skupine Istranbul so resnično uživali. Za njo je nastopila še privlačna Iva Stanič z Gregor Ftičar triom. Na Starem trgu so za dobro razpoloženje poskrbeli fantje iz slovensko-hrvaško-srbske zasedbe Balkan Jazz kvartet. Na Novem trgu pa so radijci med drugim pripravili posebej zanimiv koncert skupine STOP in odkrili spomenik drugačnega Slovenca in drugačne Slovenke …

V soboto zvečer se je festivalski utrip za spoznanje umiril, saj se je odvijal le še na Dvornem in Starem trgu ter na Stritarjevi ulici. Kljub temu se je festival, ki ima zavoljo števila obiskovalcev – vsako leto si njegove prireditve ogleda kar 60.000 gledalcev – sloves enega največjih uličnih festivalov v Sloveniji, zaključil v zares dobrem vzdušju. Na Dvornem trgu je številne gledalce s svojim nastopom navdušila šrilanška skupina Lasanthi. Takoj za njo še slikovita glasbeno-gledališko-plesna predstava japonske skupine Global Culture Nasu. Za zares odličen zaključek festivalskih dogajanj pa je poskrbela skupina prekaljenih slovenskih glasbenikov, ki so se pod vodstvom Marka Hatlaka zbrali v Kapobando. Le teh namreč občinstvo kar ni in ni spustilo z odra tako, da smo na koncu njihove »bise« že nehali šteti. Na Starem trgu, kjer se je tako kot vse dni festivala zbralo številno in odlično razpoloženo občinstvo, ni bilo nič manj zanimivo. Tam se je najprej z velikim uspehom predstavila odlična avstrijska zasedba Donnauwellenreiter, za njo pa še nemški glasbeniki Jean P. Froehly and Friends. Festivalsko dogajanje so sklenili plesalci, ki so na Stritarjevi ulici plesali še dolgo v noč.

Luči že 26.mednarodnega festivala NOČI V STARI LJUBLJANI so tako ugasnile … Ostal je prijeten spomin na lepo vreme, druženje in pogovore s prijatelji, pohajkovanje po čudovitih ulicah in trgih naše prestolnice ter kajpak odlično glasbo in izvajalce, ki smo jim lahko prisluhnili in si jih ogledali v okviru letošnjega festivala. Mi se že veselimo snovanja novega programa Poletja in Noči v Stari Ljubljani … Pa vi?

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio