24. 08. 2014

ZORAN ŠKRINJAR IN AMADEUS BLUES KVARTET

MEDNARODNI FESTIVAL NOČI V STARI LJUBLJANI
GLASBA IN DRUGAČNOST
Četrtek, 28.8. ob 22.40, Dvorni trg

Z zasedbo, ki jo je k sodelovanju povabil posebej za to priložnost, bo pianist Zoran Škrinjar med drugim izvedel nekaj skladb s svojega zadnjega albuma THE MAGIC VOICE OF MISS MYSTERIOUS. V tančico skrivnosti pa do njihovega koncerta ostaja zavito tudi ime posebne gostje –  ena naših najboljših pevk-, ki naj bi nam priredila zelo lepo in prijetno presenečenje…

Pianist Zoran Škrinjar je študiral muzikologijo na Filozofski fakulteti ter klavir in komorno glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani(mentorja Aci Bertoncelj in Primož Lorenz).

Po končanem študiju se je izpopolnjeval na različnih klasičnih klavirskihseminarjih (Arbo Valdma, Eugen Indjic, Konstantin Bogino, Sergej Dorensky). Od leta 2008 do 2012 se je izpopolnjeval na postdiplomskem študiju pri Alekseju Kornjenku na Vorarlberger Landeskonservatoriumu v Celovcu.

Že v času študija se je začel zanimati za jazz, zato se je udeleževal seminarjev, npr. na Berkley College of Music Boston (Ray Santisi, Russel Hoffman), pa tudi na različnih seminarjih, pri mentorjih, kot so Reggie Workman, Boško Petrović, Kenny Barron, Barry Harris, James Williams, Benny Golson, Horace Parlan, Emil Spanny, Harry Neuwirt, Renato Chicco, Dejan Pečenko… V letih 1996-99 je že kot slep obiskoval jazzovsko šolo v Ljubljani (Veljko Glodić, David Jarh, Matevž Smerkol), kjer je leta 1999 tudi uspešno diplomiral. Ves ta čas ga je spremljala težka očesna bolezen (degeneratio retinitis pigmentosa), ki se je leta 1992 žal končala s skoraj popolno slepoto. Kljub težki življenjski situaciji pa je Zoran Škrinjar izvedel kar nekaj zelo uspešnih solo recitalov, koncertov z naslovom Mozart in jazz (tudi v sodelovanju z Ljubljanskim godalnim kvartetom) ter koncertov z orkestri – z orkestrom KGBL z dirigentom Vinkom Šušteršičem v Slovenski filharmoniji leta 1980; Celjskim godalnim orkestrom z dirigentom Nenadom Firštom v Slovenski filharmoniji in na celjskem abonmajskem koncertu leta 1991; Camerato Labacensis z dirigentom Francijem Avsenekom v Cankarjevem domu leta 2000; FOK Prague Simphony orchestra z dirigentom Petrom Vronskyjem v Spanish Hallu v Pragi leta 2006; Academio sancti Petri z dirigentom Markom Hribernikom v Slovenski filharmoniji leta 2006. Pärnu city orchestra z dirigentom Jurijem Alpertenom v Pärnu Concert Hall leta 2009 IN 2011 v Estoniji; Prague chamber philharmonia z dirigentom Leošem Swarovskym leta 2011 v opernem teatru Stavovsky divadlo v Pragi. Pogosto je tudi gost na dobrodelnih koncertih za različne slovenske Lions klube.

Veliko je nastopal na promocijskih koncertih Ljubljanskega Jazz festivala, sodeloval je na mednarodnem festivalu Lent 2001 ter redno igral na jam sessionih nekaterih mednarodnih jazz festivalov (Perugia, Ljubljana…) Leta 2003 je prejel 1. nagradostrokovne komisije prvega slovenskega skladateljskega natečaja Jazzon s svojo skladbo The magic voice of Miss Mysterious. Leta 2007 je v okviru mednarodnega jazz abonmaja Cankarjev jaz, izvedel avtorski projekt Zoran Škrinjar International Jazz Connection (video 1/2, video 2/2).

Redno igra z znanimi slovenskimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Klemen Kotar, Primož Fleischman, Izidor Leitinger, Milko Lazar, Klemen Krajc, Lenart Krečič, Jure Pukl, Igor Matkovič, Igor Bezget, Gašper Peršl, Tomi Purić, Blaž Celarec, Nikola Matošič, Robert Jukić, Gal Gjurin, Aleš Rendla, Aleš Avbelj, Ratko Divjak, Žiga Golob, Irena Vidic, Rok Koritnik, pa tudi s svetovno znanimi mojstri jazza, kot so Wynton Marsalys, Bojan Zulfikarpašić, Benni Golson, Bobby Durham, Ron Carter, Jorge Rossy, Martin Medeski, Dado Moroni, Ben Riley, Bruno Marini, Eric Vloeimans, Boško Petrović, Mannfred Josel, Alex Deutsch, Peter Herbert, Ana Lavergnac, Karlheinz Miklin, Evald Oberleitner.

Do zdaj je posnel 3 zgoščenke. Na prvi, jazzovski, En’ mal’ smo kvartal’, se prvič predstavlja tudi kot skladatelj, na drugi, Manj znani Mozart,kot solist z Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in z dirigentom Antonom Nanutom, na tretji, The magic voice of Miss Mysterious, pa kot skladatelj, aranžer in pianist.

Poleg že omenjenih aktivnosti je Zoran Škrinjar dejaven na področju širjenja kulture slepih in slabovidnih Slovenije(med drugim tudi nekaj let kot edini profesor klavirja za slepe otroke v Sloveniji) in je omenjen tudi v knjigi Ustvarjalnost ne pozna teme. Leta 2005 je prejel posebno priznanje Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije za kulturne dosežke na področju glasbe.

Za zvočni časopis za slepe Obzorje in revijo Muska je naredil nekaj intervjujev z znanimi osebami – Bobby McFerrin, Fazil Say, Jefim Bronfman, George Pehlivanian, Denis Macujev, Charlie Haden, Arbo Valdma, Djordje Milojković, Pavel Mihelčič … Sodeluje kot predavateljna mednarodnih kongresih pedagogov za slepe glasbenike (Praga, 2005) in kot predavatelj o jazzu in klasiki v okviru mojstrskih klavirskih seminarjev Arba Valdme (Geneva, 2008).

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio