Saturday
11. March
at 17.00
Eipprova ulica
Ljubljana

Hail to the spring – “GREGORCHKI”

Pozdrav pomladi – Gregorčki je prireditev namenjena otrokom, s katero v Ljubljani obujamo star običaj, ko so se obrtniki poslavljali od zime. Po vodi so simbolno spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se veselili, da pri delu ne bodo več potrebovali luči. Tako tradicionalno na predvečer Gregorjevega, 11. marca, otroci v Trnovem po Gradaščici spuščajo ladjice iz papirja in lesa s svečkami, ki se imenujejo »barčice svetega Gregorja« ali »Gregorčki«. Prikaz etnografskih značilnosti pomeni obogatitev kulturne in turistične ponudbe Ljubljane. Otrokom pa prinaša veliko veselja.

 

Prireditev, ki se odvija med 17.00 in 20.00 uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Ljubljani, je brezplačna za obiskovalce. Vsako leto se je udeleži več kot 2.000 otrok in staršev.

 

Pri zasnovi prireditve posebno pozornosti namenjamo razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja. Naš cilj je izdelovanje Gregorčkov iz biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov. Zato smo se sistematično lotili organizacije likovnih delavnic, na katerih muzejski kustosi, pedagogi likovnega in tehničnega pouka, vzgojitelji v vrtcih in študenti umetnosti izobražujejo otroke in jim tudi pomagajo pri izdelavi ladjic. Delavnice potekajo po številnih šolah in vrtcih, v Etnografskem muzeju in v Botaničnem vrtu v Ljubljani. Vsako leto se jih udeleži več otrok izboljšuje pa se tudi kakovost izdelanih ladjic.

 

Na delavnicah in prireditvi skrbimo tudi za ekološko osveščanje udeležencev. Pred dogodkom temeljito počistimo strugo in bregove Gradaščice. Plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovimo in jih odložimo v za to namenjene zabojnike. Prireditev podpira tudi javno podjetje Snaga.

Za spomladansko glasbeno kuliso bo letos poskrbel multiinštrumentalist in skladatelj Lado Jakša, s kratkimi koncerti pa se bodo predstavili tudi učenci glasbene šole Vič.

 

Pred prireditvijo bosta potekali otroški likovni delavnici izdelovanja Gregorčkov:

 

  • v soboto, 11. 3. ob 16.00, v Slovenskem etnografskem muzeju

Več informacij: www.etno-muzej.si, sonja.kogej-rus@etno-muzej.si

 

  • v petek, 11. 3. ob 16.00, v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani

Več informacij: www.botanicni-vrt.si, botanicni.vrt@siol.net

Izdelajte tudi vi svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se nam pridružite!

 

© IMAGO SLOVENIAE 2020. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio