Sreda
21. Junij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

KONCERT ZA FLAVTO IN HARFO (Slovenija, Japonska) – predstavitev novega albuma

Karolina Šantl Zupan, flavta
Mojca Zlobko Vajgl, harfa
Sae Lee, klavir

Vstop prost!


Ob svetovnem Prazniku glasbe Fête de la musique bosta Karolina Šantl Zupan in Mojca Zlobko Vajgl s koncertnim programom predstavili svoj najnovejši album “Mozart – Bach”, ki bo izšel pri ZKP na dan koncerta.


Spored:
JOHANN S. BACH (1685–1750): Sonata v g-molu, BWV 1020
WOLFGANG A. MOZART (1756–1791): Sonata št.4 v F-duru, K. 13
WOLFGANG A. MOZART (1756–1791): Koncert za flavto in harfo, KV 299/297c


 

114793k-santl-zupan-flavta-m-zlobko-harfa_a

 


karolina

Karolina Šantl Zupan (flavta) je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je zaključila tudi podiplomski študij. Šolanje je nato nadaljevala še pri prof. W. Schulzu na Visoki šoli za upodabljajočo umetnost na Dunaju in ga z odliko končala. V času študija je prejela več prvih nagrad na različnih tekmovanjih, leta 1993 prvo nagrado na tekmovanju glasbenih umetnikov Slovenije, prav tako je posebno nagrado za izvedeni program prejela leta 1990 na mednarodnem tekmovanju v Markneukirchnu. Istega leta je za izvedbo sonate P. Gauberta prejela Prešernovo nagrado. Svojo profesionalno pot je začela v orkestru Slovenske filharmonije, trenutno pa deluje kot redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Zagrebu. Sodelovala je z orkestrom Opere in baleta v Ljubljani, s simfoničnim orkestrom iz JuJu-ja (Južna Koreja) in Nurnberga ter Zagrebškimi solisti. Kot solistka in komorna glasbenica deluje na domačem in v mednarodnem prostoru. Je članica mednarodnega kvarteta flavt 4Syrinx, s katerim že vrsto let oblikuje samostojen abonmajski ciklus. Izdala je osem zgoščenk, ki obsegajo dela za flavto in klavir, flavto in harfo, kvartet flavt ter flavto in orkester. Vodi poletne šole in seminarje ter strokovna izpopolnjevanja za glasbene pedagoge. Na znanstvenem področju se ukvarja z interakcijo med umetniškim in pedagoškim izobraževanjem bodočih učiteljev pihal.

mojca-zlobko-vajgl

Mojca Zlobko Vajgl, harfistka in pedagoginja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, je že vrsto let ena izmed vodilnih slovenskih glasbenih poustvarjalk. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in zaključila podiplomski študij harfe na visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Ustvarila je bogato solistično kariero, saj kot solistka nastopa v večini evropskih držav. Nastopila je že z mnogimi uglednimi orkestri kot so Slovenska filharmonija in Simfoniki RTV Slovenija, Beograjska filharmonija, Berlinski simfoniki, Sarajevska filharmonija, Kijevska filharmonija, Dunajski simfoniki, Stockholmski komorni orkester in številni drugi. Večino svojega koncertnega udejstvovanja posveča komorni glasbi. V minulih letih je bolj ali manj redno sodelovala z Leipziškim godalnim kvartetom, z mednarodnim kvartetom Orpheus, z godalnim kvartetom Tartini ter mnogimi uglednimi solisti, kot so prvi flavtist Dunajskih filharmonikov Dieter Flury, Tobias Lea – viola, koncertni mojster Slovenske filharmonije Miran Kolbl, mezzosopranistka Bernarda Fink idr. Umetnica pogosto nastopa na mednarodnih glasbenih festivalih, glasbeni kritiki so v njenem muziciranju razpoznavali predvsem njeno muzikalnost, dovršenost tehnike, širok barvni spekter ter izrazito artikulacijo v harfni glasbeni izgovorjavi. Mojca Zlobko Vajgl je do sedaj posnela tudi sedem zgoščenk. Na povabilo organizatorjev je kot članica mednarodnih strokovnih žirij sodelovala na tekmovanjih harfistov v Avstriji in na Poljskem.

sae-lee

Sae Lee (Osaka, Japonska) je diplomirala na univerzi Toho Gakuen v Tokiu, v letih 2007/08 je z odliko zaključila študij klavirja in komorne glasbe na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Sae Lee je dobitnica devetih prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Osvojila je prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Citta di Padova (Italija) in prvo nagrado na mednarodnem pianističnem tekmovanju Albert Roussel (Bolgarija). Kot solistka je nastopala z orkestri kot so Kansai Philharmonic Orchestra, Osaka Philharmonic Orchestra, Sofijska filharmonija, Plevenska filharmonija in Simfonični orkester mesta Kojima. Koncertirala je na Yamahinem glasbenem festivalu, mednarodni klavirski akademiji v mestu Hamamatsu (Japonska), na mednarodni glasbeni akademiji v Nici (Francija) in na priznanem pariškem festivalu Piano à Enghien. Kot komorna glasbenica sodeluje s saksofonistom Miho Rogina, s katerim nastopata po celem svetu kot Duo Kalypso. Duo je dobitnik prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih Fnapec (Pariz) in Carlo Soliva (Italija). Sae je nastopila v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in v Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini in Tajski. Trenutno je zaposlena na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani kot strokovna sodelavka za korepeticije.


sigic

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio