Ponedeljek
24. December
ob 17.00
Mestna hiša - Ljubljana

15. BOŽIČNI KONCERT PRED MAGISTRATOM

ORKESTER MANDOLINA LJUBLJANA
dirigent Andrej Zupan

s solistko
Natašo Zupan, sopran.


Pred nami je že 15. Božični koncert pred Magistratom, ki ga tradicionalno na predvečer božiča, 24. decembra, ob 17. uri prireja Staroljubljanski zavod za kulturo v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Koncert božične in gospel glasbe, ki je priljubljen tako pri Ljubljančanih kot pri obiskovalcih mesta, je postal stalnica razgibane decembrske kulturne ponudbe v prestolnici.

V prijeten božični večer nas bo letos popeljal Orkester mandolina Ljubljana s solistko, sopranistko Natašo Zupan.


VEČ O GLASBENIKIH

Orkester Mandolina Ljubljana

Začetki Orkestra Mandolina Ljubljana segajo v leto 1974, ko je bila na pobudo Slavka Kokalja pod okriljem Zveze borcev NOV ustanovljena manjša mandolinistična skupina. Število članov je z leti ves čas naraščalo in trenutno jih je okoli trideset. Mnogi člani, nekateri od njih so še danes aktivni, so prišli iz tamburaškega ansambla Bisernica, ki ga je Slavko Kokalj ustanovil na bližnji Osnovni šoli dr. Vita Kraigherja in ga dolga leta tudi vodil. Orkester se v tem času ni samo številčno okrepil, ampak se je tudi preoblikoval v stilu mandolinskih orkestrov. Ker se do pred nekaj let mandoline ni bilo mogoče učiti v glasbenih šolah, so člani svoje igranje izpopolnjevali na številnih mandolinskih seminarjih v tujini.

Prva leta je zasedbo vodil kar Slavko Kokalj sam, seveda z inštrumentom v roki, sčasoma pa je nastala potreba po dirigentu. Do danes se jih je zvrstilo pet: Slavica Drev (1982-1983), Milan Kontarček (1987-1991), Tine Golež (1991-1993), Dušan Nedović (1993-2003) in Andrej Zupan od 2003 dalje. Prelomnica v delovanju orkestra je bil prihod filharmonika Dušana Nedovića. Pod njegovo taktirko se je v desetih letih orkester programsko in stilsko povsem preoblikoval, po tehnični plati pa dosegel novo raven ustvarjanja. Prvotne partizanske in ljudske pesmi so postopoma izrinile skladbe iz zakladnice klasične glasbe, filmska glasba in zahtevnejši aranžmaji slovenskih in tujih ljudskih napevov. Med največje dosežke orkester šteje številna in zaporedna zlata priznanja in nagrade s Srečanj tamburašev in mandolinistov Slovenije, zmage na treh mednarodnih mandolinskih tekmovanjih (leta 2000 v Falkensteinu pri Frankfurtu na Maini, leta 2005 v hrvaškem Imotskem in ponovitev uspeha v Imotskeh leta 2011) ter udeležbo na pomembnih mednarodnih mandolinskih festivalih v Bambergu (Nemčija), Logrognu (Španija), Remiremontu (Francija), Pazardjiku (Bolgarija) in drugod.

Orkester Mandolina Ljubljana je do sedaj izdal tri zgoščenke, in sicer ob svojem petindvajsetem, tridesetem in petintridesetem jubileju, ter v režiji Dušana Moravca za RTV Slovenija posnel tri videospote. Vsako leto se predstavi z dvema celovečernima premiernima koncertoma v Ljubljani in številnimi nastopi na prireditvah  ter samostojnimi koncerti v Sloveniji in v tujini. Kot solisti so z orkestrom sodelovali številni glasbeniki iz sveta klasične in popularne glasbe, kot so Anja Bukovec, Oto Pestner, Nuša Derenda, Zoran Predin, Vesna Zornik, Elda Viler in mnogi drugi, orkester sam pa je bil povabljen k snemanju zgoščenk Adija Smolarja in Guštija. Od leta 1999 dalje člani orkestra občasno sodelujejo tudi z orkestroma Slovenske filharmonije ter Opere in baleta v Ljubljani. Da se vedno bolj uveljavlja na ljubiteljskem glasbenem področju, pa nenazadnje dokazujejo tudi številni prispevki o orkestru in prenosi njegovih koncertov na nacionalnem radiu in televiziji.

 

Nataša Zupan

Nataša Zupan je študirala solopetje na Akademiji za glasbo v Ljubljani (vzporedno pa še glasbeno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru), najprej v razredu prof. Irene Baar, junija 2006 pa je z odliko in nominacijo za študentsko Prešernovo nagrado diplomirala v razredu prof. Eve Novšak Houške. Izpopolnjuje se pri svetovno priznani umetnici in cenjeni pedagoginji, prof. Dunji Vejzović. Že kot odlično študentko jo je akademija izbrala za predstavnico na mednarodni akademiji Praga–Dunaj–Budimpešta. Kot mlada in obetavna pevka pa je ob zaključku študija prejela štipendijo društva Richarda Wagnerja, ki ji je omogočila izobraževanje v tujini in ogled znamenitih predstav v Wagnerjevem gledališču v Bayreuthu.

Leta 2012 je z velikim uspehom debitirala v vlogi Musette, v Puccinijevi operi La Boheme na odru SNG Opera in balet Ljubljana. V letih 2013 in 2014 se je predstavila z opernimi arijami kot solistka, ob spremljavi orkestra na otvoritvenem koncertu nove operne sezone HNK Ivana pl. Zajca v Reki. Junija 2009 se je uvrstila v kvalifikacijski del enega izmed najuglednejših svetovnih tekmovanj za mlade pevce » Belvedere« na Dunaju. Kot solistka je nastopila tudi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ter mnogimi drugimi.

V okviru poletnih šol in seminarjev je nastopila v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem in na Festivalu Ljubljana (2006). Nastopila je tudi na Festivalu Lent (2008), v koncertni izvedbi Osterčeve minutne opere Saloma v vlogi Herodiade. Leta 2008 je pela na državni proslavi ob dnevu Rudolfa Maistra, katere posnetek hrani arhiv Radia Televizije Slovenija.


Vstop prost.


        

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio