Torek
14. Julij
ob 20.30
Cerkev sv. Florjana - Ljubljana

A VISTA

Aljaž Kalin Kante, klarinet
Julija Vrabec, klarinet
Martina Strasser, klarinet
David Gregorc, klarinet

 

Kvartet klarinetov A Vista je zmagovalec Tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG.


 

Aljaž Kalin Kante je pri sedmih letih pričel z igranjem klarineta v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini, pri profesorju Branislavu Trifkoviču. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je nadaljeval s šolanjem na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu profesorja Jožeta Kotarja ter na splošni gimnaziji Vena Pilona v Ajdovščini. Sedaj nadaljuje s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Jožeta Kotarja. Na pomembnejših tekmovanjih, tako doma kot tudi v tujini, je osvojil vrsto domačih in mednarodnih nagrad in priznanj, med katerimi predvsem izstopajo prva mesta na državnem tekmovanju TEMSIG, ter prva mesta na priznanih mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu, Povolletu, Carlinu, Reki, Krškem, Brenu, Pradalungi, Fiorindu in drugih.
V času šolanja je kot solist igral v Badnu s Simfoničnim orkestrom Sinfonietta Baden; s sinfoničnim orkestrom zveze primorskih glasbenih šol ter s pihalnim orkestrom KGBL. Imel je tudi več samostojnih koncertov in recitalov ter profesionalnih snemanj z avstrijskim radio in televizija ORF, RTV, Armenijskim radio in televizijo, radio Koper in drugimi.
V času šolanja se tudi redno dodatno izobražuje na seminarjih pri priznanih klerinetistih kot so: S. Hue, P. Beltramini, M.Bekavac, M.Rericha, R.Spring, S. Osborn, R. Cavallin itd.

Julija Vrabec je z osmimi leti pričela obiskovati pouk klarineta pod mentorstvom profesorja Boruta Vatovca na Glasbeni šoli Koper ter pod njegovim mentorstvom tudi dokončala srednje glasbeno izobraževanje na Umetniški gimnaziji Koper. Že v nižji glasbeni šoli je dosegala visoke rezultate na mednarodnih tekmovanjih, kot so Euritmia, Carlino in Krško ter leta 2007 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na 36. državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG, kjer je prejela tudi posebno priznanje žirije za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja ter posebno nagrado za najbolj obetavnega mladega tekmovalca. V zadnjih letih srednješolskega izobraževanja je dosegla 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Emona v Ljubljani, 2. mesto in zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig ter zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel, poleg tega pa je nastopila v okviru festivala Ljubljana, koncertnega cikla Prisluhnimo v križankah, ki ga organizira Glasbena mladina Ljubljanska ter Bienalu sodobne glasbe v Kopru. Komorno je sodelovala v triu s harfo in flavto, triu s klavirjem in violino ter letos v kvartetu klarinetov, s katerim so na državnem tekmovanju Temsig dosegli 1.nagrado in zlato plaketo, poleg tega pa je letos sodelovala tudi na mednarodnem tekmovanju Svirel in dosegla prvo mesto v svoji kategoriji. Udeležuje se seminarjev priznanih slovenskih in tujih klarinetistov, kot so Jože Kotar, Dušan Sodja, Jozsef Balogh, Milan Rericha, Lars Wouters van den Oudenweijer, Stefan Harg, Robert Spring in Francois Benda, redno pa obiskuje tudi glasbene poletne šole v okviru Festivala Ljubljana, Celeie, Musice creative in Orkesterkampa. Sedaj obiskuje 1. Letnik Akademije za glasbo Ljubljana pod mentorstvom profesorja Jožeta Kotarja.

Martina Strasser je začela igrati klarinet s šestimi leti pri profesorici Moniki Korbar in nadaljevala pri Urošu Gorencu na Glasbeni šoli Jesenice. Leta 2010 se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in od letos 1.letnik Akademije za glasbo v razredu prof. Jožeta Kotarja. Leta 2007 je na Tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije prejela zlato priznanje in 2. nagrado, prav tako na Mednarodnem tekmovanju Citta di Carlino v Italiji. Vsa leta se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih je med drugim šestkrat dosegla 100 točk ter prejela kar nekaj zlatih plaket in pohval. Predlani je na Mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka dobila zlato plaketo in laureat, na državnem tekmovanju TEMSIG 3. nagrado in zlato plaketo, v Carlinu 3.nagrado in na Mednarodnem tekmovanju Emona 1. nagrado in 100 točk. Letos pa je s kvartetom klarinetov na tekmovanju Temsig dosegla 1.nagrado in zlato plaketo, ter v Beogradu na tekmovanju Davorin Jenko s klavirskim Triom Sospiro prejela zlato priznanje.
Pod okriljem Glasbene mladine Ljubljanske, pa je v novembru 2013 izvedla tudi pol recitala na Magistratu.
Svoja znanja izpopolnjuje na seminarjih in poletnih šolah pri prof. Jožetu Kotarju, Stefanu Hargu, Robertu Springu, Janu Jakubu Bokunu, Larsu Woutersu van den Oudenweijerju, Pablu Rubiu, Francoisu Bendi in Michaelu Lethiecu.

Klarinetist David Gregorc je svojo glasbeno pot začel leta 2003 na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje pri prof. Matjažu Emeršiču. Leta 2010 je opravil nižjo glasbeno šolo in šolanje pri istem profesorju v Velenju nadaljeval na srednji stopnji ter program uspešno zaključil leta 2014. Po končani srednji stopnji se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je trenutno študent 1. letnika pri prof. Jožetu Kotarju. Kot solist in član kvarteta klarinetov je na državnih tekmovanjih TEMSIG osvojil dve srebrni (2010 – 2. nagrada, 2013) in dve zlati plaketi (2012 – 1. nagrada, 2015 – 1. nagrada). Leta 2010 je dosegel 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Krškem, novembra 2013 pa je v Ljubljani na mednarodnem tekmovanju EMONA prejel zlato plaketo. David je aktiven član Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, pihalnega in simfoničnega orkestra AG Ljubljana, igral pa je tudi v drugih orkestrih in komornih zasedbah. Solistične točke je že večkrat izvajal z obema pihalnima orkestroma in big-bandom Glasbene šole Velenje, leta 2011 pa se je kot solist predstavil tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije. V letih šolanja se je večkrat udeležil seminarjev pri svetovno znanih profesorjih (Radovan Cavallin, Robert Spring, Sean Osborn, Michel Lethiec …).

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio