Četrtek
13. Julij
ob 20.30
PLEČNIKOVA HIŠA - LJUBLJANA
Plečnikova hiša – Ljubljana

MAK GRGIĆ

CIKLUS KITARSKIH KONCERTOV V PLEČNIKOVI HIŠI

Mak Grgić, kitara
 

Vstop prost!


Kitarist Mak Grgić je diplomiral v razredu prof. Alvara Pierrija na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Dokončal je doktorski študij na USC Thornton School of Music v ZDA, kjer sedaj poučuje kot izredni profesor. Med šolanjem je uspešno sodeloval in zmagal na več kitarskih tekmovanjih, s prvo nagrado na kitarskem tekmovanju “Luigi Mozzani” in visokimi odlikovanji na mednarodnih tekmovanjih Andres Segovia v nemškem Velbertu, Arrenzanu, Forum Gitarre na Dunaju, tekmovanju Anna Amalia za mlade kitariste v Weimaru in Beogradu in na Evropskem tekmovanju klasične kitare  “Enrico Mercatali” v Italiji.

Nastopal je na številnih priznanih prizoriščih po vsem svetu in za svoje nastope prejel odlične kritike. New York Times je o Maku Grgiću objavil kritiko: “gifted young guitarist« (Vivien Schweitzer). Hvalo je objavil tudi novinar Classics Today Jed Distler: “Mak Grgic’s abundant, yet tasteful guitar virtuosity leaves a powerful impression…”

Med drugim je sodeloval s simfoničnim orkestrom iz Sankt Peterburga, simfoničnim orkestrom Spokane Symphony Orchestra in orkestrom RTV Slovenija. Štiri leta je bil član priznanega Zagrebškega kitarskega kvarteta. Sodeloval je s priznanimi umetniki, kot so Martin Chalifour (umetniški vodja The Los Angeles Philharmonic), čelisti Jay Campbell, Joshua Roman, Ashley Bathgate (čelist v Bang on a Can All-Stars). Sodeloval je tudi z John Sant’Ambrogio (bivši prvi čelist St. Louis Symphony Orchestra).

Mak strastno raziskuje nova glasbena obzorja in je premierno uglasbil številne nove skladbe, recimo glasbo Nine Šenk z kvartetom JACK, glasbo Davida Crowella, (skladatelja in saksofonista Philip Glass Ensembla), glasbo Christian Careya, Julie Adolphe, Thomas Kotcheffa, Sven-David Sandströma, Hakki Cengiz Erena in William Harveya.

Leta 2014 je posnel album z naslovom Cinema Verismo – pregled filmske glasbe zadnjih desetletij v transkripcijah za kitaro. Redno koncertira po ZDA in Evropi.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio