Petek
21. Avgust
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

AJDA STINA TUREK JAZZ TRIO

Ajda Stina Turek, vokal
Rok Zalokar, klaviature
Klemen Krajc, kontrabas

Ajda Stina Turek je 21-letna jazz pevka, ki je leta 2013 na Poletni šoli Berklee Jazz Clinics v okviru Jazz festivala Umbria v Perugi edina med 60 mladimi pevci iz 29 držav prejela posebno priznanje, štipendijo za vsa štiri leta študija na Berklee College of Music v Bostonu in tako prvič resno opozorila nase.
Aprila 2014 se je kot najmlajša udeleženka uvrstila v finale Riga Jazz Stage v Latviji in se s svojo skladbo You´ve changed uvrstila tudi na kompilacijsko zgoščenko The best of Riga Jazz Stage 2014.
Je zmagovalka mladinskih festivalov FeNS Nova scena, Glas mladih in Glas Primorske. Leta 2012 in 2013 se je uvrstila na Festival slovenskega šansona in leta 2013 nastopila tudi na Slovenski popevki.
Leta 2014 je, leto po gimnazijski maturi, maturirala tudi na smeri petje jazz – zabavna glasba na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer jo je petje poučevala prof. Nada Žgur.
Jeseni 2014 je pričela s študijem petja na Berklee College of Music, kjer je letos z odličnim uspehom zaključila prvi letnik smeri Vocal Performance in bila zaradi izrednih ocen v obeh semestrih obakrat vpisana na Dean´s list, prestižno lestvico najboljših študentov na Berklee Colege of Music v Bostonu.
Meseca februarja je imela v Bostonu tudi svoj prvi samostojni koncert All that jazz.
Marca letos je bila gostja enourne oddaje Jazz avenija na 3. programu Radia Slovenija – Radio ARS. Prav tako jo se SIGIC predstavil na svoji spletni strani v rubriki Portreti nove glasbene generacije.
Po prihodu domov je imela več odmevnih nastopov. Med drugim je ob spremljavi Big banda RTV Slovenije nastopila na otvoritvenem koncertu letošnjega Festivala Imago Sloveniae, na Kongresnem trgu je nastopila tudi na koncertu Big banda Akademije za glasbo v Ljubljani, imela pa je tudi svoj prvi koncert v Avstriji. V Celovcu je pela ob boku odličnega bobnarja Klemensa Marktla, v Ljubljani pa med drugim v Jazz klubu Gajo in na Prazniku glasbe ter v Kopru v okviru Kitarskih dnevov na koncertu letošnjega diplomanta z Berkleeja, kitarista Blaža Lamovca. Na Kamfestu v Kamniku je poslušalce navdušila s prav posebno zasedbo, saj je nastopila ob vibrafonistu Vidu Jamniku in basistu Janu Gregorki.
Svoje znanje izpopolnjuje tudi na poletnih šolah, leta 2013 na Umbria Jazz Clinics in Jazz Kranj, leto pred tem pa na Boben in lajna v Ljubljani. Poleti 2014 se je udeležila vokalne delavnice z New York Voices na Ptuju, pravkar pa se je vrnila iz Norveške, kjer se je udeležila Improvisation Jazz Camp-a, ki je potekal v okviru JM Norway.
Septembra se vrača na študij v Boston, kjer bo imela novembra tudi svoj drugi samostojni koncert.

 

Rok Zalokar je jazz pianist in skladatelj, ki trenutno živi in študira v Rotterdamu.
Vodi svoj trio, s katerim je v letu 2013 izdal prvenec Vol.1( ZARŠ), na katerem je deset avtorskih skladb, ki jih je trio razvijal z rednim nastopanjem.
Poleti 2014 je Rok na Jazzonu dobil nagrado za najboljšo slovensko jazz kompozicijo, trio pa je prejel nagrado za najboljšo izvedbo.
Je član zasedbe Kukushai, ki raziskuje polja alternative, popa in jazza, kot je mogoče slišati na EP-ju zasedbe, ki je izšel oktobra 2014 v samozaložbi.
Po končanem šolanju na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani svoje šolanje nadeljuje na univerzi Codarts, poleg tega pa je že imel priložnost študirati z velikani svetovnega jazza in osebnimi heroji kot sta Aaron Parks in Steve Lehman.

Klemen Krajc je kontrabasist in bas kitarist, rojen 7.3.1975. Leta 2002 se je vpisal v glasbeno šolo Logatec, kjer se je začel učiti bas kitaro pri Sašu Borovcu in je naslednje leto nadaljeval s kontrabasom pri Matjažu Zorku. V letih 2004 – 2009 je študiral kontrabas pri prof. Uliju Langthalerju na Deželnem konzervatoriju v Celovcu – smer jazz. Za časa izobraževanja v GŠ Logatec, se je spoznal z Igorjem Bezgetom, ki ga je navdušil nad jazzom. V preteklosti je sodeloval na različnih jazz delavnicah; pri Reggiju Workmanu, Brucu Gertzu, v Udinah ter New School Veneto pri Andyu McKeeju in Johnu Rileyu, Jerryju Bergonziju, Billy Harperju ter raznih drugih jazz seminarjih in workshopih.Sodeluje in snema tudi z mnogimi glasbeniki: Gašper Peršl, Igor Bezget, Drago Gajo, Blaž Jurjevčič, Peter Mihelič, Stjepko Gut, Dejan Pečenko, Dominik Kranjčan, Lenart Krečič, Primož Grašič, Dejan Lapanja, Tone Janša, Klemen Kotar, Klemen Smolej, Marko Mozetič, Blaž Trček, Gašper Bertoncelj, Jaka Pucihar, Perpetuum Jazzile, Primož Fleischman, Marjan Loborec, Jani Moder, Igor Lumpert, Jure Pukl, Miro Kadoić, Saša Nestorović, Howard Curtis, Miles Griffith, Aljoša Jerič, Gregory Dudzienski, Geordie F. Kelly, Christopher Koroshetz, Gwen Hughes, Maasej Kovačevič, Marko Črnčec, Jadranka Juras, Rudi Bučar, Zoran Škrinjar, Kristina Oberžan, Irena Vidic, Duwai Orchestra, Prava stvar… Občasno sodeluje z Big Bandom RTV, Big Bandom in orkestrom SV, kjer je tudi zaposlen. Član zasedb Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, Eva Hren in Sladcore, AšiQ, Teater Kvartet, Oto Pestner band ter gost na koncertih in snemanjih drugih zvrsti glasbe.

V primeru dežja koncert odpade.

Koncert sta podprli Druga violina in Slaščičarna pri vodnjaku:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio