Petek
06. Avgust
ob 20.30
Stari-Gornji trg, Ljubljana

ANA ČOP – Neskončnosti

Ana Čop, vokal
Jaka Arh, saksofon
Marko Črnčec, klavir
Robert Jukič, kontrabas
Žiga Smrdel, bobni


»Noč se konča z dnevom, dan se konča z nočjo. Kje se konča nebo, glasba, ljubezen? Kam zremo, ko zremo v neskončnost zvezd?«

V zadnjih letih je Ana Čop predstavila kar nekaj svojih projektov, večinoma v vlogi poustvarjalke in aranžerke. Tokrat predstavlja svojo avtorsko glasbo, ki je nastala v zadnjem letu. Ana pri pisanju izhaja oz. sledi predvsem liričnim in poetičnim dimenzijam klasične in ljudske glasbe ter modernejšim oblikam jazza.

Ana Čop je svojo glasbeno pot začela kot klasična pianistka. Po končani gimnaziji je študirala muzikologijo in se hkrati vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je začela z učenjem jazz petja pri profesorici Nadi Žgur. Po uspešno zaključenih dveh letnikih se je vpisala na Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2020 zaključila dodiplomski študij jazz petja pri priznani profesorici Deni DeRose. Trenutno živi v Švici, kjer obiskuje magistrski študij na prestižni šoli Jazzcampus Basel. Sodeluje z mnogimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Najbolj je aktivna z avtorskim projektom ACTS!, ki je nastal v sodelovanju z nemškim pianistom Thilom Seeversem ter s hrvaško-slovensko zasedbo Trokut. Z obema projektoma se je predstavila na letošnjem jazz festivalu Zvončki in Trobentice v Cankarjevem domu. Ana je zmagovalka MM Jazz festivala (2018) in mentorica nove kategorije za začetnike na mednarodni delavnici Jazzinty (2019).

Jaka Arh je slovenski saksofonist, ki se je po končanem dodiplomskem študiju v avstrijskem Gradcu lani septembra preselil v švicarski Basel, kjer nadaljuje s svojim podiplomskim študijem. Izobraževal se je pri svetovno priznanih glasbenikih, kot so Julian Argüelles, Mark Turner, Ben Wendel, Domenic Landolf idr. Do sedaj je nastopil ter snemal z različnimi visoko uveljavljenimi imeni jazza iz Slovenije in drugod (npr. Matija Dedić, Ratko Divjak, Heinrich von Kalnein, Uli Rennert idr.). Je član hrvaško-slovenske elektro jazz zasedbe Trokut, ki je s svojim prvencem Shapeless letos nominirana za prestižno hrvaško glasbeno nagrado Porin v kategoriji Najboljši album elektronske glasbe.

Pianist Marko Črnčec je eden najprepoznavnejših sodobnih slovenskih glasbenikov, priznan pa je tudi v tujini. Sodeloval je z velikimi imeni svetovne jazzovske scene, kot so Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Phillip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore in mnogi drugi. Njegove avtorske plošče so prejele odlične mednarodne kritike, album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) pa je bil po mnenju jazzovske revije All About Jazz uvrščen med dvajset najboljših jazzovskih plošč leta 2014. Marko je več let živel in ustvarjal v New Yorku. Tam je v sodelovanju s svetovno znanimi glasbeniki – Harishom Raghavanom, Justinom Brownom in Jonathanom Hoardom nastal tudi njegov zadnji album Place to live.

Basist, aranžer, komponist, tekstopisec in producent Robert Jukič sodi med najbolj vsestranske in plodne slovenske ustvarjalce. Glasba ga je popeljala po različnih odrih sveta, sodeloval je z vrsto domačih in tujih glasbenikov. Do sedaj je izšlo prek 60 albumov na katerih je sodeloval kot basist, komponist ali aranžer. Vsi glasbeni vplivi se manifestirajo tudi na njegovih avtorskih zgoščenkah. Do sedaj jih je izšlo devet in na njih se je spopadel z različnimi zvrstmi in slogi glasbe – od jazza do klasike, folka, bluesa, countryja, alternativnega popa, šansona in glasb sveta. Sklada za male in velike zasedbe, kratke filme, multimedijske in plesne predstave. Sodeluje tudi z gledališči in poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Leta 2008 je prejel kompozicijsko nagrado Jazzon.

Žiga Smrdel je mlad bobnar iz Ilirske Bistrice. Leta 2020 je diplomiral na Deželnem konservatoriju za glasbo v Celovcu, v razredu bobnarja Klemensa Marktla. Poleg tega je tudi učenec priznanega newyorškega bobnarja Gregoryja Hutchinsona. Sodeloval je z vidnejšimi imeni slovenske popularne glasbene scene, kot so Mia Žnidarič, Alenka Godec, Oto Pestner ter priznanimi jazzovskimi glasbeniki, npr. Tonč Feinig, Robert Jukič, Matjaž Mikuletič, Marko Črnčec idr. Veliko je nastopal tudi v tujini, predvsem v Italiji in Avstriji, kot član tria italijanskega kitarista Nazzarena Zacconija ter v triu saksofonista Michaela Eriana. Z bratom Petrom vodita tudi lastne projekte, kot sta skupina Wicked Nation in jazz kvartet. Žiga je leta 2017 na tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG osvojil zlato plaketo v kategoriji jazz solo, leta 2019 pa v jazzovski kategoriji komornih skupin.


Koncert je za obiskovalce brezplačen.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio