Sreda
07. Avgust
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

ANSAMBEL ARMONIOSA (Italija)

Francesco Cerrato, violina
Stefano Cerrato, petstrunski violončelo
Marco Demaria, violončelo (continuo)
Michele Barchi, čembalo
Daniele Ferretti, orgle


Spored:

Antonio Vivaldi (1678‒1741)
Izbor koncertov iz zbirke L’estro armonico op. 3 (transkripcija Michele Barchi)


Skupina briljantnih glasbenikov iz Italije se bo predstavila z violinskimi koncerti iz Vivaldijeve zbirke L’estro armonico v transkripciji Micheleja Barchija. Svoj projekt so poimenovali Estro s peterico – virtuozno popotovanje z Vivaldijem.

Ansambel Armoniosa je bil ustanovljen leta 2012 in se širom po Evropi uveljavil kot ena izmed najimenitnejših zasedb, specializiranih za glasbo 17. in 18. stoletja. Individualno in kolektivno mojstrstvo glasbenikov, ki muzicirajo izključno na izvirnih glasbilih oziroma na njihovih sodobnih kopijah (delno tudi na instrumentih v lastni izdelavi), je zagotovilo skupini sloves odličnosti.

Ansambel sestavljajo čembalist Michele Barchi, violinist Francesco Cerrato, violončelista Stefano Cerrato in Marco Demaria ter organist Daniele Ferretti. V svojem interpretativnem pristopu, s katerim se želijo čim bolj približati muzikalni avtentičnosti, so zavezani metodičnemu študiju in strogi umetniški etiki.

Zasedbo je povabila k sodelovanju ugledna nemška založba MDG – Musikproduktion Dabringhaus und Grimm, za katero so nastali posnetki italijanskega repertoarja 18. stoletja. Leta 2015 je izšel posnetek Vivaldijeve zbirke koncertov La stravaganza (op. 4) in bil pospremljen z bleščečimi ocenami v najuglednejših mednarodnih glasbenih revijah (Gramophone, Fanfare Magazine, Klassik.com). Leta 2016 je izšla plošča s triosonatami za violino, violončelo in basso continuo Giovannija Benedetta Plattija in bila prav tako deležna navdušenega odziva. Sledil je posnetek šestih Sonat za violončelo in basso continuo op. 3 Carla Grazianija za založbo Rubicon Classics, lani pa je izšla težko pričakovana plošča s celotno Vivaldijevo zbirko koncertov L’estro armonico op. 3.

Med nedavnimi koncertnimi angažmaji ansambla gre posebej omeniti nastopa na Slavnostnih tednih stare glasbe v Innsbrucku (Avstrija) in na festivalu Casa dei Mezzo na Kreti (Grčija).


Vstop prost.


V sodelovanju z:
   

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio