Petek
30. Avgust
ob 20.00
Grad Kromberg
Kulturni dom - Nova Gorica

Astorpia z gostjo Laro Janković

Lara Janković, vokal

 

Astorpia:

Polona Udovič, vokal

Oksana Pečeny, violina

Jean Legat, harmonika

Ravi Shrestha, kitara

Marko Turšič, kontrabas

Jan Sever, klavir

 

Skupina ASTORPIA je na slovenski sceni že nekaj let dokazovala, da je tango nekaj več kot le zvrst glasbe buržuaznega argentinskega plesa. Tango je širši;  je odnos do življenja, umetnosti, do sveta, in kot tak je brezmejen. Je govorica glasbe in telesa, medij, ki lahko odraža obraz današnjega časa. Globalizacija glasbe in spoj umetnosti se kažeta skozi glasbo Astorpie. Vse od jazza, šansonov sodobnih klasičnih kompozicij, latino, fada in balkanskih vplivov skozi rdečo nit tanga, vse to je odraz umetnikov, ki sobivajo v slovenskem prostoru in ustvarjajo v današnjem svetu.

Skupina Astorpia je prvo zgoščenko »Mar del Plata« izdala 2006 pri založbi Dallas Records. Za tem so kmalu posneli tudi videospot za singl Maria de Buenos Aires skladatelja Astorja Piazzolle z gostujočo pevko Vesno Zornik (Katalena). Nastopili pa so vse tako na podelitvah Viktorjev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kot tudi v ljubljanskih Križankah skupaj z pevko Marizo (Portugalska). Zadnja leta gostujejo predvsem v tujini s tango predstavo, ki celostno pooseblja tango vse od njegove tradicionalne zasnove, do moderne interpretacije. Izvajajo bisere tango klasikov, od “novega tanga” Astorja Piazzolle, pa vse do modernega latino tanga, kot tudi slovenske kompozicije te zvrsti.P oleg glasbe je njihova predstava obogatena s plesom, poezijo in petjem, vsakič z novimi uglednimi gosti, pevci šansonov, popevk, ter vrhunskimi plesalci. Njihovi gostje so bili operni pevec Ivan Andres Arnšek, Martin Alvarado (Argentina), Lara Janković, Polona Udovič, tango plesalca Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj, slovenska prvaka v standardnih in latinoameriških plesih Nadija Byčkova in Miha Vodičar …

Kvintet Astorpia sestavljaja uigrana zasedba vrhunskih glasbenikov, violinistka Oksana Pečeny, pianist Jan Sever, kitarist Ravi Shrestha, kontrabasist Marko Turšič ter Žan Legat na koncertni harmoniki. Skupno raziskujejo pravinska čustva tanga: strast, hrepenenje, nostalgijo, spoštovanje in iščejo te vzporednice v različnih glasbah tega sveta.

Lara Janković je po enajstih letih delovanja v SNG Nova Gorica izbrala pot svobodne umetnice. Trenutno pripravlja izid druge zgoščenke »Na kožo zapisane zgodbe«, kjer poje pesmi Ferija Lainščka s pridihom cigansko-balkanskega melosa. Igralka in pevka je gostovala je v predstavah v SSG Trst, MGL Ljubljana, Gledališča Glej Ljubljana, PG Kranj. Poznamo jo tudi s televizijskih oddaj: Povabilo med zvezde, Narečna popevka, nanizanka Hotel poldruga zvezdica, kjer je zapela tudi uvodno pesem, nastopila pa je tudi v umetniškem filmu Tango-5. Izdala je zgoščenko s šansoni, tangom in ciganskim melosom z naslovom »Pred vami stojim gola«. Sodelovala je na festivalih šansona v Ljubljani, kot posebna gostja je nastopila na Šansonfestu v Zagrebu in na koncertu Arsena Dediča in Gabi Novak  v Ljubljanski Filharmoniji. Poleg avtorske monodrame Kot jaz, posvečeni Edith Piaf, nastopa v musicalu Moje pesmi, moje sanje in v glasbeni monokomediji Kuba libre v Cafe teatru.

Nagrade:

  • 1997 je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za mlado igralko in Zlato paličico na Festivalu otroških predstav,
  • 2004 nagrada Združenja dramskih umetnikov za umetniške dosežke,
  • 2005 Dnevih komedije je bila izbrana za komedijantko večera,
  • na 33. mednarodnem festivalu »Pantomime i monodrame« v Zemunu je prejela zlato odličje za najboljšo monodramo (Kot jaz)
  • nagrado za igro na festivalu »Zlati Vitez« za taisto monodramo.
  • Z monodramo Kot jaz je gostovala na festivalih v Nikšiću (Črna gora), Strumici
  • (Makedonija), Kragujevcu (Srbija) in v Moskvi.
© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio