Četrtek
29. Avgust
ob 22.00
Noči v stari Ljubljani
Novi trg - Ljubljana

BABRA (Madžarska)

Dániel Kollertambure 
Dávid Pozsonyitambura, tolkala, vokal 
Benedek Rétiharmonika 
Bence Babcsántambura, pihala, vokal 
Veronika Vargaberda, vodilni vokal 


Madžarski kvintet, ki v zvočnosti tambur, harmonike in pihal povezuje južnoslovansko izročilo Podonavja z urbano navdihnjenimi oblikami muziciranja.


Babra se umetniško posveča raznoliki južnoslovanski dediščini, zlasti tisti, ki se je ohranila v Podonavju, v geografskem prostoru, s katerim so člani skupine tudi osebno oziroma družinsko povezani. Zasedba je prepoznavna po sozvočju tambur, klarineta in harmonike, nadgrajenem z arhaičnim pevskim mnogoglasjem, ki je značilno za izročilo Srbov in nekaterih drugih narodov. Glasbeniki, potomci južnoslovanskih (ob Donavi naseljenih) etnij, tako oživljajo zakladnico svojih prednikov. V središču te posebne glasbene kulture, ki jo je v zadnjem stoletju že začela prekrivati pozaba, je zvok tamburic, družine glasbil z bogatim, dinamično utripajočim razponom. Tradicionalni glasbeni vzorci so za glasbenike navdih in spodbuda k iskanju izvirnih, z novo energijo prežetih interpretacij.

Zasedba je bila ustanovljena v Budimpešti – presečišču Vzhodne in Zahodne Evrope, tradicionalnih in urbanih kultur. Leta 2018 se je udeležila showcase festivala Czech Music Crossroads v Ostravi. Zatem je prejela prestižna priznanja na festivalu Pannonica na Poljskem in bila povabljena na festival Sur Jahan (2019). V letošnjem letu 2019 je izdala tudi prvi album.

Stran skupine


Vstop prost.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio