Sreda
17. Avgust
ob 20.00
Metliški grad - Metlika

BALKALITO PROJECT (Avstrija, Srbija, Severna Makedonija, Brazilija)

Nenad Mitić, klarinet
Ivan Trenev, harmonika
Tobias Steinrück, kontrabas
Luis Andre C. de Oliveira, tolkala


Spored:

Balkan am Hof
glasba s prihajajoče zgoščenke. Avtorja glasbe: Matej Bunderla, Ivan Trenev. Aranžmaji: Balkalito

Balkanski venčki
Balkalitovi izvirni aranžmaji balkanskih ljudskih pesmi


Mednarodna komorna zasedba, ki se je ne da zlahka popredalčkati. Klarinetist Nenad Mitić iz Srbije, makedonski harmonikaš Ivan Trenev, avstrijski kontrabasist Tobias Steinrück in Brazilec Luis Oliveira na tolkalih svobodno spajajo komorno glasbo z melodijami iz svojih domovin in jih oplajajo s strastnim balkanskim ritmom. Rezultat je vrhunska, izvirna pustolovščina, ki občinstvo popelje daleč stran od zaprašenih klišejev.

Najsi gre za igranje v klasičnem orkestru ali komorni zasedbi, poučevanje ali ustanovitev Balkalita, se klarinetist Nenad Mitić, ki se je leta 1988 rodil v Nišu, počuti doma v mnogo žanrih. Po zaključku magistrskega študija klarineta v Nišu in študija klarineta ter komorne glasbe za pihala na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu se je Nenad prav tako v Gradcu vpisal še na instrumentalno in vokalno pedagogiko. Naknadno se izpopolnjuje na mnogih mojstrskih tečajih z vodilnim solisti in pedagoginjami. Poleg glasbenega in pedagoškega udejstvovanja se Nenad ukvarja tudi z organizacijo: je del osrednje organizacijske ekipe Štajerskega festivala komorne glasbe in z njimi sodeluje že vrsto let tako na odru kot izza njega.

Makedonski harmonikar in skladatelj Ivan Trenev, rojen leta 1993 v Štipu v Severni Makedoniji, se je začel harmoniko učiti pri sedmih letih in le leto kasneje že prejel prvo nagrado na državnem tekmovanju v harmoniki v Skopju. Izobraževanje je nadaljeval na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu, kjer je leta 2019 zaključil magistrski študij. Kot harmonikar sodeluje s številnimi skladatelji in krstno je izvedel preko trideset novih del za harmoniko ali harmoniko in orkester. Ivanov umetniški angažma je zelo raznolik: deluje znotraj komorne glasbe, tanga, latinoameriške in balkanske glasbe ter klezmerja. Sodeloval je z mnogimi eminentnimi orkestri in zasedbami. Je tudi eden od ustanoviteljev Štajerske klezmerske naveze – združenja za podporo klezmerju in jidiš glasbi ter štajerskim klezmerskim zasedbam. Je štipendist Ministrstva za kulturo Severne Makedonije in prejemnik štipendije Azrielli s strani festivala KlezKanada v Montrealu.

Tobias Steinrück igra pokončni in električni bas. Rodil se je leta 1995 v Gradcu, kjer je na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti tudi študiral jazzovski kontrabas in jazz pedagogiko. Blizu so mu tudi razni drugi glasbeni žanri, od funka, bluesa in rocka do različne ljudske in etno glasbe. Deluje kot svobodni umetnik v več zasedbah tako doma v Gradcu kot drugod po svetu.

Luis Andre C. de Oliveira, ki igra na bobne in tolkala, je na Državni univerzi v Campinas v Brazliji doštudiral pop glasbo s poudarkom na bobnih, kasneje pa je v Gradcu z odliko končal magisterij iz jazza. Izdal je več albumov različnih žanrov, od rocka do jazza, od klasične glasbe do sodobnih kompozicij. Od leta 2012 živi v Gradcu. Gostoval je po vsej Evropi in tudi drugod po svetu, omenimo Rusijo in Avstralijo, s skupinami Meretrio, Dobrek Bistro, Kug Sax Sippia, Ed Neumeister kvartet in drugimi. Leta 2020 je za več brazilskih univerz učil spletne mojstrske tečaje in delavnice.


Vstopnina je 5 €, več informacij o vstopnicah najdete na tej spletni povezavi.


V sodelovanju s:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio