Sreda
06. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

DUO BEATA BARCZA IN TIBOR KEREKEŠ (Madžarska, Slovenija)

Beata Barcza, klavir
Tibor Kerekeš, trobenta


SPORED:

András Derecskei (1982): Preludij za klavir št. 1 │ Preludij za klavir št. 2

Franz Liszt (1811–1886): Sivi oblaki, S. 199 │ Balada za klavir št. 2 v h-molu, S. 171

Emil Petrovics (1930–2011): Concertino za trobento

András Emszt: Urban birds │ Steps, za trobento in klavir

Béla Bartók (1881–1945): Suita za klavir, BB 70 │ Allegro barbaro, BB 63

Frigyes Hidas (1928–2007): Koncert za trobento št. 2


O IZVAJALCIH:

Madžarska pianistka, ki živi in deluje v Ljubljani ter glavni trobentač Orkestra Slovenske filharmonije sta se posebej za to priložnost združila, da nam predstavita izbrani repertoar madžarskih skladateljev od obdobja romantike do danes.

Beata Ilona Barcza je študij glasbe začela na Madžarskem v Fertőd-u na glasbeni šoli Joseph Haydn, izobrazbo pianistke in učiteljice klavirja pa pridobila na Fakulteti za glasbeno in vizualno umetnost na Pécs univerzi. Hkrati je delala kot korepetitorka ter študij nadaljevala na doktorski stopnji. Pogosto je sodelovala na različnih tekmovanjih ter osvojila pohvalno število nagrad. Navdušuje se tudi nad glasbili s tipkami, tipičnimi za zgodnejšo glasbo, tako se je na povabilo Malcolma Bilsona v Ithaci (ZDA) udeležila mojstrskega tečaja fortepiana, prav tako tudi mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani. Leta 2015 je dobila štipendijo ter pri Jasminki Stančul en semester študirala na ljubljanski Glasbeni akademiji, poleti 2015 pa uspešno nastopala z Jako Stadlerjem in Miho Maasom. Trenutno je učiteljica klavirja ter korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Tibor Kerekeš je po selitvi v Ljubljano leta 1987 dobil štipendijo Slovenske filharmonije in nato leto kasneje, star komaj 20 let, postal redni član orkestra. Isto leto je zmagal na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Zagrebu. Leto zatem je bil nagrajen še s študentsko Prešernovo nagrado in kmalu postal glavni trobentač Orkestra Slovenske filharmonije. Ko je leta 1992 diplomiral pri Antonu Grčarju na ljubljanski Glasbeni akademiji, se je pod  njegovim mentorstvom vpisal še na podiplomski študij. Istočasno je študij nadgrajeval tudi v tujini s Pierrom Thibaudom in Györgyjem Geigerjem. Leta 2000 je postal redni profesor na ljubljanski Glasbeni akademiji. Poleg poučevanja in nastopanja s Slovensko filharmonijo je aktiven tudi kot solist in komorni glasbenik. Sodeloval je že s slovensko in mariborsko ter zagrebško in beograjsko filharmonijo, s Simfoničnim orkestrom Črne Gore ter z različnimi trobilnimi in komornimi ansambli po Sloveniji in v tujini. V svoji dolgi karieri je nastopal pod taktirko mnogih znanih domačih in mednarodnih dirigentov, kot so Kleiber, Mehta, Muti, Simonov, Pehlivanian, Lajovic, Letonja, Horvat in Voltolini.

balassi

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio