Nedelja
24. December
ob 17.00
Mestna hiša - Ljubljana

14. BOŽIČNI KONCERT PRED MAGISTRATOM

KATRINAS Katarina Habe, vokal Sanja Mlinar Marin, vokal Petra Grkman, vokal in PIHALNI ORKESTER ALPINA ŽIRI dirigent Branko Mrak Vstop prost!


Program:

  1. Gabriels Oboe
  2. Veseli glas gre
  3. Tih večer
  4. Din, Don Merilly On High
  5. Halleluyah
  6. Kaj skriva stari klobuk
  7. White Christmas
  8. Jingle Bell Rock
  9. Božični venček
  10. Sveta noč

Pred nami je že 14. Božični koncert pred Magistratom, ki ga tradicionalno na predvečer božiča, 24. decembra, ob 17. uri Staroljubljanski zavod za kulturo prireja v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana. Koncert božične in gospel glasbe, ki je priljubljen tako pri Ljubljančanih kot pri obiskovalcih mesta, je postal stalnica razgibane decembrske kulturne ponudbe v prestolnici. V prijeten božični večer nas bodo letos s posebnim programom popeljale Katrinas in Pihalni orkester Alpina Žiri pod taktirko dirigenta Branka Mraka.

Katrinas je sozvočje treh ženskih glasov, ki slikajo barvite doživete glasbene zgodbe. Katarino, Sanjo in Petro povezujejo skupne glasbene vizije in ustvarjalni zagon. Druži jih želja po ustvarjanju kvalitetne večglasne vokalne glasbe in po prenašanju njene pozitivne sporočilnosti ljudem. Sprehajajo se preko različnih žanrov, nastopajo z različnimi spremljevalnimi zasedbami, rdeča nit pa je ustvarjanje kakovostne glasbe, ki se dotakne duše. Posnele so štiri studijske albume in en album v živo. Večkrat so nastopile na festivalu Lent, na Miklavževem večeru TV Slovenija in imele več samostojnih koncertov in glasbenih večerov. Bile so gostje številnih televizijskih in radijskih oddaj in sodelovale na najodmevnejših medijskih dogodkih. Med drugim so otvorile in povezovale podelitev Viktorjev, sodelovale na Melodijah morja in sonca, nastopile na Izboru za Miss Slovenije in na 5. obletnici POP TV. Na Slovenski popevki so za skladbo Letim dobile nagrado strokovne žirije za najboljšo pesem festivala. Zasedba sodeluje s številnimi slovenskimi glasbeniki in orkestri, kot so Neisha, Oto Pestner, pihalni orkester Šentrupert, Big Band Slovenske vojske, Orkester slovenske filharmonije in drugi. Na božičnem koncertu se bo predstavila s pihalnim orkestrom Alpina Žiri.

Pihalni orkester Alpina Žiri letos obeležuje 70-letnico obstoja. Orkester je bil ustanovljen leta 1947, vse od takrat pa neprekinjeno skrbi za tradicijo godbeništva v Žireh. V tem času je orkester z odličnimi dirigenti napredoval in se udeleževal različnih tekmovanj, kjer je dosegel odmevne rezultate, med drugimi zlato plaketo in osvojen pokal absolutnega zmagovalca na VIII. festivalu godb v zabavnem programu za pokal Ormoža (2001), zlato plaketo na XI. festivalu godb v zabavnem programu za pokal Ormoža (2005) ter zlato plaketo s posebno pohvalo in osvojen pokal absolutnega zmagovalca na XXXI. tekmovanju slovenskih godb v Žalcu (2013). ter svoje delo predstavljal po Sloveniji in tudi zunaj njenih meja na številnih prireditvah. V zadnjih letih je tako na čelu orkestra, ki ga od leta 2010 vodi Branko Mrak, kot tudi med samimi člani zavel svež veter. Cilj te pomlajene zasedbe je glasbo približati različnim generacijam poslušalcev in jo izvajati na visokem nivoju.

Dirigent Branko Mrak je glasbene korake začel v Glasbeni šoli Logatec in šolanje nadaljeval na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, jazz akademiji v Gradcu in na Musik-Akademie der Stadt Basel. Bil je član Big banda Akademije za glasbo v Ljubljani, je član zasedbe D Zombies, ustanovitelj in nekdanji vodja Big banda Wonderbrass. Sodeloval je tudi z orkestrom SNG opera in balet Ljubljana, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom slovenske filharmonije in Orkestrom za moderno glasbo iz Basla. Od leta 2010 je dirigent Pihalnega orkestra Žiri, od 2013-2015 je bil tudi dirigent Pihalnega orkestra Vogrsko. Z obema orkestroma je na državnem tekmovanju slovenskih godb prejel zlato plaketo.


 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio