Sreda
22. Junij
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

ANSAMBEL CAMERATA ACADEMICA LJUBLJANA

Matej Grahek, flavta
Irmgard Anderl Krajter, oboa
Jože Kotar, klarinet
Miha Rogina, saksofon
Zoran Mitev, fagot
Jože Rošer, rog


Spored:

Bernhard Heiden (1910–2000), Intrada
Walter Hartley (1927–2016), Chamber music
Henri Tomasi (1901–1971), Printemps
Pierre Max Dubois (1930–1995), Sinfonia da camera
Leon Stein (1910–2002), Sekstet


Ansambel Camerata Academica Ljubljana sestavljajo slovenski glasbeniki, profesorji ljubljanske Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Zasedba ansambla se spreminja glede na programsko zasnovo posameznih projektov. Na koncertih poustvarjajo dela za različne komorne sestave, ki vključujejo godalne in pihalne instrumente ter izvajajo repertoar iz svetovne in slovenske, starejše in najnovejše literature. Prav raznolikost sestavov omogočajo ansamblu izvajanje širokega repertoarja komorne glasbe. Nastopi sestava Camerata Academica navdušujejo s tehnično dovršenostjo in muzikalno odličnostjo.

Matej Grahek je solo flavtist Slovenske filharmonije in profesor na Konservatoriju ter Akademiji za glasbo v Ljubljani (AG). Študij je končal na AG, dve leti pa se je izpopolnjeval na salzburškem Mozarteumu v razredu Irene Grafenauer. Kot solo flavtist orkestra Slovenske filharmonije je igral pod taktirko svetovno znanih dirigentov.

Jože Rošer je solo hornist Slovenske filharmonije in docent na AG, kjer je tudi diplomiral. Študiral je tudi na Mozarteumu in Visoki šoli za glasbo v Stuttgartu. Prejel je dve študentski Prešernovi nagradi: s trobilnim ansamblom Akademije za glasbo in s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Sodeloval je s številnimi mednarodnimi orkestri.

Jože Kotar je redni profesor na AG in solo klarinetist Simfonikov RTV Slovenija. Je član, soustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov in Slovenskega seksteta klarinetov ter član Pihalnega kvinteta Ariart, s katerim je leta 2007 prejel Bettetovo nagrado. Prav tako sodeluje z Ansamblom za sodobno glasbo MD7, s katerim je prejel prvo Lipovškovo nagrado.

Miha Rogino je revija The Sax oklicala za najboljšega saksofonista mlajše generacije. Študiral je v Ljubljani, na prestižnem pariškem konservatoriju in glasbeni univerzi Eastman v ZDA. Zaključil je tudi študij orkestrskega in zborovskega dirigiranja na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Je profesor za saksofon in prodekan na AG, nastopa kot solist in dirigira priznanim orkestrom.

Irmgard Anderl Krajter, avstrijsko-slovenska oboistka, je študirala na Mozarteumu. Poučuje na ljubljanskem konservatoriju. Je solo oboistka v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija ter članica orkestra Salzburške stolnice. Sodeluje v komornem orkestru solistov pod okriljem Društva slovenskih skladateljev. Veliko pozornost posveča baročni in renesančni glasbi in je članica ansambla Capella Carniola, kjer poleg oboe igra tudi renesančni šalmaj.

Fagotist Zoran Mitev je študiral na AG in Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost v Gradcu. Senat AG mu je podelil posebno priznanje, prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo. Je član pihalnega kvinteta SLOWIND, tria Pro musica nova, Pihalnega tria Slovenske filharmonije ter tria OFF. Doslej je krstno izvedel več kot 40 solističnih in komornih del slovenskih in tujih skladateljev.


Vstop prost.

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio