Sreda
20. Junij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

CANTANDO ADMONT (Avstrija)

Akiko Ito, sopran
Helena Sorokina, mezzosopran/alt
Bernd Lambauer, tenor
Gerd Kenda, bas
Zborovodkinja: Cordula Bürgi


Spored:

Pierluigi da Palestrina (1525–1594)
Amor, quando fioriva
Perché s’annida Amore

Giacinto Scelsi (1905–1988)
Sauh I (»Liturgija«) za dva ženska glasova

Pierluigi da Palestrina
Chi dunque fia
La cruda mia nemica

Beat Furrer (*1954)
Stimme – allein

Luigi Nono (1924 –1990)
Djamila Boupacha, za sopran solo

Šimon Voseček (*1978)
Demain dès l’aube, za bas solo

Luca Marenzio (1553–1593)
Tutto ‘l dì piango
Lasso! Che pur

Elisabeth Harnik (*1970)
Solo za Gertrude Stein

Luca Marenzio
Dolci son le quadrella
Menando un giorno
I lieti amanti


Vstop prost.


Cantando Admont je skupina uglednih pevcev, združenih v enovito, ekspresivno zvočno telo. Ansambel s sedežem v Avstriji se posveča sintezam stare in nove vokalne glasbe ‒ odkrivanju novega v starem oziroma osvetlitvam starega z aktualnim kontekstom, in sicer v repertoarnem razponu od prvih zapisov zahodnoevropske glasbe do najnovejših stvaritev.

Koncertne sporede snuje ustanoviteljica ansambla, švicarska pevka in dirigentka Cordula Bürgi, ki vodi tudi vaje. Ob opiranju na standardne tehnike petja in poslušanja pevci skupaj z Bürgijevo iščejo posebne lastnosti zvoka in eksperimentalno preučujejo skladateljske stile oziroma njihovo idealno zvočno realizacijo. Študijski proces je tesno prepleten s poglabljanjem v zgodovinske vire, z dialogom s strokovnjaki in skladatelji našega časa (Klaus Lang, Beat Furrer, Elvira Garifzjanova, Florian Gessler, Elisabeth Harnik).

Ansambel je nastopil med drugim na festivalih in prireditvah, kot so Wien Modern, Klangspuren v Schwazu, Andere saite v Gradcu in Internationale Musikbrücke (prav tako v Gradcu). Med projekti v letu 2018 omenimo sodelovanje s Klangforumom Wien ob izvedbi opere Želja Beata Furrerja na Salzburških slavnostnih igrah, koncerte in vokalne delavnice na Kolidžu Yale-NUS v Singapurju, nastope na festivalu Brücken (Mostovi) v Mürzzuschlagu in v koncertnih ciklih Open music v Gradcu ter Alte Schmiede (Stara kovačija) na Dunaju.

Cantando Admont se z veliko vnemo posveča pedagoškemu delu s študenti, mladimi skladatelji in pevci vseh smeri. Skupina v sodelovanju z univerzami, srednjimi in osnovnimi šolami organizira mojstrske tečaje in delavnice v različnih stilih sodobne vokalne glasbe.


    

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio