Ponedeljek
10. Maj
ob 19.00
Galerija Imago Sloveniae
Ljubljana

ČAS NEŽNOSTI – MAG. VANDA VREMŠAK-RICHTER

Slikarski prvenec mag. Vande Vremšak Richter

Podtoni nežnih bitij na slikah Vande Vremšak Richter so razpeti v polmraku sna. Richterjeva se osredotoča na ženske figure, uvite in izvite iz pragmatičnega sveta. Njene ženske slonijo na breztežnosti lastne fantazije in kukajo v neizživeto. Spet drugje so linije le obrisi poletnih noči, ki obetajo skrivnosti, sanje, korak dlje. Sence in ozadja na slikah imajo učinek, z odmikom ali zamikom gledišča jih obiskovalec galerije zazna kot samostojen element v povednosti slik. Posamezne podobe se približajo ilustraciji in koketirajo z živo, skoraj otroško fantazijo, vendar so abstraktno okleščene in ekspresionistično zastrte. Richterjeva suvereno izpelje anatomske podrobnosti teles v prostoru, vendar pa se tu in tam odloči za izrazito dvodimenzionalnost. Najbolj izpovedna je krhkost njenih figur, včasih jih slika v parih, drugič same in odmaknjene tudi od lastnega bistva.

Nekje iz ozadja slik proseva art nouveau, čutiti je vpliv Klimta. Nič nenavadnega, saj je Richterjeva po izobrazbi germanistka in že od leta 1991 poučuje, predava na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko, na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2004 poučuje tudi na Akademiji za glasbo, na Oddelku za petje z operno šolo. Prevajala je gledališke igre, operne librete, od leta 1982 je zaprisežena sodna tolmačka za nemški jezik.

Umetnica spretno žarišči posamezne, kdaj pa kdaj dvoumne, drugič simbolične elemente na slikah in jih povezuje v večjo, bolj abstraktno celoto. Redkeje in umirjeno upodablja neživo stvarnost, bolj izrazne in impozantne so njene podobe arhetipske ženskosti. Mehke linije in diskretna svetloba šepetajo naslov razstave: Čas nežnosti.

Slike bodo na ogled do 30. maja 2010 v galeriji Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra Ljubljane na Gornjem trgu 16.

Andreja Stajnko

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio