Ponedeljek
18. Avgust
ob 20.00
Atrij Mestnega muzeja
Ljubljana

CASTA DIVA

Ženski vokalni tercet Casta diva, ki ga sestavljajo operne pevke Urška Arlič Gololičič, Martina Burger in Gordana Hleb, je bil ustanovljen leta 2014, z željo po izvajanju zahtevnejšega repertoarja in približevanju klasične glasbe širši publiki. Članice terceta bodo na tokratnem koncertu predstavile nekaj najbolj znanih in priljubljenih opernih arij ter duetov, vključile pa bodo tudi arije, ki so zaradi prevelike zahtevnosti pogosto prezrte na koncertnih odrih. Vse tri umetnice so po končanem izobraževanju (ljubljanska in zagrebška Akademija za glasbo ter graška Univerza za glasbo) prvenstveno dejavne pri oblikovanju lastnih solističnih poti, sodelujejo v produkcijah različnih opernih hiš ter koncertirajo tako pri nas kot tudi v tujini.

Sopranistka Urška Arlič Gololičič prihaja iz Šentjurja. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu iz. prof. Irene Baar, podiplomski študij pa zaključila v razredu izr. prof. Vlatke Oršanić v Zagrebu. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado in zmagala na tekmovanjih (dvakrat na državnem, v letih 2000 in 2008, ter mednarodnih: 2005 in 2006 na C. A. Seghizzi v Italiji in 2009 na Ada Sari na Poljskem). Je aktualni slovenski Puccinijev glas.
Sodelovala je s priznanimi orkestri (Varšavski radijski orkester, Krakowska filharmonija, Slovenska filharmonija, Slovenski radijski orkester, Hofer Philharmoniker…) in sodelovala pri izvedbah del, kot so Händlov Messiah, Carissimijev Jephte, Šnitkejev Requiem, Wolfova kantata Christnacht, Mahlerjeva 4. simfonija, Mahlerjeva 8.simfonija (2. sopran), Rossinijeva Stabat Mater…
Na opernem odru je debitirala v vlogi Bizetove Micaële (Carmen) v Lublinski operi na Poljskem. Sledile so uprizoritve vlog Pamina (Čarobna piščal), Undine (Undine), Musetta (La Boheme), Belinda (Dido in Enej), Hagith (Hagith)… V letu 2012 je izjemno uspešno debitirala tudi na odru SNG Opera in balet Ljubljana v vlogi Violette (La Traviata). V posebno čast si šteje, da je zapela Purcellovo arijo Didone za film “In darkness” hollywoodske režiserke A. Holland, ki je bil nominiran za Oskarja leta 2012. Začenjši z letošnjo sezono je zaposlena kot solistka v SNG Opera in balet Ljubljana, kjer bo nastopila v vlogah Violette (Traviata), Minke (Gorenjski slavček), Adele (Netopir)…

Sopranistka Martina Burger je na zagrebški Akademiji za glasbo leta 2011 z odliko končala študij petja v razredu prof. Vlatke Oršanić. Uspešno je nastopala tudi na Državnih tekmovanjih mladih glasbenikov v Sloveniji in na Hrvaškem, kjer je leta 2007 in 2009 v Dubrovniku osvojila prvo nagrado. Bila je finalistka mednarodnega pevskega tekmovanja Mikulaš Schneider-Trnavsky leta 2010 v Trnavi (Slovaška), mednarodnega tekmovanja Amici della Musica leta 2011 v Udinah (Italija) ter mednarodnega tekmovanja Capucilli-Patané-Respighi leta 2012 v Alessandriji (Italija). Leta 2010 je prejela tudi Rektorjevo nagrado zagrebške univerze. Je štipendistka Društva Richarda Wagnerja za leto 2011.
Kot koncertna pevka je sodelovala na festivalih, kot so Dubrovačke ljetne igre, Varaždinske barokne večeri, Festival Seviqc Brežice, Kogojevi dnevi, Dani hrvatske glazbe u Beču. Kot solistka in pevska pedagoginja redno sodeluje z Vokalno akademijo Ljubljana, nastopa pa tudi z različnimi orkestri kot so Hrvatski barokni ansambl, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebački orkestar mladih… Na odrih HNK Zagreb, ljubljanske Opere, HNK Ivan pl. Zajc (Reka), KD Vatroslav Lisinski ter Cankarjevega doma se je predstavila z vlogami Nimfe (Monteverdi: Orfeo), Pamine (Mozart: Čarobna piščal), Kraljice noči (Mozart: Čarobna piščal), Metke (Humperdinck: Janko in Metka), Madame Herz (Mozart: Gledališki direktor), Belinde (Purcell: Dido in Enej), baronice Sue Ellen de Gondremarck (Offenbach: Pariško življenje), Minke (Foerster: Gorenjski slavček), Das Glück (Bersa: Der Schuster von Delft) in Adine (Donizetti: L’elisir d’amore).

Sopranistka/mezzosopranistka Gordana Hleb je študirala na graški univerzi, kjer je leta 2005 z odliko magistrirala. Pevsko se je še dodatno izpopolnjevala pri Helgi Mueller Molinari (Milano), Irini Romishevskaji (Moskva), Patricii Craig (New York), Krasimiri Stojanovi (Dunaj).
Kot zelo mlada je debitirala v SNG Ljubljana v operi Janko in Metka in od takrat oblikovala že vrsto opernih vlog. Leta 2005 je postala solistka graške Opere, kjer je nastopila v operah La Traviata, Andrea Chenier, Rigoletto, Vesela vdova, Čarobna piščal… Priredila je tudi številne koncerte doma in v tujini. Zadnja leta redno sodeluje z godalnim kvartetom Quartissimo.
Na večih koncertih pa je sodelovala tudi s priznanim srbskim kantavtorjem Đorđom Balaševićem.
V tej sezoni jo lahko vidimo in slišimo v SNG Ljubljana v operah Nabucco (Fenena), Seviljski brivec (Rozina), La Traviata (Flora), Rigoletto (Maddalena)…

 

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio