Ponedeljek
03. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

CRACOW DUO (Poljska)

Jan Kalinowski, violončelo
Marek Szlezer, klavir


Spored:

Sergej Rahmaninov (1873–1943), Štirinajst romanc, op. 34
XIV. Vokaliza 

Johannes Brahms (1833–1897), Sonata za violončelo št. 2 v F-duru, op. 99
I. Allegro vivace
II. Adagio affetuoso
III. Allegro passionato
IV. Allegro molto

Sergej Rahmaninov, Sonata v g-molu, op. 19
I. Lento – Allegro Moderato
II. Allegro scherzando
III. Andante
IV. Allegro mosso


Koncert je v celoti posvečen 150. obletnici rojstva Sergeja Rahmaninova in 190. obletnici rojstva Johannesa Brahmsa.

Zasedba Cracow Duo slovi po svoji interpretacijski čustvenosti, iskrenosti, spontanosti in virtuoznosti. Revija The Strad je o duu zapisala: »Med Kalinowskim in Szlezerjem, ki sta prijatelja že od otroških let, se plete čudovita, naravna harmonija, njuno igranje pa vsebuje presenetljiv naboj, ki vdihuje glasbi življenjsko moč«. Duo koncertira že dve desetletji. Njuni nastopi in posnetki so tako na Poljskem kot v tujini poželi izjemne kritike (Poljski nacionalni radio, Južnonemški radio, The Strad, Twoja Muza, Res Musica, Gramophone, Classical Music Review, American Record Guide).

Umetnika nastopata na najprestižnejših odrih sveta, med drugim v seulski dvorani Seoul Arts Center, v dvorani Alfreda Newmana v Los Angelesu, Carnegiejevi dvorani v New Yorku, Palači lepih umetnosti v Ciudadu de Méxicu, v Cortotovi dvorani v Parizu, v amsterdamskem Concertgebouwu ter v cerkvi St. Martin-in-the-Fields v Londonu. Turneje, posvečene promociji poljske glasbe, so ju popeljale v države Srednjega vzhoda (2006), na Kavkaz (2013), v Gruzijo (2014), Združene države Amerike in Južno Korejo (2015), v Mehiko (2015, 2016), v Brazilijo in Argentino (2016, 2017) ter na Kitajsko (2018). Leta 2010 sta zastopala svoje rojstno mesto na Dnevih Krakova v kitajskem Nandžingu.

Violončelista Jana Kalinowskega in pianista Mareka Szlezerja povezuje globoka predanost redkeje izvajani glasbi iz zakladnice poljskih avtorjev, Frédérica Chopina, Aleksandra Tansmana, Karola Szymanowskega, Zygmunta Stojowskega, Szymona Laksa, Ludomira Rożyckega in Tadeusza Majerskega, z veliko ljubeznijo pa se poglabljata tudi v skladbe, ki jih sodobni poljski in tuji skladatelji pišejo posebej zanju. Njune plošče so prejele številne nominacije in odličja (za album Tansmanovih in Chopinovih skladb ste prejela La Clef de Res Musica, za  ploščo komorne glasbe Pendereckega pa Gramophone Editor’s Choice Award). Leta 2019 pa sta prejela prestižno nagrado Global Music Award for Outstanding Achievement za najboljši nastop dua v klasični glasbi.

Jan Kalinowski (1982) je študiral na Glasbeni akademiji v Krakovu, na École Normale de Musique v Parizu ter na Državni visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Stuttgartu. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Davidu Geringasu, Ivanu Monighettiju in Artu Norasu. Snemal je za radio in televizijo ter koncertiral s priznanimi dirigenti, kot so Rauf Abdulajev, Łukasz Borowicz, Wojciech Czepiel, Jacek Rafał Delekta in mnogimi drugimi. Leta 2014 je pri založbi DUX izdal album poljske glasbe za violončelo. Kalinowski je za Poljsko Bachovo združenje posnel tudi Bachovo suito št. 5 in sodeloval pri snemanju albuma komorne glasbe Pendereckega (založba DUX, 2017). Od leta 2022 je profesor čela na Akademiji za glasbo Krzysztof Penderecki v Krakovu. 

Marek Szlezer (1981) je eden najpopularnejših poljskih pianistov. Že pri dvanajstih letih je osvojil Grand prix na mednarodnem pianističnem tekmovanju v Rimu. Študiral je na École normale de musique v Parizu, na Glasbeni akademiji v Krakovu ter se izpopolnjeval v Glasbeni kapeli kraljice Elizabete v Belgiji. S popolnimi izvedbami Chopinove glasbe je osvojil številna priznanja, med drugim prvo nagrado na Nacionalnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Ob vstopu Poljske v Evropsko unijo je imel čast na krakovski Jagelonski univerzi zaigrati na Chopinov lastni klavir. Za seboj ima nastope z vodilnimi svetovnimi orkestri, med drugim z Angleškim komornim orkestrom in Simfoničnim orkestrom Poljskega radia. Odkril je dotlej neznane klavirske skladbe Jadwige Sarnecke in za založbo DUX posnel izbor njenih del. Je avtor številnih strokovnih člankov in razprav o poljskih klavirskih skladbah. Snemal je za založbe DUX, EMI, Amadeus in Moderato Classics, in prejel navdušene kritiške ocene v vodilnih revijah (Gramophone, Kulturspiegel, The Strad, Pizzicato, Fanfare, American Record Guide). Klavir poučuje na Glasbeni akademiji v Krakovu. Za umetniško ustvarjalnost in predanost promoviranju poljske glasbe pa mu je poljsko ministrstvo za kulturo in narodno dediščino podelilo medaljo Gloria Artis.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom na prizorišču. Rezervacije niso mogoče.


Dogodek poteka v okviru Festivala Spectrum.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio