Nedelja
18. Junij
ob 18.00
Bela dvorana Gradu Rače – Rače

DESET LET TRIA RÊVERIE (Slovenija)

Mojca Jerman, violina
Katarina Leskovar, violončelo
Tanja Činč, klavir


Spored:

Franz Schubert (1797—1828), Klavirski trio v B-duru, D. 28

Klara Mlakar, Under Your Skin, Preludij h Klavirskemu triu v g-molu skladateljice  Clare Schumann (noviteta)

Franz Schubert (1797—1828), Nokturno v Es-duru, op. 148 D. 897

Emilie Mayer (1912—1883), Klavirski trio v h-molu, op. 16


S koncertom slavimo deseto obletnico delovanje Tria Rêverie. Prav posebej za to priložnost smo pri skladateljici Klari Mlakar naročili avtorsko skladbo, ki bo na koncertu izvedena krstno. Klara Mlakar v svoji glasbi raziskuje človeški glas, zmožnosti glasbil in subtilne glasbene strukture. Pod vodstvom prof. Markusa Hechtlea in prof. Dr. h.c. Wolfganga Rihma študira kompozicijo na Visoki šoli za glasbo Karlsruhe (Nemčija), kamor se je vpisala po diplomi iz kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Vita Zuraja. Je članica Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija. Njene skladbe izvajajo znane glasbene zasedbe, kot so Slowind, Ensemble Recherche Freiburg, Kammerchor der Christuskirche Karlsruhe, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in mnoge, mnoge druge. V zadnjih letih je razburkala svet zborovske glasbe in opozorila nase  s serijo zmag in nagrad.

O svoji novi skladbi “Under Your Skin” je zapisala: “Skladba je nastala kot razmišljanje o Klavirskem triu skladateljice Clare Schumann. Rodila se je preko izpraševanja tistih tako zelo močno zakoreninjenih delov posameznika, preko katerih podzavestno sprejemamo vse svoje odločitve in vsa ravnanja. Tok misli se je preslikal tudi na področje glasbe; kako skladbe vplivajo druga na drugo in predvsem kako skladatelji „živijo” drug v drugem? Ali je naša (glasbena) osebnost zares naša, ali pa je v bistvu le združba različnih vplivov, ki ustvarjajo filter, preko katerega smo zdaj v interakciji s svetom?”

 

Trio Rêverie sestavljajo izjemne glasbenice, dobitnice številnih nagrad z domačih in mednarodnih tekmovanj pianistka Tanja Činč, violinistka Mojca Jerman in violončelistka Katarina Leskovar. Njihov mentor je bil do leta 2016 prof. Tomaž Lorenz nato pa nekaj let profesor Chia Chou na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu. Izpopolnjevale so se tudi pri številnih priznanih profesorjih, kot so Trio di Parma, Homero Francesch, Nora Chastain, Wen-Sinn Yang, Daniel Rowland, Julian Arp in Werner Bartschi.

Nastopajo po vsem svetu. Doma so nastopile na mnogih večjih festivalskih prizoriščih Ljubljane, obkrožile Slovenijo v okviru cikla GM Oder, koncertirale v programu Gallus Festa v Idriji, cikla »Mladi talenti« na Dobrni, nastopale na koncertih Glasbene mladine ljubljanske, festivalu Tartini v Kopru, v okviru evropske organizacije »ESTA« (European String Teachers Association), v rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, na gradu Rače ter Kristalnega abonmaja Škofja Loka. V tujini pa so koncertirale v Italiji, na Madžarskem, v Švici, v Nemčiji ter v prestolnicah Hrvaške Francije, Anglije in Avstrije. V septembru 2015 so se odpravile tudi čez ocean, na koncertno turnejo po Argentini, kjer so v Buenos Airesu nastopile kar štirikrat, dvakrat pa v Villi la Angosturi in Barilochah na jugu države.

O tem, da gre za res vrhunsko zasedbo, pričajo tudi visoke uvrstitve tria na mednarodnih tekmovanjih, ki jih res ne manjka. V letu 2013 so bile edina nagrajena slovenska komorna skupina na mednarodnem tekmovanju komornih skupin Festivala Bled. Na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu so bile leta 2014 absolutne zmagovalke med komornimi zasedbami. Leta 2015 so na državnem tekmovanju komornih skupin Primož Ramovš prejele prvo nagrado, istega leta pa kot absolutne zmagovalke celotnega tekmovanja tudi prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Grand Prize Virtuoso. V letu 2016 so v okviru RTV Slovenija sodelovale pri evropskem projektu »New Shakespeare Songbook« ob 400. obletnici smrti Williama Shakespeara.


Cena vstopnice: 6 €.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio