Četrtek
01. September
ob 20.00
Mestni muzej - Ljubljana

DIALOG KULTURE IN ČASA – PREMIERA (Slovenija/Švica/Nemčija, Španija, Madžarska, Islandija)

Klara Tomljanovič, kitara

Skladatelji:
Tomaž Bajželj (Slovenija)
Márton Illés (Madžarska)
Alberto Carretero
(Španija)
Steingrimur Rohloff
(Islandija/Nemčija)

Pogovor vodi:
Anamarija Štukelj Cusma


Spored:

Manuel de Falla (1876–1946), Homenaje
Tomaz Bajželj (1979), Surreal
Isaac Albéniz
(1860−1909), Granada
Steingrimur Rohloff (1971), Positive

MEDKONCERTNI POGOVOR S SKLADATELJI

Márton Illés (1975), Psychogramm VII.
Astor Piazzolla (1921–1992), Milonga del Angel
Alberto Carretero (1985), Phórminx


V okviru našega novega mednarodnega projekta Dialog kulture in časa smo za mednarodno prepoznavno interpretko sodobne glasbe, kitaristko Klaro Tomljanovič, naročili 4 nova dela skladateljev Tomaža Bajžlja (Slovenija), Mártona Illésa (Madžarska), Steingrimurja Rohloffa (Danska) in Alberta Carretera (Španija). Program obeta čudovit preplet sodobno zasnovanih novitet z uveljavljenimi deli iz preteklih obdobij, med koncertom pa s skladatelji pripravljamo tudi pogovor o njihovem procesu in ozadju nastanka novih kompozicij, ki ga bo vodila Anamarija Štukelj Cusma.

Klara Tomljanovič je slovenska kitaristka in mednarodno priznana izvajalka sodobne glasbe, ki je študirala v Freiburgu pri Sonji Prunnbauer in v Baslu pri Oscarju Ghiglii. Že med študijem je začela igrati v Kitarskem kvartetu Aleph, ki se je z intenzivnim ukvarjanjem z novo glasbo in številnimi nastopi na festivalih sodobne glasbe v Evropi in Aziji uspel hitro uveljaviti. Klara je nastopala na številnih glasbenih ciklih in festivalih v Nemčiji, kot so Musik Eclat v Stuttgartu, berlinski Maerzmusik, Musica viva v Münchnu, Internationale Weingartener Tage für Neue Musik in hamburški Klangwerktage, gostili pa so jo tudi festivalih drugod po svetu: Varšavska jesen, Archipel in Rote Fabrik v Švici, Pan Festival v Seulu, rimski Villa Massimo, Teatre Metropol v španski Tarragoni … Sodeluje s priznanimi zasedbami (Ensemble Mosaik, Ansambel Experimental južnonemškega radia SWR itd.), orkestri (Simfonični orkester SWR, Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija), solisti (Teodoro Anzellotti, Ernesto Molinari, Isao Nakamura, Petra Hoffmann, Renate Greiss-Armin, Miguel Àngel Marín, Uroš Rojko) in s svetovno znanimi skladatelji (Vinko Globokar, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Vito Žuraj in drugi). Čeprav se na čustvenem in intelektualnem nivoju popolnoma posveča interpretacijam nove glasbe, Tomljanovič ni opustila svojega repertoarja klasične kitare, zlasti tega z začetka 20. stoletja.

Márton Illés je bil rojen leta 1975 v Budimpešti. Kompozicijo je študiral pri Detlevu Müller-Siemensu in klavir pri Lászlu Gyimesiju na glasbeni akademiji v Baslu, nato pa kompozicijo pri Wolfgangu Rihmu in glasbeno teorijo pri Michaelu Reudenbachu na Univerzi za glasbo v Karlsruheju. Je dobitnik prestižnih štipendij nemške akademije Villa Massimo v Rimu, bamberške Ville Concordia, newyorške izpostave Fundacije Civitella Ranieri in freiburškega Studia za eksperimentalno elektronsko glasbo leta 2007. Prejel je tudi ugledne nagrade, omenimo priznanje Fundacije Christoph in Stephan Kaske leta 2005, skladateljsko nagrado glasbene fundacije Ernst von Siemens leta 2008, nagrado Simfoničnega orkestra SWR na glasbenem festivalu Donaueschingen leta 2017 ter umetniško rezidenco v Cité des Arts v Parizu leta 2021.

Tomaž Bajželj, rojen 1979 v Kranju, je študiral kompozicijo in glasbeno izobraževanje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Temu je sledil podiplomski in kasneje magistrski študij na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu. Njegova dela so izvajali na raznih festivalih doma (Festival Radovljica, Festival Ljubljana, Slowind) in drugod po Evropi. Sodeloval je s priznanimi slovenskimi in evropskimi komornimi glasbeniki ter s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana. Živi kot samostojni umetnik v Berlinu.

Alberto Carretero je španski skladatelj, rojen v Sevilli leta 1985. Njegove kompozicije so mednarodno priznane, med drugim je prejel nagrado Cajamadrid in priznanja španske institucije INJUVE, mednarodnega kolektiva Flashback Ensemble ter orkestra SGAE, španski kralj pa mu je podelil prestižno nagrado Real Maestranza. Carretero je tudi avtor nagrajenega doktorskega dela o skladanju, ki navdih išče v biologiji in vključuje umetno inteligenco.

Steingrimur Rohloff je eden najvidnejših mlajših skandinavskih skladateljev; njegova dela so bila izvedena v več kot 25 državah po svetu. Študiral je v Kölnu pri Krzysztofu Meyerju, v Parizu pa na Conservatoire national superieur in IRCAM pri Gérardu Griseyju, Laurentu Cuniotu in Marc-Andréju Dalbavieju. Je prejemnik prestižne nagrade Bernda-Aloisa Zimmermanna, ki jo je osvojil med bivanjem v Kölnu. Njegov opus sega od orkestralne in komorne glasbe do elektronske glasbe, v zadnjih letih pa je Rohloff produciral tudi nekatera odrska dela. Njegovo prvo glasbeno gledališko delo je bila otroška opera »Zgodba o materi«, za katero je prejel najpomembnejšo dansko gledališko nagrado Reumert. Redno sodeluje s svetovno znanim ansamblom Modern in s festivali, kot sta Wien Modern in festival sodobne glasbe Huddersfield.


Vstop prost.


Sofinancira:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio