Sreda
22. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

ANSAMBEL MUSICA CUBICULARIS

Domen Marinčič, viola da gamba (J. Ch. Hoffmann, Leipzig, ok. 1740)
Tomaž Sevšek, čembalo (L. Verum, 2002, po H. A. Hassu, Hamburg, 1734)


Spored:

Ljubiteljem in predvsem poznavalcem …

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Sonate za violo da gamba in čembalo (izbor)
Dueti iz zbirke Clavier-Übung III (izbor)


Priznana slovenska glasbena specialista nam na svojih zgodovinsko izpričanih glasbilih razpirata izbrano poglavje iz Bachovega glasbenega univerzuma, ob simbolnem posvetilu večera, sposojenem z naslovnice prve izdaje skladateljeve zbirke Clavier-Übung III  – »ljubiteljem in predvsem poznavalcem v duhovno razvedrilo«.

Domen Marinčič je študiral violo da gamba pri Hartwigu Grothu v Nürnbergu in pri Philippu Pierlotu na Visoki šoli za glasbo Trossingen. Poleg tega je diplomiral iz čembala pri Carstnu Lohffu in končal podiplomski študij generalnega basa pri Albertu Rinaldiju. Leta 1997 in leta 2000 je dobil nagradi na Mednarodnem tekmovanju Bach-Abel v Köthnu. Leta 2004 je soustanovil slovenski ansambel musica cubicularis in leta 2008 Zavod za umetniško poustvarjanje in izobraževanje na področju stare glasbe Harmonia Antiqua Labacensis. Kot komorni glasbenik nastopa po vsej Evropi (Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Norveška, Poljska, Slovaška, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Velika Britanija), v Kanadi, ZDA, Kitajski, Vietnamu in na Bližnjem vzhodu s skupino Ensemble Phoenix Munich, s flavtistom Stefanom Temminghom, pa tudi z glasbeniki, kot so Emma Kirkby, Pino De Vittorio, Dan Laurin, William Dongois in Edoardo Torbianelli. Kot kontinuist sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. Sodeloval je pri snemanju več kakor tridesetih zgoščenk za založbe Accent, Aeolus, Arcana, BIS, Harmonia Mundi France, Mirare, Oehms Classics, Querstand, Ricercar in Sony/DHM. Prejele so nagrade, kot so, Diapason d’Or de l’année, Preis der Deutschen Schallplattenkritik in dvakrat nagrado ECHO Klassik (ECHO Klassik ohne Grenzen za zgoščenko Requiem for a Pink Moon kvarteta Ensemble Phoenix Munich in ECHO Klassik – Instrumentalist leta Stefan Temmingh za zgoščenko Birds).

Tomaž Sevšek je študiral orgle na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu pri Zsigmondu Szathmaryju in čembalo pri Robertu Hillu. V okviru izmenjave se je dodatno izobraževal na Eastman School of Music v Rochestru (ZDA) in tam študiral pri Davidu Higgsu in Arthurju Haasu. Kot koncertni solist in komorni glasbenik se posveča glasbi za različne instrumente s tipkami od pozne renesanse do glasbene avantgarde 20. stoletja. Koncertiral je v večini evropskih držav in v ZDA. Soustanovil je komorni ansambel za staro glasbo musica cubicularis in Zavod za umetniško poustvarjanje in izobraževanje na področju stare glasbe Harmonia Antiqua Labacensis. Poučuje orgle in čembalo in je aktiven organizator glasbenega življenja. Več let je bil strokovni tajnik Tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) in predsednik Slovenskega orgelskega društva. V zadnjih letih letih je koncertiral kot solist na več znanih zgodovinskih orglah, tudi na najstarejših orglah na svetu v švicarskem kraju Sion (Sitten), Schnitgerjevih orglah v Weenerju (Nemčija), beneških orglah v Valvasonu, Venzoneju (Italija), Umagu in Šibeniku (Hrvaška). V Sloveniji se je med drugim predstavil z orgelskima recitaloma z naslovom Orgelska glasba Pariza v letih do druge svetovne vojne v mariborski stolnici in ljubljanski frančiškanski cerkvi, v Zagrebu pa s programom Romantični Bach – glasba Johanna Sebastiana Bacha v orgelskih priredbah nemških skladateljev pozne romantike. Kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije je med drugim izvedel Poulencov Koncert za orgle, pavke in godala in rekviema Fauréja in Durufléja. V letu 2017 je s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije krstno izvedel skladbo SpojStrun za ozvočeni čembalo in godala Uroša Rojka. V zadnjih letih se veliko ukvarja tudi s klavikordom in pozabljenim glasbilom, francoskim umetniškim harmonijem (harmonium d’art).


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio