Torek
09. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

DUO DEL GESÙ (Francija, Poljska)

Arnaud Kaminski, violina
Krzysztof Tymendorf, viola


Spored:

Joseph Haydn (1732–1809), Sonata za violino in violo v D-duru, Hob. VI: 4

Robert Fuchs (1847–1927), Dueti za violino in violo, op. 60 (izbor)

Franz Schubert (1797–1828), Vilinski kralj, D. 328 (transkripcija C. G. Wolff)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), Duo za violino in violo št. 2 v B-duru, K. 424

Johannes Brahms (1833–1897), Madžarski plesi (izbor)


Duo del Gesù, ki sta ga leta 2010 ustanovila francoski violinist Arnaud Kaminski in poljski violist Krzysztof Tymendorf, je zmagal na petindvajsetem tekmovanju mladih glasbenikov Città di Barletta. Po uspehu v Italiji se je glasbenikoma odprla mednarodna kariera z nastopi po vsem svetu, povabili na mednarodne festivale in seminarje, poučevanjem na glasbenih delavnicah in sodelovanjem v žirijah pomembnih tekmovanj.

Oba umetnika sta prejemnika uglednih štipendij in nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpopolnjevala sta se v Parizu, na Dunaju, v Gdansku in Göteborgu, med drugim pri takšnih avtoritetah komorne igre, kot so Eberhard Feltz ter člani godalnih kvartetov Apollon Musagète in Quatuor Ebène. Radovednost in nenehna odprtost za nove zamisli ju je umetniško povezala z osebnostmi, kot so Christoph Hartmann (Berlinski filharmoniki), Giuseppe Nova, Janusz Wawrowski, Joanna Woś, Tytus Wojnowicz, Antoine de Grolée in ikona poljske elektronske glasbe Władysław Komendarek.

Duo posveča posebno pozornost repertoarno še neodkritim delom, še posebno skladbam iz klasicističnega obdobja, napisanim za violino in violo – zapuščini skladateljev, kot so Franz Anton Hoffmeister, Ignaz Pleyel, Carl Philipp Stamitz in »Paganini viole« Alessandro Rolla. Glasbenika pogosto igrata tudi sodobno glasbo in najnovejša dela, vključno s krstnimi izvedbami; svoje skladbe so jima posvetili poljski in tuji skladatelji (omenimo Thomasa Emmanuela Corneliusa, Tadeusza Dixo in Piotra Jędrzejczyka).

Od leta 2012 glasbenika umetniško vodita festival Euro Chamber Music v Gdansku, ki ga je v sezoni 2017/2018 odlikovalo združenje EFFE (Evropa za festivale, festivali za Evropo). Duo del Gesù je zasnoval tudi Baltsko tekmovanje godalnih duov, edinstven dogodek, namenjen promociji mladih talentov in repertoarja za godalne due.


Vstop prost.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio