Ponedeljek
14. Julij
ob 21.00
Cerkev sv. Florjana
Ljubljana

DUO GRAFENAUER-KOSOVINC

MEDNARODNI CIKEL MLADI TALENTI

Timotej Kosovinc, kitara/guitar
Izidor Erazem Grafenauer, kitara/guitar


Duo Kosovinc & Grafenauer
je sestavljen iz dveh odličnih mladih virtuozov: Izidorja Erazma Grafenauerja in Timoteja Kosovinca. Oba sta nagrajenca številnih tekmovanj (državnih in mednarodnih) in se uspešno udejstvujeta na koncertnem prizorišču v Sloveniji in tujini. Grafenauer poleg kitare igra tudi vihuelo, teorbo in lutnjo, Kosovinc pa je aktiven skladatelj in na svojih koncertih redno izvaja svoja lastna dela.
S sodelovanjem sta mlada umetnika začela v letu 2012, se uspešno predstavila na številnih koncertih in požela velike uspehe.

Leta 2014 sta osvojila prvo mesto na državnem tekmovanju za kitarski duo (Temsig), kar jima je odprlo številne možnosti za nadaljnje koncertiranje. Tako ju bo v sledeči sezoni možno slišati na Mednarodnem kitarskem festivalu v Postojni, v ciklu Mladi talenti Imaga Sloveniae, v Kulturnem centru Rogaška Slatina in v ciklu GM odra Glasbene mladine Slovenije.

Na tekmovanju je Duo Kosovinc & Grafenauer še posebej blestel z izvedbo obvezne skladbe Joaquina Rodriga: Tonadille, za katero je prejel tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.
Mlada kitarista druži predvsem želja po poustvarjanju glasbe različnih obdobij in skladateljev, pri čemer se izvrstno dopolnjujeta.


Izidor Erazem Grafenauer (1991) se je začel učiti klavir pri sedmih letih pri profesorici Suzani Zorko in kitaro pri osmih letih pri profesorici Evi Hren na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Po dveh letih pouka kitare na Srednji glasbeni in baletni šoli, je bil leta 2008 kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Leta 2009 je maturiral na gimnaziji Jožeta Plečnika in na SGBŠ iz glavnega predmeta Glasbeni stavek. Leta 2013 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Andreja Grafenauerja.

Izidor Erazem pogosto nastopa kot solist (kitara, lutnja, teorba, vihuela) in komorni glasbenik v Sloveniji in tujini (Italija, Nemčija, Francija, Madžarska, Avstrija, Bosna, Hrvaška) v okviru Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Imaga Sloveniae, Amici della musica, Young Classic Europe… Je član baročnega ansambla Hymnia, Slovenskega kitarskega kvarteta, plesno-glasbene skupine Coraviento, s katero raziskuje svet flamenka in mnogih drugih manjših komornih zasedb. Večkrat je nastopil tudi kot solist z različnimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije (Dyens – Concerto Metis in Rodrigo – Concierto de Aranjuez), z orkestrom Mariborske opere (Tjaša Žalik – Koncert za kitaro), s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo (M. Giuliani – Koncert v A-duru op.30) in s kitarskima orkestroma Akademije za glasbo (Händel) ter Ljudmila Rusa (Moreno-Torroba). V disciplinah kitara in kitarski duo je prejel vrsto nagrad na tekmovanjih v Sloveniji (med njimi so 3 prve nagrade na državnih tekmovanjih). Je tudi prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, med njimi je večkratni zmagovalec mednarodnih tekmovanj: E. Mercatali v Gorici in Mürski soboti. Leta 2012 je postal zmagovalec uglednega kitarskega tekmovanja F. Sor v Rimu (do 35 let), kjer je prejel tudi posebno nagrado mesta Videm za najboljšo interpretacijo skladb F. Sora.

Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani in sicer l. 2010 za solistične koncerte z orkestrom in v letu 2011 za nastope v baročnem triu Hymnia.


Timotej Kosovinc je svojo glasbeno pot pričel s sedmimi leti pri prof. Amini Klopčar in kasneje nadaljeval pri prof. Antonu Črnuglju. Pri desetih letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi koncert pa je izvedel pri dvanajstih letih in zaradi svojega prepričljivega nastopa in izjemne tehnične pripravljenosti zablestel tako v očeh profesorjev, kot tudi v očeh širšega občinstva.

Timotej je nagrajenec številnih tekmovanj. Med drugim se ponaša z naslovom zmagovalca evropskega kitarskega tekmovanja ”Citta di Gorizia” Premio Enrico Mercatali (Italija), mednarodnega tekmovanja ”Guitar Art Summer Fest” (Črna gora) in republiškega tekmovanja Slovenije ”Temsig”.

Leta 2010 je za svoje dosežke prejel Škerjančevo nagrado ter kot solist z orkestrom KGBL izvedel Tedescov Koncert v D-duru (op. 99).

Kot eden najboljših kitaristov svoje generacije veliko koncertira v Sloveniji, pa tudi v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Srbiji, Črni gori in Franciji. Poleg solističnega koncertiranja in komponiranja se veliko udejstvuje tudi kot član različnih komornih zasedb.

Od leta 2010 študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) v razredu svetovno priznanega profesorja Alvara Pierrija, dodatno pa se je izobraževal tudi pri velikih kitarskih mojstrih kot so: Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Carlo Domeniconi, Philippe Villa, Graham Devine, Konrad Ragossnig in še mnogi drugi.

V svoji glasbeni karieri se je ukvarjal tudi z drugimi glasbenimi žanri kot so: flamenko, jazz in pop. Ko igra na odru, mu največ pomeni komunikacija z občinstvom. Sam pravi: ”Poslušalce lahko navdušiš z izjemno tehniko, vrtoglavo virtuoznostjo, s pristno muzikalnostjo, ampak vedno bodo najbolj cenili to, da začneš skozi glasbo govoriti.”

Kitarist in skladatelj Timotej Kosovinc je pokazal svojo identiteto; med študijem na Dunaju se je razvil v obe smeri, in kot je videti, to počne naravno in uravnoteženo.
(Delo)

 … v njegovih živih in ponotranjenih izvedbah kitara ni samo običajen instrument, ki ga uporablja kot sredstvo za produkcijo tonov, temveč aktiven del njega samega.”
(Radio Ars)

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio