Torek
23. Julij
ob 20.30
Viteška dvorana
Blejski grad - Bled

Kitarski duo Grafenauer – Kosovinc

Timotej Kosovinc, kitara

Izidor Erazem Grafenauer, kitara

 

Timotej Kosovinc (1991) je svojo glasbeno pot pričel s sedmimi leti pri prof. Amini Klopčar in kasneje nadaljeval pri prof. Antonu Črnuglju. Je nagrajenec številnih tekmovanj. Med drugim se ponaša z naslovom zmagovalca evropskega kitarskega tekmovanja ”Citta di Gorizia” Premio Enrico Mercatali (Italija), mednarodnega tekmovanja ”Guitar Art Summer Fest” (Črna gora) in republiškega tekmovanja Slovenije ”Temsig”. Leta 2010 je za svoje dosežke prejel Škerjančevo nagrado ter kot solist z orkestrom KGBL izvedel Tedescov Koncert v D-duru (op. 99).

Kot eden najboljših kitaristov svoje generacije veliko koncertira v Sloveniji, pa tudi v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Srbiji, Črni gori in Franciji. Poleg solističnega koncertiranja in komponiranja, se veliko udejstvuje tudi kot član različnih komornih zasedb.

Od leta 2010 študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) v razredu svetovno priznanega profesorja Alvara Pierrija, dodatno pa se je izobraževal tudi pri velikih kitarskih mojstrih kot so: Pepe Romero, Costas Cotsiolis, Carlo Domeniconi, Philippe Villa, Graham Devine, Konrad Ragossnig in še mnogi drugi.

Izidor Erazem Grafenauer (1991) se je začel učiti klavir pri sedmih letih pri profesorici Suzani Zorko in kitaro pri osmih letih pri profesorici Evi Hren na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Akademiji za glabo v Ljubljani, kjer je študent v razredu prof. Andreja Grafenauerja.

Pogosto nastopa kot solist (kitara, lutnja, teorba, vihuela) in komorni glasbenik v Sloveniji in tujini (Italija, Nemčija, Francija, Madžarska, Avstrija). Večkrat je nastopil tudi kot solist z različnimi orkestri: z orkestrom Slovenske filharmonije (Dyens – Concerto Metis in Rodrigo –  Concierto de Aranjuez), z orkestrom Mariborske opere (Tjaša Žalik – Koncert za kitaro), s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo (M. Giuliani – Koncert v A-duru op.30) in s kitarskima orkestroma Akademije za glasbo (Händel) ter Ljudmila Rusa (Moreno-Torroba). V disciplinajh kitara in kitarski duo je prejel vrsto nagrad na tekmovanjih v Sloveniji (med njimi so 3 prve nagrade na državnih tekmovanjih). Je tudi prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, med njimi je zmagovalec mednarodnega tekmovanja E. Mercatali v Gorici v kategoriji do 21 let l.  2011 in zmagovalec uglednega kitarskega tekmovanja F. Sor v Rimu (do 35 let), kjer je leta 2012 osvojil drugo nagrado (prva ni bila podeljena) in posebno nagrado mesta Videm za najboljšo interpretacijo skladb F. Sora.

Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani in sicer l. 2010 za solistične koncerte z orkestrom  in v letu 2011 za nastope v baročnem triu Hymnia.

 

Vstop prost!

 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio