Sreda
20. Julij
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

DUO JITKA ČECHOVÁ IN JAN PÁLENÍČEK (Češka)

Jitka Čechová, klavir
Jan Páleníček, violončelo


Cikel Poletje v Stari Ljubljani in Festival Spectrum.


SPORED:

Bohuslav Martinů (1890–1959): Variacije na slovaško pesem

Josef Páleníček (1914–1991): Variacije na koralni napev iz 17. stoletja

Sergej V. Rahmaninov (1873–1943): Sonata za violončelo in klavir v g-molu, op. 19

 


O IZVAJALCIH:

Jitka Čechová je študij klavirja zaključila na praškem Konservatoriju (prof. Novotný) ter nadaljevala na Akademiji uprizoritvene umetnosti v Pragi (prof. Toperczer). Svoj glasbeni dar je nato v celoti razvila na podiplomskem študiju v Parizu pod mentorstvom Eugena Indjica ter v Freiburgu pod Vitalijem Berzonom.

Je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj, kot solistka je deležna mnogih pohval kritikov tako v Evropi kot tudi drugod. Je redna gostja prestižnih mednarodnih odrov, nastopila je že na festivalu Praška pomlad, festivalu Moravska jesen, Bodensee festivalu, festivalu Janáček May ter v frankfurtski Alte Oper.

Predava na mojstrskem nivoju v Pragi, Londonu, na Northern College of Music v Manchestru, Brasilii in Campos do Jordao v Braziliji, Colburn School University v Los Angelesu, Eau Claire v Winsconsinu ter Luksemburgu.

Repertoar Čechove je osredotočen na češke skladatelje in njihovo glasbeno izročilo (Smetana,  Dvořák, Janáček in Martinů).

 

Čelist Jan Páleníček je kot solist in komorni glasbenik dedič dolge družinske tradicije, ki jo je ustvaril njegov oče Josef Páleníček, pianist in svetovno znan interpretator Janáčeka ter ustanovitelj prvega Smetana Tria. Jan Páleníček je bil učenec največjih čeških čelistov tiste generacije, in sicer Saše Večtomov in Miloša Sádlo, komorno glasbo pa je študiral pod mentorstvom Josefa Vlacha (prva violina v Vlach kvartetu). Vrhunec njegovega umetniškega izobraževanja je bilo srečanje s svetovno priznanim francoskim čelistom Paulom Tortelierem.

Sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih mu je prineslo številne nagrade. Kot solist nastopa z vodilnimi češkimi in mednarodnimi orkestri. Igral je že po številnih evropskih državah, v ZDA, Afriki in na Japonskem.

Je član svetovno znanega Smetana Tria, skupaj z violinistom Jiříjem Vodičko in pianistko Jitko Čechovo.


logo siv

 vcr_SLO_lg_mu

© IMAGO SLOVENIAE 2022. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio