Petek
30. Avgust
ob 21.00
Noči v stari Ljubljani
Gornji trg - Ljubljana

DUO NADEŽDA TOKAREVA IN LOVORKA NEMEŠ DULAR (Rusija, Slovenija)

Nadežda Tokarevaviolina
Lovorka Nemeš Dularklavir 


Dobre stare uspešnice jazzovsko-bluesovskega repertoarja in kanec tanga nueva, z mojstrskim dotikom dua klasičnih glasbenic.


Rusko-slovenska violinistka Nadežda Tokareva slovi po doživetih, zvočno plemenitih interpretacijah. Študirala je na Državnem konservatoriju Čajkovskega v Moskvi v razredu prof. Edvarda Grača. Že v času študija je dosegla številne tekmovalske uspehe (izpostavimo posebni nagradi na znamenitem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi in na tekmovanju Marguerite Long in Jacquesa Thibauda v Parizu). Od leta 1999 do 2012 je delovala kot solo violinistka Moskovske filharmonije. Sodelovala je z vsemi simfoničnimi orkestri ruske prestolnice in številnimi drugimi ruskimi orkestri. Gostovala je v več kot tridesetih državah po vsem svetu. Pedagoško je dvanajst let delovala na moskovskem Konservatoriju Čajkovskega (kot izredna profesorica). V sezoni 2011/2012 je postala koncertna mojstrica v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, ob tem pa nadaljevala solistično in snemalno kariero. Posnela je ves violinski opus I. Petrića, skladbe N. Firšta, J. Matičiča, L. Lebiča, M. Paša, J. Goloba ter številnih ruskih, sovjetskih in drugih avtorjev. Nastopa tudi v komornih sestavih. Nadežda Tokareva igra na violino Nicoloja Gagliana iz leta 1765.

Pianistka Lovorka Nemeš Dular se je izobraževala pri Dubravki Tomšič Srebotnjak (Akademija za glasbo v Ljubljani), Arbu Valdmi (Visoka šola za glasbo v Kölnu), Konstantinu Boginu (IESMUS, Bergamo) in Marini Horak (AG v Ljubljani). Zaključila je tudi študij muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svojo klavirsko igro je izpopolnjevala med drugim pri Leonidu Brumbergu, Jacobu Lateinerju, Igorju Lazku, Nikolaju Luganskem, Olegu Maisenbergu in Vladimiru Ogarkovu. Doslej je nastopala kot solistka, z orkestrom in v različnih komornih zasedbah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Italiji, Nemčiji in Estoniji. Med številnimi nastopi omenimo njen solistični delež v Gershwinovi Rapsodiji v modrem s pihalnim orkestrom Glasbene šole Grosuplje junija leta 2005 v Slovenski filharmoniji. V sezoni 2006/2007 je izvedla niz recitalov v okviru cikla Pianissimo v organizaciji Evropskega združenja klavirskih pedagogov. Leta 2009 je nastopila na festivalu Erika Satieja v Parizu. Leta 2016 je izvedla solistični recital na festivalu Sarajevska zima ter koncerta z deli Matičiča, Ravela in Debussyja skupaj s pianistko Marino Horak. Leta 2017 je začela intenzivno sodelovati z violinistko Nadeždo Tokarevo, s katero redno snemata za RTV Slovenija in koncertirata.


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio