Sreda
19. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

DUO NIKA BRNIČ IN MARION CINGET (Slovenija, Francija)

Nika Brnič, violončelo
Marion Cinget, klavir

 

PROGRAM

Claude Debussy (1862-1918): Sonata v d-molu za violončelo in klavir

Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade: Modérément animé
Final: Animé, léger et nerveux

 

Johannes Brahms (1833-1897): Sonata za violončelo in klavir op. 99 v F-duru

Allegro vivace
Adagio affettuoso
Allegro passionato
Allegro molto

* * * * * * * (odmor) * * * * * * *

Richard Strauss (1864-1949): Sonata za violončelo in klavir op. 6 v F-duru

Allegro con brio
Andante ma non troppo
Allegro vivo

 

Nika Brnič, rojena leta 1986 v Ljubljani, se je začela učiti violončelo pri šestih letih. Po mnogih uspehih na mladinskih tekmovanjih, je bila leta 2003 kot izjemno nadarjena predčasno s šestnajstimi leti sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani, v razred prof. Miloša Mlejnika. Leta 2005 je študij nadaljevala na Musikhochschule Lübeck, v razredu prof. Troels Svaneta in ga leta 2011 z odliko zaključila. Na stopnjo magisterija pri prof.Wolfgangu Emanuelu Schmidtu na Universität der Künste v Berlinu se je vpisala leta 2011 in študij leta 2014 uspešno zaključila.
Ob študiju violončela je leta 2012 še uspešno zaključila študij komorne glasbe na Musikhochschule Lübeck. Izpopolnjevala se je pri mnogih priznanih profesorjih violončela in komorne glasbe, kot so: David Geringas, Ivan Monighetti, Jens Peter Maintz, Gustav Rivinius, Heime Müller (Artemis kvartet), Hariolf Schlichtig in drugi. Nika je večkratna zmagovalka državnih tekmovanj mladih glasbenikov RS, ter zmagovalka tekmovanj v Lieznu (Avstrija) in Arenzzanu (Italija). Na mednarodnem tekmovanju Avgust Dombrovski v Rigi, kjer je v finalu z orkestrom izvedla koncert J.Chr. Bacha, je osvojila tretjo nagrado. S kvartetom Inegal, katerega članica je bila od leta 2009 do 2014, je leta 2012 osvojila 1. nagrado na 1. koncertnem tekmovanju Islandskega festivala komorne glasbe (ICMF).
Prvi samostojni recital je odigrala leta 2001 na 10. festivalu mladih glasbenikov v Kaunasu v Litvi. Leta 2006 je, v sklopu abonmaja Akademije za glasbo, z orkestrom Slovenske filharmonije v Veliki dvorani Slovenske filharmonije izvedla Schumannov Koncert za violončelo in orkester v a-molu, za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Leta 2009 je na koncertu nagrajencev TEMSIG-a z orkestrom Slovenske filharmonije izvedla Šostakovičev 1. koncert za violončelo in orkester.
Kot solistka ali komorna glasbenica je nastopala v Nemčiji, Švici, Italiji, Veliki Britaniji (St. Martin in the Fields), Španiji, Islandiji, na Hrvaškem, v Avstriji, Litvi in Latviji.
Od septembra 2013 je kot gostujoča članica orkestra eno leto igrala v simfoničnem orkestru Bavarskega radia, od septembra 2014 pa je stalna članica simfoničnega orkestra frankfurtske opere.

Njen študij so podprli Ministrstvo za kulturo RS, DAAD, Marie-Luise Imbusch Stiftung, Possehl Stiftung in LMN („Live Music Now“).

 

Marion Cinget, rojena leta 1984 v Franciji, se je začela učiti klavir pri šestih letih. Od leta 2002 do 2005 je študirala v Parizu v razredu Prof. Catherine Schaff. Študij iz klavirja in komorne glasbe je uspešno zaključila s prvima nagradama. Hkrati je doštudirala tudi zgodovino glasbe na univerzi La Sorbonne Paris. Študij je nadaljevala na «conservatoire royal de musique“ v Bruslju pri Prof. Danielu Blumenthalu. Magistrski študij je leta 2008 z odliko zaključila in se nato vpisala še na podiplomski študij na Musikhochschule Lübeck pri Prof. Konstanze Eickhorst.
Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih kot so Andreas Schiff, Andreas Staier, Anne Queffelec, Hortense Cartier-Bresson, Muza Rubackyte, Ralph Nattkemper, Joacquin Soriano, Alexandar Madzar.
Kot solistka in komorna glasbenica je nastopala v Franciji, Nem iji, Belgiji, Avstriji ter Italiji in
Španiji. Koncertirala je tudi na glasbenih festivalih “les Arcs”, “La Roque d’Anthéron“,Valonskem
festivalu v Belgiji in glasbenem festivalu “les Cim de Val d’Isère” v Franciji.

 

Koncert je podprl Institut français de Slovénie.

NEW_IF_Slovenie_Logo-CMJN

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio