Ponedeljek
03. Julij
ob 20.30
Narodna galerija – Ljubljana

ELSE ENSEMBLE (Izrael, Nemčija)

Hed Yaron Mayersohn, violina
Valentin Scharff, violončelo
Daniela Shemer, violončelo
Shelly Ezra, klarinet
Naaman Wagner, klavir

Vstop prost!


Spored:
SYLVIE BODOROVÁ (1954 ) : Megiddo za violino, violončelo in klavir
SHULAMIT RAN (1949) “Private Game” za klarinet in violončelo
LOUISE FARRENC (1804–1875) Trio za klarinet, violončelo in klavir v Es-duru, Op. 44
NINA ŠENK (1982) “Pushing forward” za klarinet solo
CLARA SCHUMANN (1819–1896) Klavirski trio v g-molu, Op. 17


Pesnica in slikarka Else Lasker-Schueler se je rodila v Nemčiji leta 1869, umrla pa v Izraelu leta 1945. S svojo vsestransko in zanimivo osebnostjo je postala navdih za nastanek edinstvene glasbene zasedbe Else ensemble. Sestavljajo jo nemški in izraelski glasbeniki, ki jih povezuje ljubezen do komorne glasbe. Njihovo dolgoletno medsebojno študijsko in glasbeno sodelovanje se odraža v iskanju novih načinov za interpretacijo glasbenih del.

S spodbujanjem glasbenih vezi med Nemčijo in Izraelom želijo poglobiti prijateljske stike in razumevanje med obema državama. Prav zato se zasedba posveča izvajanju glasbe, ki izraža kulturno sodelovanje skladateljev iz obeh držav in na svoj repertoar uvršča skladbe različnih nemških in judovskih skladateljev iz 19. stoletja, pa vse do sodobnosti. Pester nabor inštrumentov zasedbi omogoča oblikovanje različnih sestavov, ki so sicer manj značilni za komorno glasbo, a prav zato dopuščajo širok in zanimiv izbor repertoarja. Else ensemble sestavljajo mladi glasbeniki, večkratni nagrajenci na mednarodnih tekmovanjih in izvajalci v vodilnih svetovnih orkestrih.


Hed Yaron Mayersohn, rojen 1989 v Tel Avivu, je diplomant Glasbene in Plesne Akademije v Jeruzalemu, Hochschule für Musik und Theater v Münchenu in Zürcher Hochschule der Künste, kjer je pridobil izvrstna priznanja. Hed je dobitnik štipendijin nagrad fundacij America-Israel Cultural Foundation, fundacije Freunde Junger Musiker Deutschland in Verbier Festival Academy. Hed je zmagal na raznih tekmovanjih, kot so Tel Aviv (Israel) in Königin Sophie Charlotte (Mirow, Nemčija). Je navdušenec nad glasbo različnih obdobij in redno nastopa kot solist in komorni glasbenik. Od leta 2013 je član  orkestrske akademije Berlinske Filharmonije, s katerimi redno nastopa.


Valentin Scharff je asistent prvega čelista v orkestru radia Frankfurt od leta 1999. Dobil je nagrade tekmovanja Mendelssohn v Freiburgu in mednarodnega tekmovanja komorne glasbe v Haagu. Valentin Scharff je študiral pri prof. Christoph Henklu v Freiburški glasbeni akademiji in se udeleževal mojstrskih tečajev pri znanih glasbenikih, kot so Frans Helmerson, Arto Noras, Siegfried Palm in János Starker. Je entuziastični izvajalec komorne glasbe od rosnih let. Razvijal se je v ansamblih Brandis in Vermeer kvartet. Kot član različnih skupin komorne glasbe je nastopal na festivalih v Lucerne, Le Arcs, La Prés in na Beethovnovem festivalu v Bonnu. Valentin Scharff je koncertiral po Evropi, v ZDA in na Japonskem.


Daniela Shemer, rojena 1988 v Jeruzalemu, je članica Vzhodno-Zahodnega orkestra Divan od leta 2009, in je strastna izvajalka komorne glasbe in sodobnega repertoarja. Deluje v Nemčiji, kjer je bila članica mednarodnega ansambla Modern Academy. Daniela je magistrirala Frankfurtski univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti. Leta 2013 se je Daniela pridružila Lucerne Festival Academy, in kasneje ansamblu omenjene akademije. Kot komorna glasbenica in solistka je Daniela nastopila na štirih kontinentih, delala z dirigenti kot so Daniel Barenboim, Pierr Boulez, Peter Eötvös in Steven Sloane. Daniela se je udeležila mojstrskih tečajev s čelisti kot so Mischa Maisky, Janos Starker, Frans Helmerson in David Geringa. Po diplomi na  jeruzalemski glasbeni in plesni akademiji in priznanju izraelske vojske Izvsrtni Glasbenici (IDF – Isreal Defense Forces) je Daniela nadaljevala študij na Kraljevem Konservatoriju v Haagu, kjer je študirala s Michelom Straussom. Poleg tega je študirala tudi elektronsko glasbo na oddelku Sonology. Dobivala je štipendije Ameriško-Izraelske fundacije, Varonove fundacije in javne fundacije Barenboim-Said Andalusia.


Shelly Ezra je študirala s Yitzhak Kazapom (v Tel-Avivu, Izrael), s Sabine Meyer, Reiner Wehle in  Diethelm Jonasom (Lübeck), z Martinom Spangenbergom (v Weimaru). Zmagala je mnogo tekmovanj, kot so tekmovanje ARD Munich, mednarodno glasbeno tekmovanje v  Freiburgu, tekmovanje festivala Braunschweig Classix in tekmovanje komorne glasbe Max-Reger, Karlsruhe. Je tudi dobitnica mnogih štipendij America Israel Cultural-, Villa Musica-, Yehudi Menuhin-, in  Stockhausen fundacije. Shelly je nastopala kot solistka z Radijskim Simfoničnim Orkestrom Bavaria, Münchenskim Komornim Orkestrom, Collegium Musicum Basel, Jenskim Filharmoničnim Orkestrom, Klasično-Filharmoničnim Orkestrom Bonn, Filharmoniki Nations, Camerata Moravia in z Izraelskim Komornim Orkestrom. Nastopala je z nekaterimi vodilnimi umetniki na tem področju in snemala za založbe NDR in MDR, Radio Bremen, Nemški Radio, Radio Berlin-Brandenburg, Nizozemski Radio, Avstralske, Finske in Srbske radio postaje ter za Izraelsko radijsko postajo klasične glasbe “The Voice of Music”.


Pianist Naaman Wagner je aktiven recitalist, komorni glasbenik in izvedenec sodobne glasbe. Kot recitalist in komorni glasbenik je veliko nastopal po Izraelu, Evropi, Aziji in je pogosto snemal za radijsko postajo Kol Hamusika v Izraelu. Aktiven je tudi na področju sodobne glasbe, je član 21st Century Ensemble, s katerim je nastopal kot solist v Izraelu, Seoulu, Hong Kongu, in Tbilisi pod vodstvom Ilan Volkova in Zsolta Nagyja, med drugimi, kjer je igral ogromno premier novih del, kot tudi mojstrovin 20. in 21. stoletja. Nastopal je v koncertnih dvoranah komorne glasbe Filharmonije v Berlinu,  Mendelssohn-Saal in Mendelssohn-Haus v Leipzigu, v Künstlerhaus v Münchenu, kot tudi v muzeju Tel Aviva, Jeruzalemskem Gledališču in Jeruzalemskem glasbenem centru.

Nastopal je na festivalih kot so Kol Hamusika Festival, Israel Festival in Abu-Gosh festivalu, med drugimi. Je mnogostranski glasbenik, ki je diplomiral na Jaruzalemski glasbeni akademiji, kjer je študiral klavir pod mentorstvom Eitan Globersohna, dirigiral pri prof. Evgeny Tsirlinu, kasneje pa pridobil dodatno  diplomo na Hochscüle für Musik v Hannovru, pri  prof. Arie Vardi.


Nemško veleposlaništvo                                      izraelsko-veleposlanistvo-na-dunaju

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio