Ponedeljek
13. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

EMINENT DUO (Slovenija, Japonska)

Moeko Sugiura, violina
Nejc Kuhar, kitara


Spored:

Johann Sebastian Bach (1685–1750), Sonata v a-molu, BWV 1020
Niccolò Paganini (1782‒1840), Sonata concertata v A-duru, MS 2
Franz Schubert (1797–1828), Sonata v D-duru, D. 384
Nejc Kuhar (1987), Adieu Roland! (Hommage à Roland Dyens)
Nejc Kuhar, Air String
Jules Massenet (1842‒1912), Meditacija iz opere Thaïs
Astor Piazzolla (1921‒1992), Zgodovina tanga


Eminent Duo je začel delovati leta 2012 na Dunaju, kjer sta oba glasbenika doštudirala. V letih po uspešnem skupnem debiju sta prejela niz prvih nagrad na mednarodnih komornih tekmovanjih in festivalih ‒ leta 2015 na festivalu Bale-Valle (Hrvaška), leta 2016 pa veliko nagrado na tekmovanju Vzhajajoče zvezde v Berlinu in prve nagrade na Paganinijevem festivalu v Parmi, na mednarodnem tekmovanju Enrica Mercatalija v Gorici (Italija) in na festivalu Twents v Enschedeju. Nagrade so umetnikoma odprle pot na koncertne odre. V njuni bogati koncertni dejavnosti še posebej izstopajo turneje ‒ leta 2016 po ZDA, leta 2017 po Japonski, leta 2018 pa po Kitajski (in ponovno Japonski). Glasbenika sta koncertirala tudi v Avstriji, Nemčiji, Lihtenštajnu, Sloveniji, Hrvaški, Belgiji in drugod. Eminent Duo zavzeto izvaja nove skladbe ter širok razpon del 20. in 21. stoletja.

Moeko Sugiura je študirala na tokijski Univerzi umetnosti in na Zasebni glasbeni in umetniški univerzi mesta Dunaj (pri profesorjih Thomasu Christianu in Pavlu Vernikovu), kjer je leta 2015 magistrirala z odliko. Med študijem je igrala v orkestru Dunajskih simfonikov, s katerimi je pod vodstvom uglednih dirigentov nastopila na turnejah po Japonski in Nemčiji ter v znamenitih dunajskih dvoranah Musikverein in Konzerthaus. Med študijem je prejela 1. nagrado na tekmovanju solistov Filharmoničnega orkestra Edogave, 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Kobeju in 1. nagrado na študentskem tekmovanju v Nagoji. Leta 2014 je bila sprejeta za stalno članico Filharmonije v Baden-Badnu, kjer je še naprej redno zaposlena.

Nejc Kuhar je na Dunaju z odliko magistriral iz kitare in kompozicije. Kot kitarist in kot skladatelj je bil prejemnik številnih prvih nagrad (na tekmovanjih in festivalih v Altheimu v Avstriji, v Čangšaju na Kitajskem, v Trevisu in Acerri v Italiji itn.). Njegove skladbe so bile izvedene v prestižnih avditorijih, kot so Musikverein (Dunaj), Konzerthaus (Dunaj), Nacionalna galerija umetnosti v Washingtonu, Dvorana Rahmaninova na moskovskem Konservatoriju Čajkovskega, Slovenska filharmonija in druge. Skladbe so izšle pri kanadski založbi Les Productions d’OZ. Nejc uči kitaro na Glasbeni šoli v Frankfurtu od leta 2013, leta 2015 pa je postal še profesor kitare na Dunajski glasbeni akademiji (Wiener Musikakademie). Aktiven je tudi kot univerzitetni predavatelj (Juilliard School, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York, Univerze za glasbo na Dunaju, v Frankfurtu, Antwerpnu itn.).


 

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio