Torek
23. Junij
ob 20.30
Stanovska dvorana, Ljubljanski grad
Ljubljana

ENSEMBLE JANUS ATELIER

Matija Krečič, Nejc Avbelj, Elisabeth Wöhrer, violina
Kristina Ramšak Špilar, viola
Zoran Bičanin, violončelo
Miha Firšt, kontrabas
Davorin Mori, klavir

 

PROGRAM:

Matija Krečič: Sonata za violino in klavir
Marijan Lipovšek: Štiri sporočila za godalni kvartet (III, IV)
Matija Krečič: Cantus Modestus
————————————————–
David Veber: Troje misli za klavirski trio (krstna izvedba)
Matija Krečič: Oraculum
Matija Krečič: Glasba za godala: Antecessores
Matija Krečič: Imaginary Landscape of Mushrooms


Ensemble Janus Atelier je skupina izbranih slovenskih solistov. Zasedba se prilagaja programskim zahtevam in tako obstaja v obliki solista ali večjega sestava.

Ensemble Janus Atelier izhaja iz leta 2013 ustanovljene založbe Janus Atelier in ima v jedru svojega delovanja izvajanje nove glasbe mladih skladateljev Matije Krečiča in Davida Vebra. Glasba tako združuje evropsko klasično tradicijo z mladostno svežino in se želi približati poslušalcem. Za to na koncertih poskrbi tudi eden od skladateljev, ki poslušalcem predstavi skladbe in jim ponudi iztočnice za poglobljeno poslušanje glasbe.

V letu 2014 je pri založbi Janus Atelier izšla prva plošča z glasbo za godala Matije Krečiča, ki je rdeča nit trenutnega projekta. Na koncertih bo med drugim moč slišati orkestrsko skladbo Glasba za godala: Antecessores v priredbi za godalni kvintet, ki prinaša novo  godalno perkusivno tehniko, meditativno skladbo Cantus Modestus, dvostavčno Sonato za violončelo in klavir z meditativnim Nocturnom, skladbo Oraculum za violino solo, ki se spominja žrtev rušilnega potresa na Japonskem ter živopisano Sonato za violino in klavir. Na sporedu bo tudi novonastala skladba Davida Vebra za violo in kontrabas, sicer pa se program redno dopolnjuje in razširja tudi s skladbami slovenskih in tujih skladateljev 20. in 21. stoletja.

 

Skladatelja

Janus Atelier združuje dva mednarodno nagrajena (New Note, Samobor 2013) slovenska skladatelja Matijo Krečiča in Davida Vebra. Diplomirala sta iz kompozicije (Kärntner Landeskonservatorium Klagenfurt, Akademija za glasbo Ljubljana), aktivna pa sta tudi kot poustvarjalca – prvi je violinist, drugi pa zborovodja in kitarist.
V zadnjih nekaj letih intenzivnega delovanja na skladateljskem področju sta sodelovala s pomembnimi glasbenimi izvajalci (Godalni sekstet Münchenske filharmonije, Ingenium Ensemble, Mladi ljubljanski solisti, PAZ Vinko Vodopivec, Slovenski oktet, Viadana Chamber Choir…). Napisala sta glasbo za nekaj kratkih filmov in risank ter aranžmaje za najrazličnejše zasedbe in priložnosti (Brass Band Slovenija, Magnifico, Siddharta, Gal Gjurin, televizijske oddaje v produkciji RTV Slovenija, Simbolični orkester…).
Leta 2013 sta ustanovila založbo Janus Atelier z željo neodvisno izdajati avtorsko glasbo in jo ponuditi poslušalcem ter izvajalcem. V letu in pol so pri založbi izšle 3 notne izdaje (skupno 5 skladb) in plošča Architexture z glasbo za godala. Ustanovljen je bil tudi umetniški glasbeni sestav Ensemble Janus Atelier, ki izvaja novonastalo glasbo. Skupina mladih virtuozov je do sedaj nastopila na koncertih v Sloveniji in Avstriji.

 

Lepo prosimo, da zaradi omejenega števila sedežev, brezplačne vstopnice prevzamete pred koncertom na Imagu Sloveniae (Gornji trg 16) ali v Info centru na Ljubljanskem gradu.

 

Dogodek organiziramo v sodelovanju z Ljubljanskim gradom.

logotipGradIIvar_AA

 

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio