Petek
30. Avgust
ob 20.30
Noči v stari Ljubljani
Stari trg - Ljubljana

EX YU KVARTET

Adam Klemmsaksofon
Milan Stanisavljevićklavir
Goran Rukavinakontrabas
Ratko Divjakbobni 


Klasična kombinacija z retro pridihom – jazz standardi ter energija prekaljenih v Sloveniji živečih glasbenikov z različnih koncev nekdanje skupne države.


Saksofonist Adam Klemm je doma iz Novega Sada. Po srednji glasbeni šoli v rojstnem mestu je z magisterijem zaključil študij na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu (smer jazz saksofon). S štipendijo avstrijskega Ministrstva za kulturo je študiral tudi na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. Je vodja ansambla Adam Klemm Banda, s katerim je leta 2007 posnel zgoščenko Hot Coolen, ki je izšla pri slovenski založbi Sensor Records. Leta 2015 je izdal dvojno zgoščenko Nostalgija (založba Celinka), leta 2019 pa album Instant Pleasure pri založbi ZKP RTV Slovenija. Od leta 2005 živi v Sloveniji in je solist Big Banda RTV Slovenija. Od leta 2005 je tudi član umetniškega sveta jazzovskega festivala v Novem Sadu.

Pianist in skladatelj Milan Stanisavljević je začel igrati klavir pri devetih letih. Sprva ga je zanimala klasična glasba, ko pa je slišal Gershwinovo Rapsodijo v modrem, ga je začel privlačiti jazz. Svoje prve jazzovske korake je naredil skupaj z beograjskim pianistom Milošem Krstićem. Študiral je na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, kjer je leta 2010 zaključil magistrski študij. Obenem je doštudiral tudi na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu. Med študijem v Gradcu se je izpopolnjeval pri glasbenih veličinah, kot so Billy Hart, Ron McLure, Jerry Bergonzi, Dave Santoro, John Hollenbeck, Geofrey Keezer, George Cooligan, Howard Curtis idr. Je vodja ansambla Milan Stanisavljević Trio; albuma, ki ju je posnel z njim, sta bila pospremljena z izjemnim odzivom občinstva in kritike. Stanisavljević je koncertiral v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Črni gori, Srbiji, Hrvaški in Sloveniji, kjer pogosto nastopa tudi kot »sideman« v različnih jazzovskih projektih. Sodeloval je s številnimi uglednimi jazzisti slovenske in mednarodne scene.

Goran Rukavina je študiral kontrabas in bas kitaro na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu. Diplomiral je leta 2007. Vodi svoj ansambel (G.R. Trio) in igra v številnih (manjših) combo zasedbah. Med glasbeniki, s katerimi je nastopal, omenimo Primoža Grašiča, Roka Goloba, Tamaro Obrovac, Zdenko Kovačićek, Gabi Novak, Matijo Dedića, Tea Colorija, Bruna Mičetiča itn. Rukavina je sodeloval z uglednimi big bandi (HGM Jazz Orchestra Zagreb, Big Band RTV Slovenija, VIP Jazz Festival Big Band Zagreb, Lasse Lindgren Big band, Big Band Dalmatia, Petit Big Band), pa tudi s klasično usmerjenimi orkestri in ansambli (Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Edin Karamazov Quartet).

Ratko Divjak, jazzovska legenda na bobnih, je izrazito zaznamoval glasbeno prizorišče v Sloveniji in tujini. Njegova bogata kariera se je začela v rockovski zasedbi, potem pa ga je pritegnil svet jazza. Ob sodelovanju z odličnimi solisti Big Banda RTV Slovenija je na mnogih koncertih in snemanjih tega orkestra igral z uglednimi ansambli (omenimo Ugrin-Divjak Quintet) in s solisti, kot so Petar Ugrin, Boško Petrović, Duško Gojković, Stjepko Gut, Primož Grašič, Jure Pukl, Jani Moder, Adam Klemm, Aleš Avbelj, Blaž Jurjevčič, Blaž Trček idr. V različnih zasedbah je nastopal na svetovnih jazzovskih festivalih, med drugim v  Los Angelesu, Montereyu, Sacramentu, Montreuxu, Berlinu in Bologni. Sodeloval je s slavnimi glasbeniki (Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass, N.H.O.P. Pedersen, Sal Nistico, Albert Mangelsdorf, Dave Libman, Tony Coe, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Pass, Mike Stern, Steve Swallow idr.). Z  Big Bandom RTV Slovenija je igral pod dirigentskim vodstvom sijajnega Jožeta Privška ter s številnimi znanimi dirigenti in dirigentkami, kot so Herb Pomeroy, Michael Abene, Ed Partyka, Peter Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Mike Westbrook, David Murray, George Lewis, Bill Holman, Bob Mintzer in Lalo Schifrin. Zadnja leta sodeluje z odličnimi in uveljavljenimi mlajšimi glasbeniki, ki uspešno delujejo v domačih in mednarodnih zasedbah.


Vstop prost.


© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio