Sreda
19. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

FANTAZIJE IN TRII S FLAVTO (Italija, Velika Britanija)

Bruno Canino, klavir
Luisa Sello, flavta
Ariana Kashefi, violončelo


Spored:

Luigi Hugues (1836–1913), Fantazija na opero La Gioconda A. Ponchiellija, op. 110
Gioachino Rossini (1792–1868), »Una voce poco fa«, kavatina iz opere Seviljski brivec (prir. Jean-Louis Tulou)
François Borne (1840–1920), Fantasia brillante na teme iz opere Carmen G. Bizeta
Johann Nepomuk Hummel (1778–1837), Trio v A-duru, op. 78
Louise Farrenc (1804–1875), Trio op. 45 za flavto, violončelo in klavir


Bruna Canina številni smatrajo za enega večjih komornih glasbenikov in pianistov našega časa. Klavir je študiral pri Vincencu Vitaleju in kompozicijo pri Brunu Bettinelliju na konservatoriju v Neaplju. Nemudoma je bil opažen na mednarodnih tekmovanjih v Bolzanu in Darmstadtu ter kmalu začel dolgo in uspešno koncertno kariero po vsem svetu v družbi umetnikov, kot so Cathy Barberian, Severino Gazzelloni, Salvatore Accardo in Viktoria Mullova. Klavirski velikan se z veliko vztrajnostjo posveča modernemu in sodobnemu repertoarju. Med njegovimi pomembnejšimi zgoščenkami so Goldbergove variacije J. S. Bacha, celoten klavirski opus A. Caselle ter prvi celoten klavirski opus C. Debussyja. Klavir je poučeval v Milanu ter na bernski Hochschule. Devet let je bil tudi glasbeni direktor Mladinskega orkestra iz Genove in dve leti glasbeni vodja Beneškega bienala.

Luisa Sello, kot je o njej zapisal New York Concert Review, je »umetnica s presunljivo strastjo in naravno spevnostjo, briljantno tehniko, odlično kontrolo diha, čudovitim tonom in velikim šarmom«.  Iz življenjepisa glasbenice, ki nastopa širom sveta, so razvidna sodelovanja z eminentnimi imeni, kot so Riccardo Muti, Trevor Pinnock, Alirio Diaz, Dunajski simfoniki, Juilliard School, Philippe Entremont, Tajski simfonični orkester, Salvatore Sciarrino in Bruno Canino ter nastopi na prestižnih prizoriščih kot sta Milanska Scala in newyorški Carnegie Hall. Izobraževala se je pri Raymondu Guiotu v Parizu in Severinu Gazzelloniju na akademiji Chigiana v Sieni. Na akademski ravni je študirala flavto in moderne jezike s književnostmi (diploma in doktorat). Poučuje na konservatoriju v Trstu in kot gostujoča profesorica na univerzi na Dunaju. Kot umetnica in predstavnica flavt Miyazawa snema za založbi Stradivarius in Millennium (Peking).

Britanska violončelistka Ariana Kashefi, nagrajenka številnih tekmovanj, je nastopila na referenčnih prizoriščih, kot sta londonska Wigmore Hall in Royal Festival Hall, berlinski Pierre Boulez Saal in Berlinska filharmonija. Je prejemnica ugledne štipendije Julius Isserlis, ki jo dodeljuje Royal Philharmonic Society, finalistka tekmovanja Royal Over Seas League, nagrajenka na Mednarodnem tekmovanju Rubinstein in Villa Musica Mainz ter dobitnica nagrade Pierre Fournier v znameniti dvorani Wigmore Hall. Po zaključku študija z odliko na Royal College of Music v Londonu, kjer je za izvedbo Prokofjevega koncerta prejela tudi nagrado Anna Shuttleworth, je svojo akademsko pot nadaljevala na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlinu, kjer je magistrirala z najvišjimi ocenami, in z umetniško diplomo iz berlinske Barenboim Said Academy pod vodstvom Fransa Helmersona.


Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Mestni muzej. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Zaradi ukrepov omejevanja širjenja okužb s COVID-19 morajo vsi obiskovalci nositi zaščitne maske, si redno razkuževati roke in upoštevati varnostno razdaljo vsaj 1,5m. Po uredbi NIJZ je obvezno zbiranje osebnih podatkov vseh obiskovalcev, podatke moramo hraniti 30 dni. Vstop na koncertno prizorišče je mogoč le z vstopnico, obiskovalce prosimo, da na prizorišče vstopajo posamično ob spremstvu hostes, ki jih bodo pospremile do prostega mesta. Zaradi zagotavljanja varnosti vse obiskovalce vljudno naprošamo, da dosledno sledijo navodilom. Če sumite, da ste prišli v stik s koronavirusom ali kažete tipične znake bolezni, ne hodite na dogodek. Poskrbimo za zdravje nas in naših bližnjih.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio