Petek
27. Avgust
ob 21.00
Stari-Gornji trg, Ljubljana

GEOSTRUNE: Dihanje v osrčju slovenskih gora

Lado Jakša, klaviature, pihala, kalimba
Drago Ocepek, električna kitara, violina


Unikaten multimedijski projekt z »globoko zasidrano idejo« v katerem sta priznana umetnika Lado Jakša in Dragotin Ocepek z umetniškim navdihom prepletla nihanje 6 prednapetih vrvnih geotehničnih sider v osrčju slovenskega hribovja. 15 let frekvenčnega monitoringa dihanja hribov, kot posledice naravnih sprememb od potresov do dežja, snega, ledu, sonca in vetra, sta strnila v enourni zvočno-vizualni performans.

Oba ustvarjalca v tem projektu združujeta svoje raziskovanje zvoka od geoakustičnih sfer in vzorčenja slišnih spektrov zemeljske vibracije, preko izvornih glasbenih motivov sveta do sodobne interpretacije zvočnih ambientov različnih kultur. Prepletata jih z izbranimi verzi slovenskih poetov kot besedno-fotolikovno-glasbeno-multivizijsko predstavo ob živo izvajani avtorski glasbi. Besedila so tudi tipografsko izvirno vpisana v samo multivizijo, ki z avtorsko fotografijo, nenavadnimi zornimi koti, osvetlitvami, zamiki in zdrsi, ostrenjem in razostrenjem … razpira likovne dimenzije  tega medija,  avtorska glasba pa odpira nenavadne zvočne prostore in ambientalne navdihe univerzalne glasbe Slovenije in sveta.


Koncert je za obiskovalce brezplačen. *V primeru dežja bo koncert v Galeriji Škuc.

Skladno s spremembami Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom se predstav lahko udeležijo le osebe s potrdilom o: prebolelem covidu-19 (P), cepljenju (C) ali negativnem rezultatu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur (T). Vstop na prizorišče je mogoč le s predložitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT. Dokazila niso potrebna za mlajše od 15 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio