Torek
26. Julij
ob 20.30
Atrij ZRC SAZU - Ljubljana

INDONEZIJSKO GLASBENO GLEDALIŠČE TETAS: VKLENJENI PROMETEJ

Umetniški vodja: dr. Werner Schulze


Javanski gamelan in teater Tetas, ki ga umetniško vodi priznani avstrijski skladatelj in dirigent prof. dr. Werner Schulze, sta fuzija tradicionalne javanske glasbe, sodobnega plesa in grškega mita. Skozi prizmo aktualne družbene problematike, glasbo in ples bo mit o Prometeju zaživel v novi podobi.


O PREDSTAVI:

Na samem začetku Kratos (moč), Bia (sila) ter bog ognja in kovaštva Hefajst priklenejo Prometeja na goro, daleč stran od Kavkaza, pri čemer Hefajst edini doživlja občutek obžalovanja in pomilovanja. Prometej ni kaznovan zgolj za krajo ognja, ampak tudi ker je pokvaril Zevsov načrt za izbris človeštva. Pojavijo se morske nimfe, Okeanide, ki skušajo Prometeja potolažiti s pogovorom. Okeanos sočustvuje s Prometejem in ga roti, naj se pomiri z Zevsom. Prometej zboru razloži, da predaja ognja človeštvu ni bila edino njegovo dobro delo; pojasni, da je ljudem predal civilizacijska znanja, kot so pisanje, medicina, matematika, astronomija, metalurgija, arhitektura in kmetijstvo.

Prometeja nato obišče Io (Zevs jo je spremenil v kravo), ki jo je obad, ki ga je nad njo poslala Zevsova žena Hera, preganjal vso pot iz Argosa. Prometej Io napove prihodnja potovanja in ji pove, da bo Zevs končal njeno trpljenje v Egiptu, kjer bo rodila sina po imenu Epaf. Pravi tudi, da ga bo nekdo od njenih potomcev rešil njegovega lastnega trpljenja. Nazadnje razjarjeni Zevs pošlje k Prometeju svojega boga odposlanca, Hermesa, da od Prometeja zahteva, naj pove, kdo namerava Zevsa strmoglaviti. Ker Prometej zahtevo zavrne, ga Zevs s strelo potisne v brezno.

VKLENJENI PROMETEJ je del Prometeje, trilogije o Prometeju s satiro. Vendar je za razliko od drugih dveh delov (»Prometej, prinašalec ognja« in »Osvobojeni Prometej«) od njega ostalo le nekaj izsekov. Filologi dvomijo, da je avtor Vklenjenega Prometeja Ajshil; verjamejo dokazom, da je bila ta tragedija napisana po njegovi smrti.

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio