Četrtek
14. September
ob 20.00
Trg Evrope/Piazza Transalpina, Nova Gorica & Gorizia

GO! BORDERLESS OPERA LAB (Italija, Slovenija, Hrvaška)

Umetniški vodja: Gabriele Ribis

Izvor, Položaj, Razdalja

Glasba in besedilo: Sara Caneva
Solisti: Giulia Diomede, Massimiliano Migliorin

Pred vrati postave

Glasba in besedilo: Juraj Marko Žerovnik
Solisti: Daniela Esposito, Jure Pockaj, Giulia Diomede, Manuel Sedmak 

 

Igor Pison – režijski koncept in ustvarjalna podpora
Vanessa Codutti in Gabriele Ribis – sodelovanje pri uprizoritvi
Ilaria Papis – kostumi
Cecilia Carbonelli – maska
Salvatore Angileri – vodja produkcije
Go! Borderless Orchestra
V sodelovanju z Cantus Ansambl 
Sara Caneva – dirigentka


Piccolo Opera Festival predstavlja svetovno praizvedbo čezmejnega projekta GO! Borderless Opera Lab: operni diptih, ki obravnava z glasbeno govorico temo meje in identitete med Gorico in Novo Gorico s premiero v simboličnem, povezovalnem kraju kot je Trg Evrope.

Festival je zaupal umetniške vsebine projekta dvema umetnikoma pod 35. letom starosti. Italijanska skladateljica Sara Caneva in slovenski skladatelj Juraj Marko Žerovnik sta na ustvarjalni rezidenci med Gorico in Novo Gorico raziskovala korenine in identiteto teh krajev. Na tej osnovi je nastal diptih, ki dobi navdih v smernicah Evropske prestolnice kulture GO! 2025, ki je podprla projekt in ga je vključila v uradni koledar dejavnosti.

Sara Caneva – skladateljica, dirigentka in pianistka, trenutno tudi raziskovalka na Univerzi v Birminghamu- je napisala enodejanko Radice Posizione Distanza (Izvor, Položaj, Razdalja). Trodelna skladba uprizarja sugestije meje, Soče, bivše umobolnice Franca Basaglie. Libreto je dialog med žensko (Gorica/ Nova Gorica) in psihoterapevtom (Dr. Reka).

Juraj Marko Žerovnik je diplomiral iz klavirja in kompozicije na Akademiji za glasbo v Zagrebu in je profesor asistent na Glasbeni akademiji v Pulju. Njegovo delo, Pred vrati postave, dobi navdih v Kafkovem romanu Proces in obravnava metaforo meje, ki je v tem primeru stavba, »Dom postave«.

Obe operi bo spremljala GO! Borderless Orchestra, ki povezuje italijanske in slovenske instrumentaliste in je nastala iz sodelovanja Piccolo Opera Festivala s Kulturnim centrom Lojze Bratuž, s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel, z Glasbenim društvom NOVA in Glasbeno šolo Nova Gorica. Sodelovali bodo tudi člani zagrebške skupine Cantus Ansambl.

Režiser in docent Igor Pison in profesorica Univerze na Primorskem Metka Malčič sta sodelovala pri dramaturškem in jezikovnem oblikovanju večjezičnega libreta diptiha.


Pri projektu sodelujejo: GO! 2025 Nova Gorica – Gorizia, EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists), Music Biennale Zagreb – MBZ, Festival Imago Sloveniae (koproducent predstave), Kulturni center Lojze Bratuž, SCGV Emil Komel, Glasbeno društvo NOVA, Glasbena šola Nova Gorica, Hrvatsko Društvo skladatelja – HDS, Občina Gorica, Mestna Občina Nova Gorica.


Vstop prost.


V primeru slabega vremena bo koncert v Koncertni dvorani Glasbene šole Nova Gorica.

 

Projekt sofinancira:

 

V sodelovanju z:
       

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio