Petek
22. September
ob 20.00
trg Kontrada - Kanal ob Soči

GODALNI KVARTET CARPE ARTEM (Slovenija)

Veronika Vilar Brecelj, violina
Miladin Batalović, violina
Nejc Mikolič, viola
Nikolaj Sajko, violončelo


Spored:
Judd Greenstein (1979), Four on the Floor (slovenska premiera)
Dominik Jakšič (1995), Sonatina da camera
John Corigliano (1938), Snapshot Circa 1909
John Corigliano (1938), A Black November Turkey (slovenska premiera)
Antonín Dvořák (1841—1904), Godalni kvartet št. 12 v F-duru, “Ameriški”, op. 96


Glasbeniki Godalnega kvarteta skupaj muzicirajo že od študentskih let. Gre za mednarodno zasedbo; Lana Trotovšek deluje v Londonu, Miha Haas v Ljubljani, Nejc Mikolič v Celovcu, Miladin Batalović in Nikolaj Sajko pa v Mariboru. Vsako leto se sestanejo na koncertnem ciklu Carpe Artem v organizaciji Društva za komorno glasbo Amadeus v Sloveniji. Rdeča nit programa je tokrat glasba iz novega sveta, Greenstein, Corigliano, Jakšič in Dvořak. Sodobni, živeči in delujoči skladatelji so v programu zastopani s popolnoma blagozvočno klasično glasbo, ki ne temelji na eksperimentu, temveč na muzikaličnosti in čustvenem izrazu.

Dvořak nas popelje v čas, ko je živel v ZDA in bil navdihnjen z ameriško glasbeno tradicijo in naravo. Skladba “Four on the Floor” mlajšega ameriškega skladatelja Judda Greensteina bo premierno izvedena v Sloveniji, združuje inovativne zvočne pristope z močnim ritmičnim vzdušjem. Dominik Jakšič, slovenski skladatelj mlajše generacije, ki se je med drugimi šolal tudi pri Johnu Coriglianu, s svojo “Sonatino da camera” ustvarja glasbeno pripoved, ki se prepleta med tradicijo in sodobnostjo, John Corigliano pa se s svojima skladbama postavlja v kontrastno razmerje med nostalgijo in sodobnostjo.

Veronika Vilar Brecelj sodi v zlato generacijo mlajših slovenskih violinistov. Dodiplomski študij violine je zaključila na Universität der Künste v Berlinu pri prof. Tomaszu Tomaszewskemu, podiplomskega pa je z odliko zaključila leta 2019 pri prof. Silviji Marcovici na Univerzi za glasbo v Gradcu.

Je večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj ter redna gostja na evropskih festivalih. Kot solistka je igrala s Simfoničnim in komornim orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Konservatorija za glasbo Ljubljana. Snemala je za Radio Ars in Radio Koper. S priznano mednarodno zasedbo Oberton String Octet so izdali že dva albuma. Prvi, »Slavic Soul« je bil nominiran za prestižno nagrado Opus Klassik. Drugi, ki je izšel 2021, pod naslovom »Tangabile« pa vsebuje izbor del Astorja Piazzolle. Za svoje umetniške dosežke je prejela Škerjančevo nagrado (2012) in Občinsko nagrado za mlade občine Šempeter-Vrtojba (2019). Od oktobra 2020 je tudi profesorica violine na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.

Miladin Batalović je končal Glasbeno gimnazijo Kornelije Stanković v Beogradu, kjer je kot solist z orkestrom nastopil z Bruchovim koncertom v g-molu in prejel nagrado za izjemne dosežke. Študiral je v Stuttgartu pri Gerhardu Vossu in Antoniu Spillerju in z odliko dokončal magistrski študij sodobne glasbe pri profesorju Joachimu Schallu. V sezoni 2005/06 je bil član münchenskega radijskega orkestra in sočasno obiskoval mojstrske tečaje pri Wolframu Königu in Jorgeju Sutilu. Od leta 2007 je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru SNG Maribor.

Violist Nejc Mikolič je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Miletu Kosiju, izobraževanje je nadaljeval na Univerzi na Dunaju pri profesorju H. P. Ochsenhofru. Med študijem v Ljubljani je za solistične in komorne dosežke prejel kar dve Prešernovi študentski nagradi. Bil je član Mladinskega orkestra Gustav Mahler ter solo violist v Orchestre Akademie Ossiach in v orkestru Pur-Pur. Na seminarju v Trenti pri dunajskih filharmonikih je bil izbran za solistični in komorni nastop na zaključnem koncertu v znamenitem Musikvereinu na Dunaju. Zaposlen je bil v orkestru Slovenske filharmonije, kot solo violist je redno sodeloval tudi z orkestrom ljubljanske opere, od marca 2017 pa je zaposlen kot solo violist v Orkestru celovške opere.

Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela v razredu Cirila Škerjanca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi znanstveni magistrski študij. V solistični igri se je izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu. Je dobitnik Klasinčeve diplome in nagrade Antonia Tarsie, pomembne uvrstitve pa je dosegel tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov v Gorici, Lieznu, Zagrebu in Ljubljani. Bil je član mednarodnega mladinskega orkestra Gustav Mahler in član Svetovnega orkestra glasbene mladine. Od leta 2006 je namestnik solo čelista v Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2012 programsko vodi cikel komornih koncertov Carpe artem.


Vstopnina: 10 €.
Nakup vstopnic je možen eno uro pred pričetkom koncerta. V primeru slabega vremena bo koncert v Kulturnem domu Deskle.


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2023. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio