Sreda
10. Avgust
ob 20.30
Mestni muzej - Ljubljana

GODALNI KVARTET GIOCOSO (Avstrija)

Sebastian Casleanu, prva violina
Teofil-Iustinian Todica, druga violina
Adrian Stanciu, viola
Bas Jongen, violončelo


SPORED:

Ludwig van Beethoven (1770–1827): Godalni kvartet št. 7 v F-duru, op. 59/1, “1. kvartet Razumovskega”

Hugo Wolf (1860–1903): Italijanska serenada

Felix Mendelssohn Bartholdy (1808–1847): Godalni kvartet št. 6 v f-molu, op. 80


O IZVAJALCIH:

Godalni kvartet Giocoso, ustanovljen leta 2003 v Iasi v Romuniji, je postal eden najbolj obetavnih in zanimivih mladih godalnih kvartetov svoje generacije. Osvojili so drugo mesto na Peter Druce Audience Award in na Musica Viva Australia Prize, mednarodnem tekmovanju v komorni glasbi v Melbournu leta 2015. Že zgodaj so pokazali velik uspeh tudi na tekmovanjih, kot so Romanian National Music Competition (2003), International Mozart Chamber Music Competition v Cluj-Napoca (2006) in International Charles Hennen Competition v Haarlemu na Nizozemskem (2009). V zadnjih letih so poželi pomembne nagrade, kot so  Alban Berg Prize, Krenek Prize in Artis Prize na ISA Reichenau-u v Avstriji (2011), HSBC Prize Aix-en-Provence Festival 2012 in Vienna Windisch Chamber Music Prize (2013 in 2014).

V okviru magistrskega programa komorne glasbe glasbeniki kvarteta na Univerzi  za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju intenzivno sodelujejo z mednarodno priznanim članom Artis kvarteta, Johannesom Meisslom. Prav tako je kvartet član znane Evropske akademije za komorno glasbo (ECMA), ki jo vodita ugledna Hatto Beyerle in Johannes Meissl. To jim je ponudilo mnogo mednarodnih koncertnih priložnosti. Sodelovali so s številnimi pomembnimi osebami iz sveta komorne glasbe, kot so Gerhard Schulz (Alban Berg kvartet), Eberhard Feltz, Ferenc Rados, Rainer Schmidt (Hagen kvartet), Avedis Kouyoumdjian, Andras Keller (Keller kvartet), Evgenia Epshtein (Aviv kvartet), Sandor Devich (Bartok kvartet) in drugi.

Leta 2007 se je kvartet pridružil projektu ‘Interart’, od 2011 pa so prejemniki štipendije fundacije Yehudi Menuhin Live-Music-Now. Vrhunec sezone 2015/16 je bil njihov debitantski nastop v slavni Wigmore Hall v Londonu. Poleg tega bodo v okviru nagrade Musica Viva Australia Prize v naslednjem letu intenzivno nastopali po Avstraliji in Novi Zelandiji.

logo-avstrijski-kult-forum

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio