Četrtek
16. Marec
ob 19.30
Narodni dom - Celje

GODALNI ORKESTER LJUBLJANSKI SOLISTI IN PETRA KOVAČIČ

Violine:
Petra Kovačič,
Mirjam Šolar,
Ana Sešek,
Ana Krpan,
Anja Kralj,
Nejc Avbelj,
Uroš Bičanin,
Oskar Longyka,
Vid Sajovic

Viole:
Gea Pantner Volfand,
Kristina Ramšak Špilar,
Manca Kosmač,
Hana Lavrinc,
Tilen Udovič,
Nejc Mikolič

Violončela:
Katarina Kozjek,
Barbara Nagode,
Izak Hudnik,
Zoran Bičanin,
Sebastian Bertoncelj,

Kontrabas:
Miha Firšt


Spored:

Nino Rota (1911–1979)
Koncert za godala

Franz Waxman (1906–1967)
Carmen fantazija
(solistka Petra Kovačič, violina)

Arnold Schoenberg (1874–1951)
Ozarjena noč op. 4


Godalni orkester Ljubljanski solisti (prvotno Mladi ljubljanski solisti) je, na pobudo violinista Nejca Avblja, nastal leta 2010. Sestavljajo ga najuspešnejši slovenski godalci. V svojih vrstah imajo članico Dunajskih filharmonikov, vidne člane orkestrov Salzburške filharmonije, Slovenske filharmonije, simfonikov RTV Slovenija, SNG opera in balet Maribor, Koroškega simfoničnega orkestra iz Celovca in mentorje na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter konservatorijih v Ljubljani, Mariboru in Celju. Orkester članom omogoča platformo za iskanje lastnega glasbenega izraza, izpopolnjevanje čuta za skupinsko igro in medsebojno podporo pri doseganju vrhunskih koncertov, vsem pa je dal neprecenljive izkušnje, ki so pomembno vplivale tudi na njihove nadaljnje kariere.

Za seboj imajo na desetine koncertov, obsežen repertoar, veliko izjemnih gostujočih solistov, kot sta Iztok Hrastnik in Tanja Sonc, sodelovanj z dirigentoma Markom Letonjo in Stojanom Kuretom. Kritiki pravijo, da »se orkester odlikuje po tehnični neoporečnosti in svoji mladostni zavzetosti, ki glasbi vdahne prav posebno svežino«.

Konec leta 2020 so v godalnem orkestru Ljubljanski solisti slavili 10 letnico njihovega prvega koncerta, v lanskem letu pa so obeležili tudi 10 letnico ustanovitve društva.

Petra Kovačič je od leta 2016 članica Dunajske državne opere in ansambla Dunajskih filharmonikov. Študij je zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, v razredu priznane solistke in profesorice Roswithe Randacher. Na mojstrskih tečajih se je izpopolnjevala pri priznanih violinskih pedagogih (V. Steude, M. Šetena, P. Götzel, L. Honda Rosenberg, M. Frischenschlager, H. Fister, P. Novšak, V. Meljnikov, T. Lorenz …). Večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj svoje glasbeno udejstvovanje dopolnjuje kot komorna glasbenica v različnih sestavih s katerimi se predstavlja na priznanih glasbenih festivalih.


Pred koncertom bo ob 19.00 v Narodnem domu potekal tudi pogovor z umetniki.


Cena vstopnice: 12,00 EUR


V sodelovanju z:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio