Petek
19. Julij
ob 20.30
Stari trg - Ljubljana

HAMMOND XPERIENZ & DENISE JANNAH (Nizozemska, Hrvaška, Italija, Avstrija)

Denise Jannahvokal
Ratko Zjacakitara
Renato Chiccohammondove orgle
Klemens Marktl, bobni


Mednarodni trio vrhunskih instrumentalistov nastopa tudi tokrat z Denise Jannah, eno najbolj znanih pevk svetovne jazzovske scene.

Denise Jannah – po mnenju kritika časopisa Village voice »preprosto ena najboljših jazzovskih pevk v zadnjih petindvajsetih letih« – je doma iz Surinama, študirala pa je na konservatoriju v Hilversumu na Nizozemskem. Doslej je za znamenito založbo Blue note records posnela pet albumov. Že leta 1989 je zbudila pozornost na mednarodnem festivalu Ljudje in morje v Rostocku. Kar sedemkrat je nastopila na Severnomorskem festivalu jazza ter gostovala po vsem svetu, od New Yorka prek Johannesburga do Japonske. Med drugim je pela tudi predsednikom držav in kronanim glavam. Leta 2009 jo je nizozemska kraljica povzdignila v vitezinjo oransko-nassauskega reda. Revija Down beat je opisala njen glas kot »imeniten, bogat, samozavesten in poln iskrenosti, ki ji snemalna umetelnost ni ničesar odvzela«.

Kitarist Ratko Zjaca, ki po mnenju kritikov dosega v glasbi »ravnovesje med telesom in dušo«, nastopa in snema z najplivnejšimi glasbeniki sodobnih jazzovskih in improvizacijskih smeri. Znan je kot vsestranski umetnik, glasbeni individualist, a tudi stilist. Doma je iz Hrvaške. Kot glasbenika so ga v mladosti zaznamovali Bach, Beethoven in subverzivni Jimi Hendrix. Doštudiral je na Univerzi v Zagrebu, obzorje si je razširil pod mentorstvom številnih mojstrskih glasbenikov na konservatoriju v Rotterdamu, zatem pa še v New Yorku. Svoj prepoznavni slog še naprej dopolnjuje s sodobnim izraznim besednjakom. Nastopil je na svetovno znanih festivalih ter v najpomembnejših evropskih in ameriških klubih ter izdal številne odmevne zgoščenke.

Organist in pianist Renato Chicco je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu (kjer je zdaj profesor jazzovske improvizacije) ter se izpopolnjeval na Glasbenem kolidžu Berklee v Bostonu. Med letoma 1990 in 1998 je v New Yorku najprej igral v orkestru Lionela Hamptona, potem pa kot glasbeni vodja in pianist sodeloval z zasedbo Jon Hendricks & Company. Intenzivno je deloval na newyorški klubski sceni in nastopal na radiu in televiziji. Gostoval je širom po ZDA, Aziji, Južni Ameriki ter igral z velikani jazza (Lou Donaldson, Woody Shaw, Freddie Hubbard, Clark Terry, Benny Golson, Red Holloway, Al Grey, Joe Williams, Wynton Marsalis, Gary Burton, Milt Hinton, Reggie Workman in drugi). Sodeloval je na več kot petdesetih albumih, posnel pa je tudi dve zgoščenki z lastnimi priredbami slovenskih ljudskih pesmi.

Klemens Marktl je po diplomi na celovškem Konservatoriju (tam zdaj poučuje jazzovska tolkala) nadaljeval študij na Nizozemskem in v prestolnici jazza New Yorku, kjer je pridobival znanje od legendarnih Jimmyja Cobba in Jimmyja Wormwortha ter od sodobnikov, kot so Kenny Washington, Lewis Nash, John Riley, Tony Moreno, Ali Jackson, Rodney Green, Johnathan Blake, Kendrick Scott in drugi. Vrnil se je na Nizozemsko, osvojil prvo nagrado Leiden jazz award in posnel debitantski album, po ponovni preselitvi v New York pa se je priključil tedaj vzhajajočim zvezdam tamkajšnje jazzovske scene (Vincent Herring, Rob Bargard, John Swana itn.). Odtlej je gostoval in snemal z mnogimi najuglednejšimi jazzisti (George Garzone, Seamus Blake, Aaron Goldberg, Chris Cheek, Matt Penman, Barry Harris, Jesse van Ruller, Jasper Blom, Phillip Harper, Frans Elsen, Michael Erian, Primus Sitter, Harry Sokal, Heinz von Hermann, Rick Margitza, John Swana, Kenny Werner, Peter Madsen, Johannes Enders, Harry Sokal, Oliver Kent, Christian Havel, Marc Abrams, Jure Pukl in drugi).

Koncert poteka tudi v sklopu Festivala Dobimo se pred Škucem.


Vstop prost.


V sodelovanju s:

 

 

 

 


Ob podpori:

© IMAGO SLOVENIAE 2024. Vse pravice pridržane
Izdelava spletne strani: Pozitiven Design, Oblikovanje: LUKS Studio